Paradigma socială infracțională

Jocul social, susținut de tot mai șubrezita noastră democrație, pune o tușă de catastrofă pe demiterea sau plecarea oficialilor din funcție. Așa nu au mai plecat din funcție Ceaușescu și întreaga galerie care l-a slujit. Așa devin repere politice și morale inși a căror activitate publică este, în esența ei, antisocială, iar acest fapt le dă un fel de aură și prestigiu. Foști miniștri, secretari de stat, amploaiați prin te miri ce instituții, de care nici nu a auzit lumea, ajung să aibă un vizibil tatuaj pe chipul strâmbat de vremuri ca un transcript misterios al funcției deținute. De aici la foști președinți e o cale scurtă, toți încropind un fel de uniune a foștilor, cărora societatea ar trebui să le facă plecăciuni.

Revendicarea, pur propagandistică, de la cine știe ce moment fast al istoriei naționale sau globale le asigură acestor cetățeni, uneori bine atinși de o schizofrenie a unui imaginar maladiv, un statut special cu imunitate și gărzi de corp plătite de la bugetul public. Ceea ce a părut o glumă se dovedește a fi o paradigmă administrativă de mare încercare a bugetului și a simbolicii publice. Ceea ce a fost blocat la un moment dat, chiar în comunism, respectiv categoria ilară a ilegaliștilor, s-a înfiripat acum drept o castă socială pusă la un șocant adăpost legislativ. Avem, mai nou, o societate plină ochi de căpătuiți în mod absurd și provocator pe banul public, ale căror drepturi sfidează statul de drept și Constituția țării. Orașe care nu au banalele medicamente în spitale sau detergenți în școli, despre alte dotări și auxiliare nici nu e cazul, se pot lăuda cu finanțarea unor proiecte propagandistice la mare distanță, prin acest lanț al deturnării bugetului național și local.

Pentru supraviețuirea comunismului cu nume schimbat și instituții cu firmă capitalist-centralizată s-a achitat o notă de plată mult mai mai mare decât aceea a fostei propagande totalitare. Clasa politică compromisă are acum la îndemână o solidarizare instant a celor care primesc lunar de la bugetul public un venit pentru care nu au cotizat un leu, majoritatea fiind din soldele extinse ale fostului regim totalitar. Recompensele acestea financiare au ajuns atât de departe, încât ele legitimează o degradare absolută a filosofiei și existenței statului în perspectiva lui. Toate aceste rețele s-au înființat prin legi identice celebrei Ordonanțe 13, spre a recupera drepturi pierdute prin vărsarea de sânge din 1989, pe care o democrație nu are cum să le susțină, așa cum se întâmplă contrar acum.

În aceste condiții, când bugetul public este anexat imposturii legislative, însăși reforma devine absurdă, cât și orice punere a ei în discuția publică. Asistăm la o continuă lovitură de stat, blocaj după blocaj, situând societatea într-un dictat al imobilismului și prezervării drepturilor ilicite. Trebuie adăugat la toate acestea însăși ilegalitatea multor instituții, cele care asigură aceste mișcări legislative debilizante. Statul român este încă departe de propria-i Constituție, trecând peste faptul că una nouă este realmente necesară.

Plecarea din funcții a oficialilor este asimilată catastrofelor naturale, perspectivă dobândită de esența unei construcții socio-politice întemeiată pe abuz. În ultimii mult invocați 10 ani s-a creat un mediu ocult atât de puternic, la nivelul administrației, încât România poate fi asimilată fără dubiu din zona moral-intelectuală a dictaturilor. De la cei implicați în lupta împotriva corupției la toți ceilalți funcționari ai statului, va trebui instaurată cu maximă vizibilitate ordinea Constituțională. Într-un stat democratic, venirea și plecarea din funcții reprezintă o platformă profesională, nimic altceva, pentru că nimeni nu poate fi deasupra legii. Traseul înalților oficiali după debarcarea din funcții va trebui să fie unul raportat strict la performanțele pe care numai aprecierea societății le validează, fără a fi unul de esență politicianistă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1329 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.