Păgubiții Asirom, „probleme grave” la primirea despăgubirii

Păgubiții societății Asirom – Vienna Insurance Group întâmpină probleme grave atunci când trebuie să își primească despăgubirea, în contextul în care polițele RCA reprezintă peste 70% din afacerea asigurătorului, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) citat de Agerpres.

„Asociația Societăților de Service Auto Independente atrage atenția consumatorilor de produse de asigurări asupra faptului că păgubiții societății Asirom — Vienna Insurance Group întâmpină probleme grave atunci când trebuie să își primească despăgubirea, în contextul în care polițele RCA reprezintă peste 70% din afacerea Asirom, această societate având o cotă de aproximativ 23% din piața RCA (465 milioane de lei în semestrul I al anului 2016)”, se arată în document.

Potrivit acestuia, cu toate că Autoritatea de Supraveghere Financiară cunoaște toate problemele cu care se confruntă păgubiții RCA ai acestei societăți de asigurări, efectuând în luna octombrie 2016 un control la această societate cu capital austriac, problemele persistă și, pe alocuri, acestea se acutizează. Astfel, conform ASSAI, despăgubirea se efectuează, de regulă, în afara termenului legal, se face doar parțial, atât cât consideră Asirom, păgubiții RCA sunt programați la constatarea daunelor, în multe situații, în afara termenului legal sau asigurătorul nu răspunde în multe situații, în termen legal, la solicitarea de comunicare a valorii maxime de despăgubire solicitată de către păgubit.

De asemenea, Asociația mai spune că valoarea maximă de despăgubire comunicată păgubitului RCA este, de regulă, subevaluată semnificativ, păgubitul RCA primind o despăgubire mai mică cu 30 — 50%, decât cea care i se cuvine.

„Toți coloșii cu picioare de lut din piața RCA au avut aceeași soartă în ultimii doi ani. Cu toții au acumulat o cotă de piață ridicată pe segmentul de risc ridicat cum este produsul RCA, au deținut un portofoliu format preponderent din acest produs obligatoriu, au vândut un RCA mai ieftin, au întâmpinat grave probleme atunci când a fost vorba de plata daunelor, au avut un număr ridicat de reclamații și care, în final, s-au prăbușit în brațele Fondului de Garantare a Asiguraților”, a declarat Cristian Muntean, președinte ASSAI.

El speră ca viitorul Parlament să continue de urgență procedurile de destituire a presedintelui ASF și să înlocuiască OUG privind RCA, cu o lege completă care să protejeze cu adevărat păgubitul RCA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.