Pariul pe Grecia, cea mai curajoasă investiţie

Piaţa de capital din Grecia este în colaps. Bursa de la Atena s-a prăbuşit cu 6,5% în acest trimestru, băncile au atins un minim record la 19 martie, indicele de referinţă scade cu 3% pe zi în 2015, comparativ cu 1,6% în 2014, iar indicele Stoxx Europe 600, care arată capitalizarea mai multor companii din 18 state din Europa, are oscilaţii zilnice medii de 0,7% în acest an.

Cu toate acestea, există investitori care pariază pe Grecia şi estimează că vor avea în scurt timp câştiguri consistente. De unde şi până unde?

Undeva în piaţă se întâmplă ceva ciudat. Un fond de tranzacţionare care urmăreşte acţiuni elene la bursă a atras în acest an 167 milioane de dolari iar pachetele de acţiuni greceşti aproape că s-au dublat faţă de anul trecut, arată Bloomberg. Totul s-a derulat în paralel cu efortul pe care premierul Alexis Tsipras îl face pentru găsirea unui compromis cu creditorii Atenei, pentru deblocarea fondurilor de salvare. Există destui investitori curajoşi care îşi plasează acum banii pentru a-i înmulţi în scurt timp după ce Grecia va începe să pună în aplicare noile reforme dureroase pentru majoritatea populaţiei, consideră Andreas Kontagouris, şef la Beta Securities SA.

„Acești investitori doresc să fie înaintea pieței. Există probabilitatea ca din luna iunie Grecia nu doar să aibă un nou acord de finanțare, ci și să înceapă, de asemenea adoptarea reformelor majore. Dintr-o dată lucrurile vor arata mult mai bine”, a declarat acesta pentru Bloomberg.

Co-fondatorul Clairinvest Geneva, Ion-Marc Valahu, consideră că unii investitori caută să facă un bani rapid în Grecia, mizând pe un val de emoţie generat de o mişcare politică aşteptată. Acesta susţine că revenirea va dura câteva săptămâni.

Pe 9 aprilie, Atena trebuie să plătească FMI 465 milioane de euro dar speră ca
troica FMI, UE şi Banca Central Europeană să elibereze tranşa de 7,2 miliarde de euro, din creditul de 240 de miliarde contractat în 2010. În caz contrar, riscă să rămână fără bani.

Datoria publică a Greciei era la sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului
trecut de 315,5 miliarde de euro. La aceasta se adaugă datoriile băncilor şi
companiilor astfel că suma urcă la 500 miliarde de euro. Cabinetul Tsipras a
vehiculat ideea unei restruc­tu­rări care ar lega anumite plăţi viitoare de
creş­te­rea economică, a unor reduceri ale do­bân­zilor şi prelungirea scadenţelor.
Deşi intenţia Atenei este de a exclude deţinătorii privaţi de obligaţiuni, pericolul este ca negocierile dintre guvern şi creditori să se prăbuşească şi ca Grecia să iasă din zona euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.