Parlamentari mulţi, câini puţini şi oile la înghesuială

Un protest pentru prevederi legislative de anul acesta şi de 22 de ani. Trei televiziuni au dres busuiocul pe 8 decembrie. Se poartă negocieri în Parlament.

Un protest care a degenerat

În jur de 1.000 de oieri au început de la ora 10.00 un miting de protest în faţa Parlamentului, în Parcul Izvor, deşi, conform autorizaţiei, manifestarea trebuia să înceapă la orele 13.00. Oierii au venit să protesteze împotriva unor prevederi din Legea vânătorii, care le limitează numărul câinilor de pază. În jurul orei 12.00, protestul a degenerat. Oierii au rupt gradenele spaţiului de protest şi au blocat carosabilul. O parte dintre protestatari au forţat şi parţial au intrat în curtea Parlamentului. Au fost şi îmbrânceli cu jandarmii, iar două televiziuni de ştiri au informat pe surse – o confirmare oficială nu a existat însă – că jandarmii au utilizat spray-uri paralizante pentru a împiedica invadarea clădirii Parlamentului.

Negocieri în Parlament

O delegaţie a protestatarilor a fost primită în Parlament pentru discuţii cu membrii comisiilor pentru agricultură şi mediu şi cu preşedintele Senatului, C.P. Tăriceanu. În urma discuţiilor, Tăriceanu a precizat că revendicarea legată de câinii de pază este justificată, dar cum se apropie vacanţa parlamentară, va interveni la premierul Cioloş pentru emiterea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens. Legat de o a doua nemulţumire a oierilor, interzicerea păşunatului animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie, preşedintele Comisiei de agricultură din Senat a declarat presei că este vorba de o prevedere a Comisiei Europene transpusă în legislaţia românească, pentru a se acorda o perioadă de timp pentru regenerarea culturilor.

Limitarea câinilor de pază datează din 1993

Principala nemulţumire a oierilor o reprezintă o prevedere din Legea vânătorii, care limitează la 1 câine de pază stânele/turmele de la şes, la 2 câini stânele/turmele de la deal şi la 3 câini stânele/turmele de la munte. Numai că aceste prevederi sunt în vigoare din 1993, dar la cele două modificări succesive ale legii, în 2006 şi iunie 2015, nu s-a umblat şi la modificarea articolului legat de câinii de pază. Pentru că NIMENI nu a cerut aşa ceva. Oierii nu au protestat când s-a modificat legea în 2006 (Guvernul Tăriceanu I a modificat atunci legea) şi nici în iunie 2015, pentru a solicita exact în timpul procedurilor de legiferare, abrogarea prevederilor legate de limitarea câinilor de pază. (În ultimii ani au existat doar proteste ale oierilor în plan local, care reclamau faptul că vânătorii le ucid câinii de pază. Au existat chiar şi conflicte violente între oieri şi vânători. Numai că şi această prevedere – efectiv tembelă – datează tot din 1993). Dar ceva foarte ciudat s-a întâmplat pe 8 decembrie a.c. Trei televiziuni de ştiri, Digi 24, Realitatea Tv şi România TV, au rostogolit toată ziua ştiri privind „parlamentarii au votat limitarea câinilor la stână”. S-a creat atunci o adevărată isterie, sugerându-se că este vorba de un vot de dată foarte recentă. Mai mult, tot pe 8 decembrie, reporterul parlamentar al Realităţii TV a transmis în direct că „legea este ACUM în parlament şi că a trecut deja de prima cameră”. Evident, nu s-a precizat care este acea „prima Cameră”. Este inexplicabil cum cele 3 televiziuni au ieşit cam în acelaşi timp cu o dezinformare. De menţionat că unii dintre protestatari aveau şi ei informaţia că limitarea câinilor de pază a fost votată recent în Parlament.

În ceea ce priveşte interdicţia paşunatului între 6 decembrie şi 24 aprilie, această prevedere a fost într-adevăr introdusă în modificarea legii care a fost operată în Parlament între februarie 2013 şi iunie 2015. Dar, conform mai multor senatori şi deputaţi, modificarea a reprezentat o punere în acord cu legislaţia Uniunii Europene. În perioada respectivă, asociaţile oierilor nu au protestat împotriva acestui amendament. Modificarea legii vânătorii a fost iniţiată în 2013, de către Iordache Florin, Mocioalcă Ion, Pâslaru Florin-Costin, Tîlvăr Angel, Vlase Petru Gabriel – deputaţi PSD, Ioan Chelaru, Ion Rotaru – senatori PSD, Kelemen Atilla-Béla-László – deputat UDMR şi Bogdan Ciucă – deputat ALDE.

Liviu Dragnea intervine fără să cunoască subiectul

Preşedintele PSD a dat publicităţii o scrisoare deschisă pe care i-a trimis-o preşedintelui Klaus Iohannis. „Vă adresez rugămintea de a solicita Parlamentului reexaminarea Legii nr.149/16.06. 2015, privind modificarea şi completarea Legii nr. 407/2006 – Legea Vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic. Anul acesta s-au adus o serie de modificări legislative, printre care şi extinderea limitării numărului de câini de la cei care însoţeau turmele, la cei care păzesc stânele”, spune Dragnea în scrisoare. Demersul lui Dragnea este inutil. O lege poate fi trimisă de preşedinte la reexaminare în interiorul termenului de 20 de zile de la adoptarea ei în Parlament, NU şi după ce ea intră în vigoare. Se pare că şi Liviu Dragnea a căzut victimă dezinformărilor de la televiunile de ştiri, el susţinând că „anul acesta” a fost limitat numărului câinilor de pază.

UPDATE 2: S-a încheiat un protocol privind modificarea legii

Deputatul PSD Liviu Harbuz a anunţat public că s-a ajuns la o înţelegere cu protestatarii şi că urmează să fie semnat un protocol. Harbuz, care este vicepreşedinte al Comsiei pentru agricultură a Camerei, a menţionat că protocolul prevede 1 câine la 100 de oi, iar la o turmă de peste 500 de ori, câte 2 câini la fiecare sută de oi. O precedere relativ similară exista în Decretul Lege nr.71 din 1951, care spunea: Orice posesor pana la 100 oi are dreptul a poseda un caine ciobanesc, iar pentru fiecare 100 oi in plus, are dreptul la alt caine, pana la maximum 5.

UPDATE 1: Biroul de presă al PSD repară uriaşa gafă de marţi

La câteva ore după ce biroul de presă al PSD a remis o scrisoare deschisă trimisă de Liviu Dragnea preşedintelui Iohannis prin care liderul PSD îi cerea preşedintelui să trimită la reexaminare Legea vânătorii, s-a încercat repararea aceastei gafe uriaşe (o lege în vigoare nu poate fi trimisă la reexaminare). Drept urmare s-a trimis Agerpres un alt comunicat, care a înlocuit ştirea iniţială. Din comunicat reiese că Liviu Dragnea îi solicită preşedintelui Iohannis să trimită la reexaminare legea privind interzicerea publicităţii pentru farmacii şi medicamente în audiovisual. Tot după primul comunicat, a ieşit şi Liviu Dragnea, prin care anunţa că va cere grupurilor parlamentare ale PSD să iniţieze în procedură de urgenţă un proiect de lege de modificare a “legii contestate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.