„Panama Papers” şi fabuloasele sale poveşti

Imediat după izbucnirea afacerii „Panama Papers”, cazurile cele mai mediatizate au fost cele ale lui Lionel Messi, celebrul fotbalist de la FC Barcelona, Vladimir Putin şi anturajul lui, Michel Platini, ex-preşedintele UEFA, Sigmundur David Gunnlaugsson, premierul islandez, David Cameron, premierul britanic, datorită tatălui său. Dar încă de la început a reieşit că acest mega scandal nu se referă doar la numele amintite, acestora alăturând-li-se altele, nu mai puţin importante, dat fiind că e vorba de regi, preşedinţi de ţări, premieri sau alte personalităţi politice, dar şi din alte domenii. Dezvăluirile în cascadă din „Panama Papers” au privit, de pildă, şi poveşti privind „reciclarea” unor lingouri de aur furate în Marea Britanie, combinaţiile unui baron al drogului din Mexic, divorţuri ultracostisitoare sau afacerile necurate ale unor boşi din lumea bancară etc. Slate.fr a depistat şapte asemenea cazuri, ce pot ţine zile la rând rubricile de senzaţie ale presei.

1. Spălarea de bani în „furtul secolului” din Marea Britanie. În 1983, în Marea Britanie a avut loc cel mai mare hold-up din istoria sa. Nu departe de aeroportul internaţional Heathrow de lângă Londra, din depozitul Brink`s Mat au dispărut 3,5 tone de aur, ce valorau 26 milioane dolari (80 de milioane, azi). Doi ani mai târziu, firma Mossak Fonseca din Panama – aflată în centrul scandalului de acum, dat fiind că este cea care a înfiinţat 214.448 de firme fantomă din 202 ţări şi teritorii ale lumii – a creat societatea fictivă Feberion pe numele Gordon Parry, una dintre figurile cheie ale operaţiunii. Nota internă dezvăluită acum nu lasă nicio urmă de îndoială asupra faptului că firma de avocatură din Panama ştia perfect că este vorba de spălare de bani. Se poate citi că Jurgen Mossak, unul dintre cofondatorii respectivei firme de avocaţi, se referea clar la „faimosul furt de la Brink`s Mat din Londra”. Dacă cel ce a fost comanditarul acestui hold-up a fost condamnat, în 1992, la zece ani de închisoare, Mossack Fonseca a susţinut că nu cunoaşte originea banilor, poziţie pe care a adoptat-o şi acum, după izbucnirea scandalului.

2. „Comparat cu el, Pablo Escobar este un copil”. Potrivit ICIJ, Consorţiul Internaţional de Investigaţii Jurnalistice, care a analizat cele 11,5 milioane de documente provenite de la firma panameză împreună cu ziarele Le Monde (Paris) şi Süddeutsche Zeitung (din München), baronul mexican al drogurilor Rafael Caro Quintaro a apelat la avocaţii panamezi înaintea arestării sale din 2001. El ar fi folosit serviciile offshore ale firmei pentru a ascunde faptul că era proprietarul unei vile din Costa Rica. În martie 2005, guvernul acestei ţări s-a adresat firmei Mossak Fonseca spre a i se preciza dacă această reşedinţă aparţine lui Rafael Caro Quintero. Răspunsul: „Această persoană nu face parte din baza noastră de date”. Documentele cercetate de ICIJ probează contrariul şi explică această minciună. Un avocat al firmei panameze scria despre acest client, pe atunci arestat şi extrădat în SUA: „Comparat cu el, Pablo Escobar (sangvinarul baron al drogurilor din Columbia – n.n.) este un copil. Nu aş vrea să fiu unul dintre primii vizitaţi de el când va ieşi din închisoare”.

3. Daddy Yankee, rapperul cu societăţi ecran. Pe adevăratul său nume Ramon Ramon Luis Ayala Rodrigues, rapperul portorican Daddy Yankee, care a vândut peste 20 de milioane de discuri, a apelat la Mossack Fonseca pentru a plasa banii câştigaţi din concertele sale şi numeroasele contracte de sponsorizare. Banii au tranzitat prin mijlocirea unui conglomerat de firme cu numele Arion Investments LLC, din Nevada (SUA). Firma „adormită” Arion Investments are societăţi ecran prin care banii circulă şi nu lasă nicio urmă. Mai multe sute de mii de dolari au tranzitat această firmă, după cum dezvăluie Centro de Periodismo Investigativo. În total, Daddy Yankee ar fi „albit” peste 12 milioane de dolari în ultimii zece ani.

4. La Miami, piaţa „condos”, dopată de bani fără urmă. În noiembrie, emisiunea „L`Angle eco” de la televiziunea France 2 se mira în legătură „boom”-ul pieţii imobiliare de lux din Miami, unde străinii reprezintă 80% dintre cumpărători şi unde „o achiziţie imobiliară din două are loc fără credit”. Ziarul „Miami Herald”, care face parte din consorţiul ce a declanşat afacerea „Panama Papers”, crede că a înţeles de ce. Mai multe cabinete de avocaţi s-au specializat în cumpărarea de „condos”, proprietăţi de lux, dintre care multe cu vedere la mare, via Mossack Fonseca. Aceasta din urmă acţionează în numele clienţilor străini cu societăţi offshore din paradisurile fiscale, precum insulele Virgine britanice, unde viitorii proprietari nu şi-au dat numele. Cabinetele de avocaţi din Miami creează atunci o firmă care cumpără societatea offshore şi prin care ea plăteşte apartamentul, cu bani lichizi. Numele proprietarului rămâne secret, la fel originea fondurilor.

5. Montezemolo, patronul italian emblematic prins cu mâţa în sac. În lunga listă a persoanelor citate în scandalul „Panama Papers” sunt şi circa o mie de italieni, între care se află Luca Cordero Montezemolo, fostul preşedinte emblematic de la Ferrari, actualul preşedinte al companiei de aviaţie Alitalia. Numele celui care este şi vicepreşedinte al Unicredit, primul grup bancar din Italia, apare într-o serie de documente la care a avut acces revista săptămânală „L`Expresso”. „O serie de contracte semnate la începutul anului 2007 îl menţionaeză pe Montezemolo ca administrator al societăţii Lenville Overseas”, precizează revista. După ce, la început, a refuzat să facă orice comentariu, el a negat cu tărie natura acestor dezvăluiri. „Nici eu şi nici familia mea nu avem conturi bancare în străinătate sau societăţi offshore”, a declarat el ziarului „La Stampa”. „Nu cunoaştem acest cabinet de avocaţi” (Mossack Fonseca-n.n.)”, au declarat apropiaţii lui.

6. Datorită lui Mossack Fonseca, un divorţ e mai ieftin. A ascunde o parte din avere înaintea unui divorţ, pentru a da mai puţin viitoarei sau viitorului ex, e rău. Mossack Fonseca a explicat că nu a ajutat niciodată clienţii săi aflaţi în divorţ să ascundă o parte din averea lor. Numai că, aşa cum arată Will Fitzgibbon, jurnalist la ICIJ, adevărul este puţin diferit. Potrivit lui, datele obţinute conţin numele multor soţi deloc generoşi, printre care Dimitri Rybolovlev, preşedintele clubului francez de fotbal AS Monaco. Fosta lui soţie Elena a reclamat faptul că, în momentrul divorţului, el ascuns bani în paradisuri fiscale, dar totul a fost în zadar. Dincolo de acest exemplu, Will Fitzgibbon subliniază uşurinţa cu care salariaţii de la Mossack Fonseca tratează subiectul. În statul Ecuador ei propun societăţi ecran clienţilor „care au nevoie să transfere fonduri în vederea unui divorţ”. Salariaţii din Luxemburg au glumit mult pe Internet după ce au ajutat un olandez ce dorea să se protejeze „în faţa efectelor negative ale unui viitor divorţ”. Pentru a evita acest gen de inconveniente există metoda Blue Jasmine: înainte de a cere divoţul, soţul trebuie denunţat autorităţilor competente, scriu cei de la ICIJ.

7. Liderii bucătăriei peruane se regalează cu societăţi-ecran. 10 miliarde de dolari este contribuţia pe care o aduce la economia ţării sale o bucătărie peruană în plin avânt în 2015, potrivit site-ului de informaţii Ojo Publico. În plin succes internaţional, marii bucătari din această ţară au atras apetiturile consilierilor de la Mossack Fonseca. „Toţi dau 30% din salariul lor ca impozit şi, după cum e de înţeles, niciunul nu vrea să facă asta”, scrie unul dintre salariaţii cabinetului de avocaţi din Panama. Trei mari bucătari au ocolit astfel fiscul peruan prin intermediul societăţilor ecran, potrivit dezvăluirilor publicate în presă. Este vorba despre Rafael Osterling – unul dintre puţinii din ţară care au o stea la Michelin; Jaime Pesaque, format la Paris, la Cordon Bleu, şi Christian Bravo, membru al juriului Top Chef local. Dezvăluirile făcute de ICIJ arată că ei au început să fraudeze între 2009, Rafael Osterling, şi februarie 2015, Jaime Pesaque.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.