Papa Francisc: abandonarea persoanelor în vârstă este „o eutanasie mascată”

Papa Francisc a declarat duminică, 29 septembrie, neglijarea și abandonarea persoanelor în vârstă drept „o eutanasie mascată”, informează Reuters și AFP, potrivit AGERPRES.

Suveranul Pontif, în vârstă de 77 de ani, a făcut aceste declarații în prezența fostului Papă Benedict al XVI-lea, înaintea Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, marcată în fiecare an la 1 octombrie.

Papa emerit Benedict al XVI-lea, în vârstă de 87 ani, care nu a mai apărut în public de la canonizarea Papei Ioan Paul al II-lea și a Papei Ioan al XXIII-lea în luna aprilie, a sosit zâmbind, sprijinindu-se într-un baston, fiind întâmpinat cu căldură de către succesorul său.

În cadrul evenimentului organizat în Piața Sfântul Petru, Papa Francisc s-a adresat unei mulțimi de circa 40.000 de persoane în vârstă. Suveranul Pontif a dorit să sublinieze, cu această ocazie, importanța persoanelor vârstnice în societate și a afirmat că nu trebuie să se permită ca centrele pentru bătrâni să devină un fel de „închisori”, unde grija ocupă un loc secund după interesele de afaceri ale celor care le conduc.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial există în prezent mai multe de 600 de milioane de persoane cu vârste peste 60 de ani și se așteaptă ca cifra să se dubleze în următorii 11 ani și să ajungă la două miliarde până în 2050, majoritatea în țările în curs de dezvoltare.

„Violența împotriva persoanelor în vârstă este la fel de inumană ca și cea împotriva copiilor”, a declarat Papa Francisc în fața mulțimii, care s-a putut bucura de spectacole oferite de diverși cântăreți, între care și tenorul de renume mondial Andrea Bocelli.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.