Paranghelie pesedistă în onoarea soţiei premierului şi a pupilei ex-preşedintelui Iliescu

În timp ce ţara se află în doliu (după tragicul accident aviatic din Apuseni) sau sub nămeţi (după ninsorile şi viscolele din ultimele zile), soţia premierului Victor Ponta, Daciana Sârbu, şi pupila fostului preşedinte Ion Iliescu, Corina Creţu, au participat la o mare paranghelie PSD organizată sâmbătă în Ţara Oaşului, respectiv în comuna Racşa din judeţul Satu-Mare.

Petrecere în Oaş cu 1000 de pesedişti

Sub titulatura Revelionul PSD Satu Mare, paranghelia a fost organizată în casa de nunţi, petreceri şi inmormântări construită, în condiţii destul de dubioase, de primăria Racşa, cel mai mare edificiu de acest gen din judeţ. Conform presei locale, la chef au participat circa 1000 de persoane, şefi şi membri din toate organizaţiile PSD din judeţ. Invitaţi de onoare au fost europarlamentarii Daciana Sârbu, Corina Creţu şi Ioan Mircea Paşcu (fost deputat de Satu Mare, membru al organizaţiei judeţene a PSD), secretarul general al PSD Andrei Dolineaschi, vicepreşedintele regional al PSD Ioan Rus şi ministrul Tineretului şi Sportului, Nicoale Bănicioiu. Au fost prezenţi şi lideri, parlamentari şi primari PSD din judeţul vecin Maramureş. La petrecere au fost invitaţi şi aşteptaţi şi preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, şi preşedintele executiv al principalului partid de guvernământ, vicepremierul Liviu Dragnea.

Au mâncat cinci porci, doi viţei şi zeci de orătănii

Scopul întrunirii PSD a fost să se dea un semnal din Nordul ţării pentru alegerile europarlamentare din mai a.c., la care Daciana Sârbu şi Corina Creţu vor fi cap de listă. Într-o atmosferă triumfalistă, printre pahare de pălincă, chiftele şi jumări, liderii prezenţi s-au angajat că PSD va câştiga alegerile parlamentare, atât la nivel naţional cât şi în Transilvania. Pentru această paranghelie au fost tăiaţi cinci porci, doi viţei, zeci de orătănii (găini, gâşte) şi au fost puse la bătaie sute de litri de pălincă şi vin. Lăutari din Satu Mare si Oaş au asigurat antrenul, îndeosebi cu manele. Maneaua cea mai solicitată şi cântată a avut refrenul: „Cu ce m-am ales în viaţă/ Ce-am băut/ Ce-am mâncat/ Şi cu ce am strâns în braţe”. Corina Creţu a ascultat melodia cu multă atenţie, gândindu-se probabil la iubirea sa platonică şi transatlantica Colin Powell. Potrivit unor participanţi, europarlamentarele Daciana Sârbu şi Corina Creţu au venit şi au plecat de la petrecere cu un avion special, întrucât sâmbăta nu există curse aeriene nici la Satu Mare nici în cele mai apropiate oraşe (Baia Mare şi Oradea).

Chef de o sută de mii

Costul acestei petreceri pantagruelice este estimat la circa 100 mii lei (un miliard de lei vechi), în condiţiile în care consumaţia unui participant a fost de cel puţin 100 de lei. Se pune problema provenienţei acestei sume, în condiţiile în care PSD Satu Mare nu are niciun ban in cont, iar de la participanţi nu au fost colectaţi bani. Probabil că organizatorii au beneficiat de sponsorizări la negru din partea firmelor ce au avut şi au contracte cu Consiliul Judeşean Satu Mare si cu primăria Racşa. Mulţi săteni au spus că ar fi fost mai creştinesc ca organizatorii să fi trimis banii cheltuiţi sau alimentele consumate în zonele afectate de recentele vitregii ale iernii.

Gazdă cu probleme penale

Principalii amfitrioni ai petrecerii au fost preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, şi primarul comunei Racşa, Toma Betea, care este mâna sa dreaptă în calitate de secretar executiv al organizaţiei judeţene. Cei doi s-au lăudat că au organizat cel mai mare chef PSD-ist, după revelioanele lui Vanghelie. Betea a devenit cunoscut când fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană a fost naşul fiicei sale, la o nuntă cu circa 3000 de participanţi. Acesta este de profesie agricultor şi are opt clase la zi, dar şi-a „completat” studiile după Revoluţie. Conform unor surse judiciare, primarul din Racşa a fost implicat, împreună cu rude şi prieteni apropiaţi, în contrabanda cu ţigări din Ucraina. Vara trecută, un nepot de-al său a fost arestat după ce a fost prins cu un camion cu ţigări de contrabandă, dar ulterior a fost pus în libertate, în mod suspect, de Curtea de Apel Oradea. Consilieri şi cetăţeni din Racşa au reclamat că primarul Betea a realizat lucrări de canalizare şi de asfaltare de drumuri, cu finanţare europeană de 3 milioane de euro, cu firmele unor prieteni sau rudenii. Totodată, Betea este acuzat că şi-a angajat toată familia la primărie, respectiv soţia, fiica, ginerele şi cuscra. Pe cuscru nu l-a putut angaja deoarece este preotul comunei. Primarul Betea se bazează pe protecţia unor prieteni apropiaţi, ca europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu (pe care il găzduieşte de mai mulţi ani când vine în judeţul Satu Mare), procurorul Radu Bodea, şeful Secţiei judiciare a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea (care este originar din comuna Racşa) şi comisarul şef Constantin Taloş şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (pentru care a făcut demersuri în vederea menţinerii în funcţia în care a fost promovat de guvernarea PDL).

Preşedintele judeţean al PSD, specialist în bucătărie, evaziune şi corupţie

Preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, este de profesie bucătar, a lucrat la cantina unui IAS înainte de 1989 iar după a fost implicat în afaceri cu ţigări, alcool şi fotbal. În timpul guvernării Năstase, Govor a fost cercetat pentru evaziune fiscală cu alcool în valoare de 341 miliarde de lei vechi, iar ulterior a fost învinuit de deturnarea a zeci de miliarde de lei vechi de la FC Olimpia Satu Mare, BCR şi Banca Dacia Felix, dar a reuşit să scape cu sprijinul unor lideri importanţi ai PSD de la Cluj şi de la Bucureşti şi prin mituirea unor poliţişti şi procurori cu sute de mii de euro. Actualmente, Govor are mai multe dosare de corupţie (pentru fapte comise în perioada 2009-2013, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare), la structura centrală a DNA, întrucât procurorul şef al Serviciului Teritorial Oradea al DNA, Marius Iancu, l-a menajat, cei doi aflându-se în relaţii de prietenie. În ultima perioadă, pentru a nu fi reperaţi de serviciile secrete, Govor şi Iancu se întâlneau într-o localitate de frontieră din Ungaria ori corespondau prin lichidatorul judiciar Sorin Iancu, văr primar cu procurorul şef al DNA Oradea şi prieten cu liderul PSD Satu Mare. Govor are studii medii, dar în anii 2000 a reuşit să îşi procure contracost o diplomă de licenţă în inginerie alimentară, cu care se laudă în CV.

Cu astfel de personaje vrea Victor Ponta să reformeze Partidul Social Democrat precum a reformat idolul său Tony Blair Partidul Laburist din Marea Britanie şi să le arate românilor a treia cale?!

Senator Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.