Parlamentarii l-au spălat pe şeful SRI cu toţi detergenţii din dotare

După 5 ore fără 5 minute de audieri, Florian Coldea a dat declaraţii presei. Şedinţa Comisiei parlamentare de control al SRI continuă cu prezentarea anchetei interne din SRI. Trei din cei 4 parlamentari PSD lipsesc de la audieri.

Update: Parlamentarii l-au spălat pe Coldea cu toţi detergenţii din dotare

Aşa cum se anticipa, prestaţia parlamentarilor din Comisia de control al SRI a fost una penibilă şi s-a făcut totul pentru muşamalizarea scandalului Udrea-Coldea. „Nicio întrebare din spaţiul public nu a rămas nediscutată. Tot ce am făcut în cadrul audierilor s-a bazat pe întrebări foarte clare şi pe documente suport. Acuzaţiile din ultimele 10 zile ale doamnei Elena Udrea sunt nefondate. SRI a probat totul cu documente”, a declarat fără să clipească preşedintele comisiei, deputatul PSD Georgian Pop. De menţionat că Pop a îmbrăcat şi haina de analist politic, el mai venind cu un „argument”: „Până acum 10 zile, dna Udrea a avut o cu totul altă părere despre SRI”. Evident, la „declaraţia de presă”, nu s-au dat şi alte amănunte pentru că, „tot ce s-a discutat aici s-a înregistrat şi lucrările comisiei noastre reprezintă documente oficiale ale statului roman, reprezintă documente secrete de stat” (Georgian Pop).

Udrea a fost la sediul SRI

Venit la ultima parte a şedinţei comisiei, senatorul PSD Daneil Savu a declarat că într-adevăr „Elena Udrea a fost pe 10 noiembrie 2014 şi 15 decembrie 2014 la sediul SRI, unde s-a întâlnit cu directorul George Maior. La cererea dânsei, dl director Maior a primit-o şi la discuţii a fost invitat şi dl general Coldea. La nici una din cele două discuţii doamna Udrea nu a discutat aspectele sesizate în declaraţiile sale publice din ultimele zile”, a afirmat Daniel Savu. O declaraţie foarte importantă, pentru că se confirmă astfel ce a spus Elena Udrea, şi anume discuţiile în 3 de la sediul SRI. Trecem peste ultima parte a declaraţiei, însă o întrebare se impune: Elena Udrea – deja ieşită din cursa electorală – pentru ce s-a dus oare la sediul SRI? În niciun caz pentru a-şi etala ultima poşetă cumpărată de la un magazin de firmă. Tot Savu a mai precizat că Florian Coldea a afirmat că nu SRI a organizat filajul de la Paris din februarie 2014, când Elena Udrea şi Alina Bica au fost fotografiate la ieşirea dintr-un magazin.

Coldea neagă totul

După 5 ore fără 5 minute, preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, deputatul PSD Georgian Pop şi generalul Florian Coldea, director interimar al SRI, au ieşit la declaraţii în faţa presei. Aşa cum era de aşteptat, Florian Coldea a negat absolut toate acuzaţiile aduse de Elena Udrea şi Alina Bica.

„În 2014, într-un an cu puternică încărcătură electorală, SRI şi-a păstrat clar neutralitate; relaţiile dintre SRI şi Justiţie sunt şi se desfăşoară strict în limitele legi; resping categoric orice acuzaţie la adresa SRI apărute în spaţiul public, la adresa SRI şi la adresa mea”.

Coldea a uitat de plângerea la DNA a Elenei Udrea

Generalul Florian Coldea, după ce a negat vehement toate acuzaţiile/dezvăluirile făcute la adresa sa, a mai precizat: „Orice persoană responsabilă care are la cunoştinţă de încălcări ale legii se poate adresa Ministerului Public sau comisiei parlamentare de specialitate”. Să fi uitat oare directorul interimar al SRI că deja a fost depusă (de către Elena Udrea) o plângere în ceea ce-l priveşte la DNA? Reamintim, Elena Udrea a declarat, iar avocata ei a confirmat, s-a depus la DNA o plângere privind intervenţia lui Florian Coldea pe lângă Dorin Cocoş pentru ca acesta să îl sprijine financiar pe Sebastian Ghiţă cu 500.000 de euro, în vederea finanţării postului România TV. Elena Udrea a arătat că banii respectivi au şi fost livraţi prin intermediul lui Alin Cocoş, fiul lui Dorin Cocoş. De asemenea, să fi uitat generalul Florian Coldea că, în faţa judecătorilor, Alina Bica a declarat că, pe vremea când era adjunct la SRI, Coldea ar fi intervenit la ea în favoarea lui Ovidiu Tender.

O declaraţie ciudată a preşedintelui comisiei

Legat de comisia parlamentară, trebuie menţionată o declaraţie ciudată, făcută de preşedintele comisiei atât înainte de începerea audierilor, cât şi la momentul declaraţiilor de presă. Georgian Pop a ţinut să scoată în evidenţă faptul că deşi nu a existat vreo plângere scrisă, un telefon sau orice altă modalitate de sesizare, comisia s-a considerat autosesizată în privinţa acuzaţiilor la adresa lui Florian Coldea. De ce este ciudată declaraţia? Pentru că iniţial s-a vrut audierea lui Florian Coldea încă de lunea trecută, dar audierea a fost amânată pentru a se da timp efectuării anchetei interne din SRI. În plus, conform regulamentelor parlamentare, când se înregistrează evenimente deosebite ce ţin de domeniul de care răspunde o comisie, nu este nevoie de nicio sesizare din partea. Iar când este vorba de o comisie de control, atunci cu atât mai puţin este nevoie de vreo sesizare. Mai trebuie menţionat că de la audieri au lipsit 3 membri ai comisiei: este vorba de senatorul PSD Daniel Savu (fost ofiţet SRI), deputatul UNPR (sau PSD) Liviu Codârlă şi deputatul independent, dar afiliat grupului parlamentar al PSD, Sebastian Ghiţă. Oricum, în ceea ce-l priveşte pe ultimul, liberalii din comisie au cerut ca el să nu participe la audieri, fiind direct implicat în acţiunile de care este acuzat Florian Coldea.

În partea a doua a şedinţei a rămas ca parlamentarilor să le fie prezentate concluziile anchetei interne din SRI legate de acuzaţiile adresate atât fostului director George Maior, cât şi actualului director interimar, Florian Coldea.

Update: Georgian Pop a declarat, la finalul ședinţei Comisiei parlamentare de control al SRI, că acuzațiile aduse SRI de către deputatul Elena Udrea sunt nefondate.

Președintele Comisiei de control SRI a mai susținut, după analiza Comisiei, că toate întâlnirile dintre Udrea și conducerea SRI s-au făcut în baza unui protocol.

„Practic orice serviciu din lume are întâlniri cu înalți demnitari. Toate întâlnirile se supun unor proceduri foarte stricte. Niciodată nu au fost discutate aspecte de securitate”, a spus Georgian Pop.

„Lucrările Comisiei noastre reprezintă documente oficiale ale statului român și orice magistrat le poate verifica”, a mai spus Pop.

Comisia parlamentară de control a exonerat SRI de orice răspundere

Potrivit unui comunicat al comisiei, nu s-au înregistrat elemente de nelegalitate în modul de interacțiune între SRI sau reprezentanții Serviciului și magistrați. De asemenea, în document se susține că SRI nu s-ar fi implicat nici în activitatea politică, nici în campania electorală.

„Comisia a constatat că SRI nu se face vinovat de cele 3 acuzații aduse: implicarea în activitatea politică și în campania electorală, imixtiune în justiție, intervenții în dosare ale magistraților și relații ale conducerii instituției cu o serie de persoane invocate public”, se precizează în comunicatul comisiei.

Referitor la întâlnirile dintre Udrea, Cocoș și Maior, raportul nu face referire la nume, dar precizează că „George Maior a impus ca la nivelul SRI relaționarea cu celelalte instituții, beneficiari, demnitari, oameni de afaceri sau societatea civilă, să fie realizate exclusiv de către domnia sa sau, în situații excepționale, de cadre de conducere ale SRI, desemnate nominal de domnia sa”.

Citiţi şi comunicatul Comisiei parlamentare de control al SRI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.