Părintele Nicolau, părintele trovanților

Una dintre cele mai surprinzătoare comune preistorice poate fi considerată, fără doar și poate, comuna Brebu din județul Prahova. Trovanții completează un peisaj feeric, un așezământ de câmpie împrejmuit de munți și albia râului Doftana, unde parfumul cireșilor înfloriți este îmbătător, iar aerul de munte pare a fi colacul de salvare al unui om crescut pe asfaltul de oraș.

După mărturiile faimosului părinte Vasile Nicolau, ctitorul bisericii din Săliște „Nașterea Maicii Domnului“, trovanți din Brebu au fost găsiți pe malul râului Lupea, la mică adâncime sub apă.

Biserica din Săliște, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului“, prima „gazdă“ a pietrelor geologice, a fost ridicată între anii 1911 şi 1925, în timpul păstoririi îndelungate a preotului Vasile Nicolau. Este o biserică impozantă, ce atrage atenția privitorilor prin arhitectura monumentală și armonioasă. Stilul arhitectonic seamănă cu cel al Mănăstirii de la Curtea de Argeș, fiind de fapt ridicată după aceleași planuri ale domnitorului Neagoe Basarab din 1518, iar acest lăcaș de cult a fost construit pentru a servi nevoilor duhovnicești ale sătenilor din Brebu Megieșesc (Săliște), scutindu-i de drumul până la Mănăstirea din Brebu.
Preotul Mihail Albu ne-a spus: „Din păcate, memoria părintelui a început să fie uitată. Ca punct de referință în istorie, de la Matei Basarab până astăzi, cineva trebuie să rămână viu în amintirile brebenilor, în special. Iar acesta este părintele Vasile Nicolau. După ce a terminat de construit biserica, părintele a început să împodobească și curtea bisericii. Acești trovanți sunt niște formațiuni geologice, care, zic unii oameni, pe parcursul timpului, își măresc volumul. Părintele a străbătut toată Valea Doftanei pe firul apei, ca să pună în valoare biserica și să alcătuiască un parc frumos împrejurul ei. Inițial, trovanții au fost amplasați în curtea bisericii, care era casa de suflet a părintelui Vasile. Noi, cei de azi, având foarte multe obiecte în curtea bisericii, ne-am gândit că un alt parc unde ar putea fi puși în valoare ar fi aici, în curtea primăriei de la Brebu. Toți acești trovanți datează din 1925-1930, adică după construcția bisericii. Părintele a fost interesat de trovanți datorită formei lor deosebite și a considerat că o așa minune a naturii ar completa perfect peisajul din fața bisericii“.

Citiţi şi

Trovanții din Brebu

Maestrul Brâncuşi şi pietrele de la Brebu

Brâncuşi visa o Coloană a Infinitului la Bucureşti

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.