Pârjol de nota 4, consul general al lui Videanu

Ministrul pedelist al Economiei, Adriean Videanu, este pe cale să-şi deschidă o filială a Grupului „Coasta de Azur” tocmai la New York. Acolo unde vrea neapărat să-l trimită pe protejatul său, Marian Pârjol, diplomatul de nota 4 numit de preşedintele României, Traian Băsescu, în postul de ambasador al ţării noastre în Republica Federală Nigeria.

Casa di David, iunie 2010. Adriean Videanu şi Bebe Ionescu, viitorul socru prezidenţial, discută în mediul ambiental despre „rechemarea o dată a ăluia de la New York” şi numirea lui Marian. E vorba despre o mai veche cunoştinţă de la Constanţa de-a lui Traian Băsescu: Marian Pârjol. „Sună-l tu pe Baconschi şi zi-i!”, sună îndemnul lui Bebe către colegul de cabinet al ministrului Afacerilor Externe. În ambient se aude ceea ce pare a fi o conversaţie cu „Doru” sau „Ted”, cum i se mai spune şefului diplomaţiei române. Din convresaţie, ministrul de Externe pare sensibilizat de rugămintea colegului său de la Economie, Comerţ şi Mediul de Afaceri. În acelaşi mediu ambiental se pare să se audă relatarea acceptului ministrului de Externe: „Fără probleme!”.

Este a treia tentativă a lui Videanu de a-şi plasa oamenii în posturi diplomatice. La prima încercare a atentat cu siguranţă mass-media, care l-a determinat pe Videanu să anuleze numirea pe postul de ataşat comercial la Paris a fiului amicului său de pe Coasta de Azur şi viitor soţ al Ebei Băsescu, Syda Ionescu. Discret, ca să ajungă de la Abuja la New York, Traian Băsescu l-a rechemat pe Pârjol prin decret prezidenţial din postul de ambasador al României în Republica Federală Nigeria.

În anul 2005 Marian Pârjol lucra în Consulatul General al României la New York, unde fusese trimis de puterea pesedistă. Adică acolo unde acum speră să se poată întoarce ca şef. La plecare, spun deţinătorii de informaţii de specialitate, o maşină Grand Cherokee a ajuns la doamna Bebe Ionescu, viitoare soacră prezidenţială.

Marian Pârjol, un tip foarte bine pregătit, nu a avut şansă la examenul de intrare în diplomaţie, la care a luat media 4. Pentru că nu a putut căpăta oficial statutul de diplomat profesionist, l-a consolat Traian Băsescu. I-a dat postul de ambasador la Abuja.

Presa cea atentatoare la siguranţa naţională a ţării conduse de Traian Băsescu şi de gruparea din jurul său scria că, la alegerile prezidenţiale din 2009, Marian Pârjol, ca şef al misiunii diplomatice a ţării noastre la Abuja, Republica Federală Nigeria, a fost desemnat preşedinte al secţiei de votare deschise la ambasadă. O altă secţie de votare a fost deschisă în Lagos. În primul tur, la Abuja, unde preşedinte al secţiei de votare a fost Marian Pârjol, Traian Băsescu a ieşit învingător cu 59,57%, iar în cel de-al doilea tur de scrutin, candidatul susţinut de Partidul Democrat Liberal a fost beneficiarul a 63,36% din sufragii. Interesant este că, deşi în primul tur de scrutin votaseră, în cele două secţii de votare arondate Nigeriei, doar 67 de persoane, au fost trimise acolo nu mai puţin de 400 de buletine de vot. În ţară, în schimb, au fost secţii de votare care nu le-au mai permis cetăţenilor să voteze pentru că se epuizaseră buletinele de vot. Per ansamblu, în Nigeria, Traian Băsescu a ieşit învingător cu 70,14% din voturi.

La Abuja, membri ai misiunii diplomatice şi nu numai au deplâns faptul că Marian Pârjol era scump la vedere. Practic, în scriptele MAE se arată destule drumuri între Bucureşti şi Abuja şi suficiente cereri de concedii fără plată.

Omul este dat ca fiind partener cu Sorin Visinescu în duty-free shops, ca recompensă de pe vremea când era prefect de Constanţa (susţinut de ţărănişti).

Fire pragmatică, după cea de-a doua intrare în istorie a ţărăniştilor, Pârjol dă creştin-democraţia pe socialism şi trece la PSD. Care l-a eliberat de strânsoarea celor trei trandafiri după numai doi ani.

Dacă va obţine numirea la New York, Marian Pârjol va beneficia de reîntregirea familiei, reîntâlnindu-se cu fiica sa, Smaranda. Domnişoara Pârjol îl aşteaptă pe tatăl său chiar în clădirea de locuinţe a Consulatului General. Acolo unde este găzduită cu generozitate de un an de zile de când a terminat facultatea, dar şi la terminarea ajutorului de specialitate pe care îl primeşte pentru acele probleme de culoare deschisă specifice Americii.

Pe Pârjol, susţin gurile rele, îl leagă o veche amiciţie de Vlad Păunescu. Pe când era la post la New York, anterior plecării în Nigeria, Pârjol l-a ajutat pe Păunescu prin contacte în lumea cinematografică. Ajutorul familei Pârjol era şi unul de natură casnică, prin supravegherea grătarelor de la Snagov şi prin spălarea vasele la bucătărie.

Pe când era prefect de Constanţa, Marian Pârjol era atacat de presa de la malul Mării Negre. „Tonomatele pe ieuro” din media i-au pus în cârcă lui Pârjol scandalul cu magazinul Metropol, în care era vorba despre atribuirea unui teren pentru proprietar, în urma căreia au fost declanşate o serie de procese. Scandalul, în ziarul Bună Ziua Constanţa.

În 1990, pe când lucra la Cernavodă, aprecia foarte mult celebrele ajutoare, pe care, se afirmă, că nu le-ar fi ţinut pentru sine.

Înainte de 1990, tovarăşul Pârjol Marian a fost un cadru de nădejde, fiind primit la celebra şcoală de cadre a Partidului Comunist Român, CEPECA. Aşa se poate vedea chiar din autobiografia publicată pe pagina de Internet a MAE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.