Parchetul General a început ancheta la Institutul Cantacuzino

Procurorii au demarat luni ancheta la Institutul Cantacuzino față de posibilele fapte penale sesizate în urmă cu două săptămâni de Ministerul Sănătății, când a fost depusă plângerea penală la Parchetul Instanței Supreme.

De asemenea, la dosar a fost trimis şi raportul discutat în ultima şedință a CSAT.

Ancheta are loc în contextul în care 400.000 de doze de vaccin antigripal au fost retrase de pe piaţă, rezultatele testelor indicând o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febra sau şoc anafilactic.

Dosarul pentru neglijenţă în serviciu vizează conducerea Institutul Cantacuzino, urmând că în acest caz să fie audiat luni şeful Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), Marius Savu, potrivit Digi24.
Procurorii fac, de asemenea, mai multe cercetări la institut.

Traian Băsescu l-a avertizat în urmă cu o lună pe fostul ministru al Sănătăţii că în cazul Cantacuzino ar trebui sesizat nu SRI, cum cerea Eugen Nicolăescu, ci Parchetul General.
În ianuarie 2012, mai multe doze de vaccin au fost retrase, iar în iarna lui 2013, institutul a fost implicat într-un nou scandal după ce a ieşit la iveală că vaccinul antigripal era toxic.
Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus atunci că este posibil să fie vorba de un sabotaj şi a solicitat intervenţia SRI.

Acuzat de nereguli, preşedintele ANM, Marius Savu, a fost demis în luna februarie de ministrul, de atunci, Eugen Nicolăescu.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, membrii CSAT au discutat (joi /n.r.) despre implicaţiile în planul securităţii naţionale ale disfuncţiilor constatate în activitatea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino”.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a apreciat că, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului „Cantacuzino”, din cauza nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producţie, dar şi a implicării improprii a Ministerului Sănătăţii, s-au înregistrat, în ultima perioadă, deficienţe care pot genera vulnerabilităţi la adresa stării de sănătate a populaţiei şi că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea tuturor acestor deficienţe şi pentru prevenirea repetării acestora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.