Parlamentul dezbate bugetul pe 2015

La Palatul Parlamentului au loc vineri dezbaterile, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru proiectul bugetului de stat pe anul 2015. La lucrări participă 421 de deputaţi şi senatori, în vreme ce 148 de parlamentari sunt absenţi. Este prezent şi premierul Victor Ponta.

Update: Plenul reunit al Parlamentului a votat vineri pe articole textul proiectului legii bugetului de stat pe anul 2015 și senatorii și deputații au început dezbaterile asupra anexelor acestui proiect. Majoritatea articolelor au fost adoptate în forma propusă de Guvern, cea mai importantă modificare făcută, la solicitarea Comisiilor de buget-finanțe, vizând introducerea în proiectul bugetului de stat pentru anul 2015 a unui nou articol, care reglementează sistemul de echilibrare a bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor.

Update: PNL votează împotrivă. UDMR va decide după dezbateri

Parlamentarii PSD vor vota proiectul de buget pe 2015 pe motiv că este unul “sănătos”, în timp ce cei de la PNL au anunţat, vineri, în plenul Parlamentului, că nu-l susţin deoarece este un buget “nerealist, mincinos”, iar UDMR va decide după dezbateri.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a spus că are “o profundă dezamăgire” faţă de proiectul de buget: “Acest buget este o improvizaţie de la un capăt la altul, este nerealist, neprofesionist şi mincinos, este un plagiat marca Ponta a celui din 2014 şi este chiar mai rău. Ne spulberă orice speranţă de mai bine. Grupul PNL va vota împotriva acestui proiect croit iresponsabil”, a spus Nicolăescu.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a spus că bugetul “stimulează evaziunea”.

Senatorul UDMR Alexandru Vegh a arătat că a fost un timp insuficient pentru studierea acestui proiect de buget, iar UDMR va decide cum va vota în urma dezbaterilor din plenul reunit.

Deputaţii aparţinând minorităţilor vor vota acest proiect de buget, a anunţat şi deputatul Adrian Merka.

Victor Ponta le-a spus parlamentarilor, după ce opoziţia a criticat bugetul de stat pe anul 2015, că nu răspunde „nici la jigniri, nici la insulte” şi că îi roagă pe membrii Parlamentului să voteze pentru ca România să aibă „cât mai curând şi cât mai bun un buget”.

Proiectul bugetului de stat pe 2015, aprobat în şedinţa din 12 decembrie a Guvernului, a fost adoptat joi, cu câteva amendamante, de Comisiile reunite de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat, cu doar două voturi ”împotrivă” şi o abţinere. Au fost trei zile de dezbateri în comisii.

Ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.

Intenţia guvernului este aceea ca votul final să aibă loc duminică, în aceeaşi zi cu depunerea jurământului în faţa Legislativului de către noul preşedinte ale României, Klaus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.