Parlamentar PSD îi trimite pe români cu arcanul la vot

Deputatul PSD Ioan Munteanu a anunțat, luni, că a depus la Parlament un proiect de lege privind instituirea votului obligatoriu şi sancţionarea celor care nu merg la vot cu amendă între 500 şi 1000 de lei.

„Am depus în iunie la Camera Deputaţilor un proiect de lege, care acum este la Senat şi prin care propun introducerea obligativităţii votului. Sunt discuţii şi pro şi contra, aştept să văd ce zice Consiliul Legislativ”, a precizat Munteanu, pentru agenția Mediafax.

„De ani de zile, din ce în ce mai puţini oameni vin la vot şi decid soarta ţării 28% din electorat, în timp ce ceilalţi se declară nemulţumiţi după momentul votului. Prin votul obligatoriu s-ar responsabiliza şi clasa politică, dar şi electoratul. Propun şi sancţiuni cu amendă între 500 şi 1000 de lei”, și-a justificat deputatul PSD inițiativa.

Pe buletinele de vot ar putea fi introdus și un patrulater gol în care cei nemulțumiți de toți candidații să poată pună ștampila, iar votul să nu mai fie anulat.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova, susține că proiectul privind votul obligatoriu nu a fost discutat în PSD și nu este susținut de partid.

„Am văzut informațiile apărute în media cu privire la inițiativa unui parlamentar PSD, în sensul introducerii votului obligatoriu. Parlamentarii au dreptul individual de a promova sau propune proiectele pe care le cred utile. Vă pot spune însă că inițiativa este una personală. Propunerea privind introducerea votului obligatoriu nu a fost discutată în PSD iar partidul nu susține o astfel de propunere”, spune Șova, conform unui comunicat de presă.

Un alt pesedist Valeriu Zgonea a declarat însă, luni, că, personal, ar fi „pentru” votul obligatoriu, dacă acesta ar aduce beneficii.

„Eu personal aş fi de acord cu acest vot obligatoriu, dacă el ne-ar aduce nouă beneficii. În acest moment nu pot să-mi dau seama care ar fi beneficiile. Ceea ce pot să vă spun este că pot să discut în cazul Comisiei de cod electoral, să ridic o astfel de discuţie în cadrul dezbaterilor dintre liderii grupurilor politice parlamentare sau membrii comisiei şi, dacă ea are o majoritate, cu mare plăcere, dar vă reamintesc că intrăm în anumite discuţii care sunt legate şi de prevederile constituţionale”, a spus preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.