×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 28 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:50
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Paradoxul Trump
Ioan Buduca
Ioan Buduca

Aparenţele pro-Rusia ale preşedinţiei SUA conduc la reluarea politicii dure faţă de Moscova. Asta se întâmplă în acest moment în interiorul voinţei parlamentarilor americani, care au declarat război economic împotriva lui Putin şi a aliaţilor săi de afaceri din UE. Mari interese energetice ale ţărilor din UE vor fi sancţionate economic de SUA dacă vor continua să sprijine interesele energetice ruseşti.

Da la Reagan n-am mai avut o asemenea scenă de război rece. Trump nu a putut opune veto-ul său acestei legiferări de noi sancţiuni contra Rusiei. Nu o putea face decât dacă voia cu tot dinadinsul să fie judecat pentru trădare. Putin va înţelege dilema lui Trump şi se va gândi dacă Rusia n-a fost trasă pe sfoară cu acest joc mediatic al influenţei sale asupra alegerilor prezidenţiale din SUA anului 2016. Nu va avea altceva de făcut decât să admire teribilul joc operativ pus la cale de americani (dacă va avea o minimă probă că e un joc operativ) şi, drept consecinţă, să anuleze cauzele care au dus la aceste sancţiuni (Crimeea, Siria etc.).
Europenii cad la mijlocul acestui joc între americani şi ruşi. Noi divizări politice vor slăbi şi mai mult Europa. Uniunea are puţine şanse să iasă mai integrată din ceea ce va urma.

România, dacă nu va opta pentru învingătorul previzibil, va face o greşeală istorică. Neutru nu are cum să joace cu folos. Va pierde, probabil, finanţări din partea UE, dar va câştiga investiţii din partea SUA. Situaţia este similară celei din 1939, când n-am ştiut să optăm pentru învingătorul final previzibil (care şi atunci era SUA). Dacă, atunci, am fi optat mai devreme pentru SUA, chiar din 1939, în final n-am fi fost lăsaţi sub cizmele sovietice. Am fi fost cuceriţi teritorial de germani, ca în 1914, dar am fi putut spera la un final ca în 1917.

Acum, războiul este doar economic, dar urmările au a fi la fel de drastice.

Stranie coincidenţă istorică: în 1914, un neamţ a înţeles că România trebuie să meargă împotriva Germaniei. Va înţelege, oare, neamţul din 2017 că şi acum România are a merge împotriva Germaniei?

Ioan BuducaPublicat Luni, 14 august 2017
2415
 | 8
 | 22
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
cib
0
@Coly: corect dar am adaptat-o ca sa nu zica cineva ca ma autoexclud. In prima faza am citat corect dar din motivul expus am modificat.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
mariuta
+3
@Constantin Chitu: cred ca americanii au intrat in razboi inainte de debarcarea din Normandia din 1944! apoi, eu cred ca in geopolitica conteaza puterea reala a unei tari masurata in resurse! pretentia ca Ro sa fie considerata cineva nu are acoperire inca! Dezindustrializarea este un fenomen amplu, a cuprins tari mari si puternice ( Marea Britanie, Italia, ca exemple), asa ca noi ,ca vai de noi! nu luati in seama mostenirea comunista! din motivele prabusirii comuniste unul este cel al blocajului financiar, blocaj care a afectat major industria ( economia comunista era de tip masina, pe baza de plan, daca o rotita nu mergea bine, tot angrenajul suferea), de aici criza fundamentala, incapacitatea reproducerii! povestea datoriei a fost cireasa de pe tort, toatet economiile din est s-a gripat si nu din cauza datoriilor! privatizare da, dar de unde bani? s-a incercat strangerea banilor de la cetateni in maini putine prin metode de tip Caritas, s-a incercat privatizare prin metoda *suveica*, s-au adus *investitori strategici*!fiecare fabrica-ruina are o poveste proprie a esecului! ghinionul nostru ca prabusirea inevitabila a comunismului a fost insotita de precipitarea globalizarii, de dependenta de capital si de fuga lui pentru rate de revenire spectaculoase, asa ca eu as fi mult mai precauta in aprecieri!iar globalizarea inseamna dominatia absoluta a capitalului! ideea comunista a dominatiei muncii asupra capitalului ( a se citi Marx) ea a esuat! China de azi, singura tara cu regim comunist, are o economie in mare parte de tip capitalist si reprezinta o amenintare serioasa asupra Europei, ea detinand cel mai mare excedent bugetar din lume, poate cumpara cu banii jos orice economie europeana, caci bancile chinezesti ocupa locurile 1, 2, 4 si 5 din lume! daca nu tinem aproape de UE, suntem terminati! ne putem uita la greci si sa invatam din lectia greaca! daca nu era Merkel sa bata cu pumnul in masa, tara le era cumparata de bancile chinezesti! e dur de tot, asa arata realul!
Publicat Marţi, 15 august 2017
+Răspunde
c.g.
+2
Pt. Constantin Chitu. Asa este cum spuneti dumneavoastra: '' Nu se stie ce-ti rezerva viitorul. ", numai ca legat de razboiul 2 mondial si colaborarea noastra cu Germania as vrea sa remarc ca dupa atingerea Nistrului de armata REGATULUI ROMANIA trebuia sa ne oprim, treaba cu onoarea Maresalului, cred eu un simplu condicar, lefegiu, ca nu tine, Maresalul trebuia sa se lase dat la o parte atunci deoarece era greu de presupus ca jumatate din Planeta asta putea sa fie infranta adica rusii si '' colegii americani '' care erau '' umar la umar '' asa cum sunt in fapt si azi ! Nesabuinta asta ne-a costat enorm si inca platim deorece rusii si '' colegii americani '' nu au avut nimic impotriva ne-au pricopsit dupa 30.dec.1947 cu republica tovaraseasca, un fel de '' mama hotilor '' si dupa au asasinat, in cardasie cu cozi de topor autohtone, ELITELE ROMANESTI, au jefuit in mod barbar ROMANIA timp de 20 de ani, au ciuntit teritorial tara; tot rusii in dec.'89 au dat o lovitura de stat, au matrasit ELITELE ROMANESTI care se mai refacusera( perioada '65-'89 ...!), au instalat pe omul lor batarnul edecar Ion si Iliescu care impreuna cu pupilul sau, dusmanul de neam si tara Petre Roman, in locul tovarasiei, au montat democratia originala in sos slinos de capitalism de cumetrie si timp de 28 de ani asistam la mega hotii si mega banditisme economice care au adus tara in ruina: economica, politica, sociala, adica suntem un NIMENI ECONOMIC care atrage in mod obiectiv un NIMENI POLITIC, adica putem sa fim faramati ca stat national unitar, redevenim cnezate si voievodate ca in feudalismul timpuriu deoarece asa vor muschii: rusilor, '' colegilor americani '', '' poporului ales '', mercantililor Europei: francezii, englezii, germanii ! ROMANIA de circa un secol sta in gatul intetreselor celor citati mai sus chiar daca azi suntem in: N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA cei amintiti ne jefuiesc ca in codru de resurse precum coloniile din Africa si America de Sud !'' Ghinion ... "
Publicat Marţi, 15 august 2017
+Răspunde
Bucy Nasecsu @ c.g.
0
Cred ca l-ai uitat pe mihai sion
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Prefer Trump
+5
.Rîdem noi si ne amuzam de clovneriile aproape zilnice ale lui Trump, dar cred ca daca intra Casa Alba pe mîinile lui Hilary the Killery sau ale lui tataie McCain, aflat in stare de demenţă avansata, Terra era acum, cum se spune, un bolovan sterp si ars calatorind prin Univers ! ...
Publicat Marţi, 15 august 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+3
1939 ? Invingatorul previzibil in 38? Dom Budunca matele esto di9nmtre aia care scriu mai mult decat citesc? In 39 nici ofiterii SUA nu stiau ca SUA sunt "învingătorul final previzibil" . Cine nu crede sa citeasca "Cruciada in Europa" scrisa de general de armata (in SUA 5 stele)Dwight Eisenhower ahuns presedinmte SUA. Catea a fots editata in 1975 la Editura Politica
Publicat Marţi, 15 august 2017
+Răspunde
Mon cher
0
La Razboiu,mon cher, Este greu cu nemtii...Almai simtea vechi avea in oase onoarea ,hotararea,viziunea ,intelegerea a mai multor secole stranse in zestrea morala a familiei de catre inaintasi.A descalecat pe mal dambovitean si a adus dorul european de a fi noi insine.Se mai simtea uraganul din 1848...Era timp pentru inoire... Acum,...neamtul nostru si-a''alungat''parintii in tara din care au plecat acum cateva secole.Moarala sa e ca principiul indeterminarii din ...fizica:este,a fost si totusi nu e. Va mai veni un ''án 1848''...?
Publicat Marţi, 15 august 2017
+Răspunde
Constantin Chitu
+4
Nu se stie ce-ti rezerva viitorul. Si Imperiul Roman pare invincibil pana sa apara hoardele hune ale lui Attila. Daca SUA a castigat pana acum, asta nu inseamna ca va castiga mereu. In primul razboi am fost impotriva Germaniei pentru ca asa era in interesul nostru sa o facem, nu pentru ca am fi avut vreo problema cu Germania. Interesul nostru era destramarea Imperiului Habsburgic ca sa ne recuperam Transilvania pierduta. Cum Germania avea interese comune cu habsburgii, noi ne-am trezit ca ni i-am facut dusmani pe germani. In cel de-Al Doilea Razboi Mondial ne-am aliat cu Germania fiindca n-am avut de ales, nu pentru ca am vrut noi asa. Marile puteri erau indecise in privinta unei atitudini transante fata de belicosul partid nazist al lui Adolf Hitler. Ne abandonase, lasandu-ne in coltii ascutiti ai lupului german. Ce sa alegi? De unde sa sti cine va iesi castigator? Alegem prezentul sau viitorul? Poti sa alegi un interes prezent, imediat, dar sa pierzi in viitor, pe termen lung. Poti sa ai norocul sa tragi lozul castigator al prezentului dar si al viitorului, sau poti sa pierzi si clipa venita si clipa care va veni. Nu stiu daca Romania a ales asa de bine optand pentru tabara occidentala. Poate ca e bine din perspectiva individuala, ca din perspectiva nationala sigur e o alegere gresita. Indivizii opricarei tari integrate pot sa fie satisfacti pentru ca isi gasesc slujbe de sclavi pe pamant strain sau pentru ca fiecare individ poate sa intre in hangarele comerciale ale Occidentului si sa cumpere bunuri, insa tara are de suferit pentru ca i sa distrus industria, pentru ca e golita de oameni si pentru ca se destrama famili. Principiile globaliste, in baza carora s-a facut integrarea politica, militara si economica, nu sunt in avantajul tarilor mici si nedezvoltate. E avantajos in calitate de cumparator, nu de producator. Daca Leul ar face regula dupa care cornuta sa fuga pentru a se apara de coltii lui, garantez ca Leul ar decide ca ea sa fie priponita.
Publicat Marţi, 15 august 2017
+Răspunde
ILeo
+3
Intr-adevar ,prin diferite sanctiuni ec., proiecte si gazoducte, USA vrea sa taie macaroana lui Putin privind aprov. Europei cu gaze,petrol etc.insa dependenta ei etc. a Ucrainei,Moldovei si a altor tari fata de Rusia ,exista.Recenta discutie privind gazoductul BRU , arata ca Ungaria vrea sa se erijeze in "dispecer" ,V. Orban fiind cot la cot cu rusii. A schitat onor Merkel ceva impotriva pretentiilor umflate ale lui Viktor Orban ?Cu atat mai mult "europeanul" Iohannis, a ales sa taca desi Ro e furnizoarea de materie prima extrasa din M N . Fiind o increngatura de multinationale ,penetrandu-se reciproc in orice geografie ec. a intereselor comune,incalcand natiunile, habar nu are Iohannis de apararea vreunor interese nationale! Colosi americani,germani actioneaza si/sau cu Rusia,fiind o increngatura si lui Iohannis care este este un globalist europeano- transatlantic, ii e frica sa nu "atinga"pe cineva ,de aceea tace reticent,prudent ,Ro DIN NOU ,nu poate decide pt.ea.! Nu e nici-o situatie similara ca in 1939,cand America nici nu intrase in ia, Austria etc.adorau politica d e"pace",a lui Hitler,inclusiv tratatul Germania-URSS ,pt.ca ac.din urma impreuna dupa 2-3 ani sa atace si sa imparta Polonia etc. Ro a optat pt.Germania ,din cauza Basarabiei luata in 1940 de Stalin, SUA a intrat in conflict odata cu debarcarea din Normadia,1 mai 1944 - „Overlord”deci singura optiune era Germania !Spre finalul razboiului cand s-a intrevazut armistitiul cu rusii,s-au facut demersuri Cairo,Stockolm etc.pe langa aliati de salvare de cizmele sovietice ,fara rezultat ,Roosvelt si Churchill au acceptat servetelul lui Stalin ,au dat satrapului mai mult decat a cerut! Inainte,insasi Germania nazista ce impusese Ro. Dictatul de la Viena act nul si criminal, a platit si ea ,satrapului Stalin ! Natiunile trebuie sa fie egale ,libere si suverane ,in lume,asa spune Carta Natiunilor Unite.
Publicat Marţi, 15 august 2017
+Răspunde
radu
+9
Cam simplut pusa problema...In 1939 americanii nu erau in razboi, nici macar in iunie 1941 cand Germania a atacat URSS, asa ca nu cred ca erau interesati de Romania in afara de exploatarea petrolului.Nici acum nu suntem interesanti decat ca platitori de gioarse aviatice, ca furnizori de carne de tun pentru Irak si Afghanistan si ca slugi pe plan diplomatic si militar (baze, etc). Trump a cazut, intr-adevar, in propria capcana si greseste cedand in fata complexului militar american.Kennedy s-a opus propunerii generalilor de ataca URSS cu rachete (poate de la asta i s-a tras...) si a salvat lumea de la un dezastru nuclear.Trump nu stie cum sa foloseasca puterea pe care o detine si va sfarsi rau de tot...Pe rusi nu ii intereseaza Romania, ei vor sa isi mentina sfera de influenta si modul de organizare.Noi ne ratoim la ei prin gard, in timp ce nemtii, francezii , italienii, ungurii, fac afaceri de miliarde cu Rusia...
Publicat Marţi, 15 august 2017
+Răspunde
cib
+13
Interesant articol. Problema e ca de la o vreme Romania nu mai alege, Romania doar executa. Deci nici neamtul din 2017 nu poate face altceva decat sa execute. Chestia e ca centrele de putere care comanda in Romania sunt un pic cam dezarticulate spre deosebire de rusi care sunt foarte consecventi si coerenti. Vorba lu' nenea Iancu: din aceasta dilema nu putem iesi (decat sifonati, adaug eu cu modestie)!
Publicat Marţi, 15 august 2017
+Răspunde
coly @ cib
0
...nu puteti iesi, a zis , de fapt nen' tu Iancu !
Publicat Marţi, 15 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Procurorul general: Este fără precedent
Publicat acum 8 ore şi 46 minute
Un atentat la sănătatea localnicilor
Publicat acum 5 ore şi 35 minute
Discursul lui Trump, un lătrat de câine
Publicat acum 11 ore şi 19 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 7 minute