Palatul Victoria știe a cui e opera ”penalii în guvern”

Guvernul transmite că proiectul privind Codul administrativ, care stabileşte că persoanele condamnate penal pot ocupa funcţii în Executiv după reabilitare, a fost elaborat şi pus în dezbatere de Guvernul Cioloş, şi nu reprezintă o iniţiativă a actualei coaliţii, deşi îşi însuşeşte prevederile, care ţin cont de jurisprudenţa CCR şi de Codul penal.

„Proiectul de act normativ privind Codul Administrativ a fost elaborat şi introdus în dezbatere publică la data de 8 noiembrie 2016, cu două luni înainte de venirea la guvernare a actualei coaliţii politice. La acea dată, proiectul Codului Administrativ, propus şi angajat de fostul cabinet condus de domnul prim-ministru Dacian Cioloş, conţinea în aceeaşi formă şi articolul privind amendarea Legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor”, se arată în precizarea Guvernului.

Introducerea prevederii privind reabilitatea „nu reprezintă o iniţiativă a actualei Coaliţii de guvernare”, potrivit Executivului, care însă îşi însuşeşte aceste modificări.

„Introducerea la acea dată a prevederilor legate de amendarea Legii 90/2001 a fost motivată de necesitatea de actualizare a legislaţiei privind administraţia publică centrală şi locală în acord cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale din ultimii ani şi corelarea cu alte acte normative cu incidenţă în administraţia publică”, se arată în comunicatul de presă.

Guvernul precizează că reabilitarea, condiţiile şi efectele acesteia sunt reglementate de Codul Penal, iar în ceea ce priveşte modificarea uneia dintre condiţiile necesare pentru ocuparea funcţiei de membru al Guvernului se arată că, potrivit Codului Penal, art 169, alin.1, reabilitarea „face să înceteze decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare”.

Modificarea vine astfel din „necesitatea de a duce claritiate textului juridic din actuala Lege 90/2001”. Guvernul citează şi din argumentaţia CCR, care a arătat că Legea 90 trebuie modificată.

„Menţionăm ca toate prevederile actului normativ au fost elaborate de un grup de lucru format din experţi ai ministerelor de linie şi ai altor instituţii abilitate în procedurile de avizare. De asemenea, subliniem că în procesul de elaborare a actelor normative este obligatorie respectarea dispoziţiilor enunţate de Curtea Constituţională, inclusiv cele cuprinse în Decizia CCR nr. 304/2017”, se arată în comunicat.

Codul Administrativ reuneşte 20 de acte normative în vederea clarificării prevederilor, asigurării aplicării lor unitare şi neinterpretabile, precum şi eliminării contradicţiilor, redundanţelor şi situaţiilor de vid legislativ, potrivit Guvernului.

Proiectul de lege se află încă în consultare publică şi în avizare interministerială, instituţiile interesate putând în continuare să formuleze propuneri şi observaţii.

Textul depus de Guvernul Tudose în consultare publică, din luna iulie, preia din prevederile proiectului elaborat de Ministerul Dezvoltării, pe vremea când acesta era condus de Vasile Dâncu, inclusiv în ceea ce priveşte Legea 90, însă nu este preluat integral.

Un proiect de lege pregătit de Guvernul Tudose va modifica Legea 90/2001, care interzice unei persoane condamnate penal să fie membru al Guvernului, actualul Cabinet urmând ca printr-un alt act să excepteze de la această interdicţie persoanele care s-au reabilitat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Vintila 70 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.