Partid pro-rus, exclus din cursa electorală de Curtea de Apel Chişinău

Partidul Patria a fost exclus din cursa electorală pentru alegerile parlamentare pentru 30 noiembrie după ce Curtea de Apel a avizat hotărârea Comisiei Electorale Centrale de anulare a înregistrării Partidului Patria pe listele căruia candidează Renato Usatîi, transmite DESCHIDE.md. Hotărârea este definitivă și executorie, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de trei zile.

Presa pro-occidentală de la Chişinău consideră că partidul Patria sprijină apropierea de Federaţia Rusă şi de Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, primind sprijin logistic şi financiar din partea Moscovei pentru a atrage cât mai multe voturi în alegerile de pe 30 noiembrie. Partidul era cotat cu circa 9% din intentiile de vot la ultimele sondaje. Liderul comunist Vladimir Voronin a atacat acest partid, arătând că unii membri proruşi şi radicali din formaţiunea sa au dezertat în rândul partidului lui Usatîi.

În cadrul ședinței de ieri Comisia Electorală Centrală a adresat o cerere Curții de Apel de Chișinău prin care a solicitat anularea hotărîrii „Cu privire la înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic “PATRIA”, a simbolului electoral și confirmarea reprezentantului cu drept de vot consultative în Comisia Electorală Centrală și a persoanei responsabile de finanțe (trezorierul)”.

Decizia vine în contextul examinării unei sesizări venite în adresa Comisiei din partea Inspectoratului General de Poliție. Acesta relevă că, concurentul electoral Partidul Politic “PATRIA” a folosit, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, mijloace bănești cu proveniență din străinătate. este vorba de 8,156 mil. de lei.

Renato Usatîi susține că ceea că întâmplarea cu CEC-ul și sesizarea IGP-ului sunt înscenări motivate politic şi a spus că poate justifica proveniența fiecărui leu pe care l-a cheltuit în campanie. Usatîi spune că, organele de drept ar fi recurs la transferuri fictive de bani, din off-shore-uri, de câteva sute de mii pe conturile partidului său

Partidul Patria cu care a decis să meargă în alegeri Renato Usatîi e clasat, în ultimele estimări, cu 8 la sută, la un prag electoral de 6 la sută. Alte sondaje, suspectate însă de partizanat, i-au dat şi 11 la sută. În general, formaţiunea e considerată în mediul experţilor capabilă să atragă puternic, graţie carismei liderului, voturi şi de pe segmentul nehotărâţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.