Parkinson, o boală care nu ține cont de vârstă

Numărul bolnavilor de Parkinson este din ce în ce mai mare în România și, din păcate, boala afectează tot mai mulți tineri. Afecţiunea nu mai este de mult considerată de medicii neurologi una a celor de vârsta a treia, tocmai din cauza faptului că debutează în multe cazuri chiar și la persoane cu vârste între 40 și 50 de ani.

Cauzele bolii rămân un mister, deși mulți medici dau vina pe stres și pe materialul genetic. Ei ne sfătuiesc să ducem o viață activă, considerând că un stil de viață sănătos și un psihic puternic, cu o atitudine pozitivă, pot ajuta la evitarea apariției acestei boli. Problema este că nu există niciun test care să pună diagnosticul rapid și corect.

Din păcate, boala apare acum mult mai devreme, la 40-50 de ani și, chiar și așa, pacienții ajung târziu la medicul neurolog. Primele leziuni ale nervilor pot apărea chiar și cu 20 de ani înainte ca aceasta să se manifeste în orice fel, chiar și cu tremur al mâinilor și picioarelor în timpul somnului.

73.000 de persoane afectate de boala Parkinson sunt înregistrate oficial în România

Boala nu debutează în creier

„Nu există niciun test de sânge sau nicio altă investigație care ar putea să pună diagnosticul. Mulți ajung mai întâi la reumatologie, la fizioterapie și mai târziu ajung la neurolog, când pentru unii este prea târziu“, spune Cristina Pantazi, medic neurolog.

Pe oricine am întreba cu ce se asociază boala Parkinson, 98% din răspunsuri ar fi „tremuratul mâinilor“. Puțină lume știe însă că mai mult de jumătate dintre cei afectați de această boală nu tremură deloc și că, de fapt, altele sunt primele simptome ale afecțiunii. „Stări de constipație prelungită, tulburări de simț al mirosului, tulburări de somn, acestea pot fi simptome ale debutului bolii. Mai pot fi încetinirea inițiativei, a declicului care te face să amorsezi mișcarea și apoi o încetinire, o reducere a vitezei mișcării propriu-zise“, spune Dafin Mureșanu, președintele Societății de Neurologie din România.

Cercetătorii nu au descoperit cauzele afecţiunii, deși multe studii sunt în desfășurare. „Există dovezi care sugerează că boala ar începe undeva în afara creierului, în sistemul digestiv sau alte organe. Și după aceea se împrăștie în tot organismul“, declară cercetătorul Peter Jenner.

Deși nu există o evidență strictă a numărului de bolnavi cu Parkinson din România, medicii estimează că sunt aproximativ 73.000 de persoane înregistrate. Medicii estimează că numărul este mult mai mare, așa cum se întâmplă și în cazul celor afectați de Alz­heimer.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.