Parlamentul României a pus capăt dictaturii administraţiei Miculescu din Radioul Naţional!

După ce, în nenumărate rânduri, cea mai mare parte a salariaţilor Radioului Public, principalele organizaţii sindicale, naţionale şi internaţionale şi instituţii de control ale statului au semnalat abuzuri şi ilegalităţi – confirmate de instanţe judecătoreşti -Parlamentul României a decis astăzi, 26 aprilie 2017, demiterea Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune – SRR şi a preşedintelui – director general Ovidiu Miculescu.

Rapoartele de activitate ale SRR pentru anii 2015 şi 2016 au fost respinse cu 233 de voturi pentru, 53 împotrivă şi 5 abţineri.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind salută decizia Parlamentului României care, chiar dacă este venită în al 12-lea ceas, este menită să reinstaureze legalitatea şi să reabiliteze statutul salariaţilor, a căror demnitate a fost călcată în picioare în ultimii ani.

Încă din anul 2014, SRJ MediaSind, împreună cu Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi de principalele organizaţii sindicale şi profesionale din domeniu, au atras atenţia asupra modului dictatorial şi ilegal prin care adminsitraţia condusă de preşedintele-director general Ovidiu Miculescu a condus Radioul Public. Iată cîteva dintre sesizările făcute:

– După ce a păgubit cu aproximativ 25% drepturile salariale prin semnarea unui contract colectiv de muncă sub prevederile minimale din Contractul Colectiv din Mass-Media, după ce a impus un Regulament care pune botniţă angajaţilor, încalcând libertatea de exprimare şi Legea avertizorului public, după ce l-a concediat pe liderul sindical, Adrian Moise, reprezentant al salariaţilor în CA, în urma unui simulacru de cercetare disciplinară, după ce a recunoscut că a spart sediul Sindicatului Unit al Salariatilor Radio România şi a confiscat şapte saci cu documente şi bunuri ale organizaţiei (ştampile, sume de bani etc.) în absenţa unei hotărâri judecătoreşti, administraţia Miculescu a continuat nestingherită seria ilegalităţilor, profitând de lipsa de reacţie a factorilor politici. (vezi aici)

Organizaţia Internaţională a Muncii a solicitat explicaţii oficiale statului român prin Ministerul de Externe, iar Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şiFederaţia Europeană a Jurnaliştilor au cerut României, prin ambasadele din străinătate, să pună capăt abuzurilor din Radioul Public. (vezi aici şi aici)

– Folosind fonduri publice, administraţia Miculescu a adus grave prejudicii de imagine României prin trimiterea la Congresul Mondial al Jurnaliştilor a unor persoane care au boicotat şi discreditat organizarea acestui important eveniment, provocând reacţii dure din partea oficialilor Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor. (vezi aici şi aici)

– Peste 20 de organizaţii ale jurnaliştilor din ţară s-au solidarizat cu protestele FRJ MediaSind, cerând Parlamentului să demareze anchete oficiale împotriva şefului SRR, Ovidiu Miculescu. (vezi aici )

– Într-o acţiune de protest fără precedent, peste 1 000 intelectuali de marcă au semnat o Petiţie împotriva politicii anticulturale promovate de administraţia Miculescu în Radioul Public. (vezi aici)

– Împotriva administraţiei Miculescu există mai multe plângeri penale pentru abuz în serviciu, tulburare de posesie, furt calificat şiameninţări, pentru spargerea sediului SUS Romania, confiscarea documentelor şi a ştampilei organizaţiei sindicale, precum şi pentru alte fapte pedepsite de legea penală.

CNSAS a confirmat oficial că Ovidiu Miculescu a semnat în anul 1987 un Angajament cu fosta Securitate (Dosarul fond de reţea nr. R 94603) pentru „apărarea contrainformativă a persoanelor care fac parte din grupul de presă ce participa la activităţi protocolare”, ceea ce ridică multe semne de întrebare asupra moralităţii acestuia. (vezi aici)

Şapte membri ai Consiliului de Administraţie în frunte cu preşedintele-director general, precum şi patru membri ai Comitetului Director ai SRR sunt suspectaţi şi anchetaţi pentru posibile fapte de corupţie, în urma sesizărilor depuse de organizaţia salariaţilor din SRR la Direcţia Naţională Anticorupţie şi la Agenţia Naţională de Integritate. (vezi aici)

– De asemenea, în cercetarea DNA se află şi modul în care a fost posibil ca preşedintele SRR să se angajeze pe sine însuşi în instituţie şi, în acelaşi timp, să gestioneze fonduri europene în dubla sa calitate: de preşedinte – director general al SRR şi de coordonator instituţional. (vezi aici)

– Modalitatea prin care au fost organizate concursurile pentru posturile de manageri din SRR face obiectul unui nou dosar la DNA. (vezi aici)

Maniera dictatorială prin care Ovidiu Miculescu a înţeles să conducă Radioul Public a provocat mai multe proteste internaţionale, inclusiv la ambasadele României din străinătate din partea a peste 100 de organizaţii ale jurnaliştilor membre ale Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Federaţiei Europene a Jurnaliştilor. (vezi aici).

– Nenumăratele sesizări ale angajaţilor şi sindicatelor afiliate la FRJ MediaSind, din Societatea Română de Radiodifuziune, referitoare la managementul defectuos şi abuzurile adiminstraţiei conduse de preşedintele – director general Ovidiu Miculescu, au fostconfirmate şi de ultimul raport al Curţii de Conturi. Inspectorii acesteia au constatat grave încălcări ale legii în administrarea banului public, care au produs mari prejudicii bugetului instituţiei. (vezi aici)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, considerandu-l ca fiind nefondat, recursul formulat împotriva Sentinţei nr. 1291 din 23 aprilie 2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ. Hotărârea judecatorească confirmă, astfel, Raportul ANI privind starea de incompatibilitate a conducatorului Societăţii Române de Radiodifuziune – SRR, Ovidiu Miculescu. (vezi aici).

SRJ MediaSind susţine în continuare necesitatea depolitizării urgente a celor două instituţii naţionale de presă, solicitând, totodată, Parlamentului, modificarea Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV.

Biroul Executiv SRJ MediaSind

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.