Parlamentul European, rezoluție în cazul divorțului Marii Britanii de UE

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îi cere Marii Britanii să activeze imediat articolul 50, privind retragerea din Uniunea Europeană.

Update: Marea Britanie trebuie să respecte dorința majorității cetățenilor săi, pe deplin și cât de repede posibil și să se retragă din Uniunea Europeană oficial înainte de a discuta aranjamentele pentru orice tip nou de relație, susține Parlamentul European, într-o rezoluție adoptată marți, pe tema Brexit, conform unui comunicat de presă al PE.

Eurodeputații au adoptat marți o rezoluție cu 395 voturi pentru, 200 voturi contra și 71 abțineri.

PE cere guvernului britanic să respecte decizia democratică a poporului printr-o implementare rapidă și coerentă a procedurii de retragere — prin activarea articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, pentru a permite începerea rapidă a negocierilor de retragere.

Pentru a preveni nesiguranța care afectează pe toată lumea și pentru a proteja integritatea Uniunii Europene, premierul britanic trebuie să-i informeze despre rezultatul referendumului pe participanții la Consiliul European din 28-29 iunie pentru a începe cât de curând posibil procedura de retragere și negocierile.

Eurodeputații reamintesc faptul că Parlamentul European trebuie să își dea consimțământul pentru acordul de retragere și pentru orice formă de relație în viitor, conform tratatelor, și că trebuie să fie implicat pe deplin în toate etapele procedurilor viitoare.

Pe de altă parte, PE cere Consiliului să modifice ordinea președințiilor Consiliului UE pentru a împiedica procesul de retragere să afecteze gestionarea activităților actuale ale UE. Marea Britanie ar fi trebuit să preia președinția Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2017.

Parlamentul subliniază că provocările actuale necesită reforme pentru a face Uniunea Europeană „mai bună și mai democratică” și pentru „a realiza ceea ce așteaptă cetățenii”. „Unele state membre pot alege să se integreze mai încet și mai puțin, dar nucleul UE trebuie consolidat, iar soluțiile a la carte trebuie evitate”, se mai arată în textul rezoluției PE.

Președintele Comsiei Europene Jean-Claude Juncker le-a interzis comisarilor și funcționarilor din executivul comunitar să inițieze discuții pe tema Brexitului cu reprezentanții britanici „până când nu va exista o notificare oficială din partea Marii Britanii”.

„Fără notificare, nu există negociere”, a spus Juncker în Parlamentul European care s-a reunit în sesiune extraordinară pe tema Brexit.

Premierul David Cameron a anunțat luni că Guvernul britanic nu va declanșa în acest moment Articolul 50 privind ieșirea din Uniunea Europeană, lăsând acest lucru pe seama viitorului prim-ministru.

Citește și Tusk: UE, gata să înceapă ”de astăzi” procedura de ieșire a Marii Britanii

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.