Partidele datornice la stat

Faptul că politicienii au un statut special în România rezultă și din modul în care partidele își gestionează datoriile sediilor din orașele țării. Doar social-democrații sunt singurii acoperiți la acest capitol. Și asta, pentru că și-au achiziționat, de când a ajuns Liviu Dragnea șeful partidului, majoritatea sediilor.

Spre deosebire de persoanele fizice sau operatorii economici, în cazul politicienilor, „statul“, de cele mai multe ori, închide ochii când este vorba despre recuperat bani. Prin lege, partidele, indiferent de numărul de membri, că sunt de ordinul miilor ori sutelor de mii sau îi numeri pe degetele de la ambele mâini, primesc și sedii de la primării. Singura obligație a formațiunilor politice este să catadicsească să-și achite contravaloarea chiriei lunare și a utilităților. Dar, de cele mai multe ori, evită să o facă. Cu toate acestea, din banii contribuabililor, lunar, sunt direcționate sume deloc de neglijat de la bugetul statului către partide, sub formă de subvenţii.

Cum să scapi de datoriile istorice

O lungă serie de partidulețe înființate în preajma unor scrutine, într-o goană după funcții și despre care lumea a auzit mai puțin, s-au desființat la scurt timp după ce n-au înregistrat nicio ispravă în alegeri. Deși au „murit“ după alegeri, duse au fost, cu datorii cu tot. Și nu doar în București s-a procedat în acest fel, ci și în orașele mai mici sau mai mari de peste tot din România. De exemplu, la Botoșani, Partidul Protecției Sociale (PPS) a avut un spațiu și a rămas cu o restanță de 202 lei, Partidul România Unită (PRU) a lăsat o datorie pentru chirie și utilități de aproape 400 lei, la fel, și Partidul Național Democrat (PND), care are un debit de 1.092 lei. Nici PRM Botoșani nu stă mai bine. Cu toate că a fost unul dintre cele mai de succes partide din anii ‘90 până la sfârșitul anilor 2000, păstrându-și sediul vreo două decenii, a început să înregistreze debite. PRM are o restanță de 1.078 lei numai în orașul moldovenesc. La fel de prost stă și în multe alte județe ale țării.

Însă cei care sfidează autoritățile sunt cei de la PNL, care mai sunt și reprezentați în Parlament. Liberalii datorează o sumă impresionantă către Locativa Botoșani pentru plata chiriei, care nu a mai fost plătită de ani buni. Și probabil că partidul nici nu a fost somat, așa cum se întâmplă când este vorba despre alte tipuri de chiriași. Până acum liberalii au de plătit, în total, puțin peste 37.000 lei. Însă cea mai flagrantă sfidare vine prin debitele mascate prin fuziuni. Partidul Poporului a fuzionat cu UNPR și mai apoi cu PMP, însă
niciunii nu au vrut să preia și datoriile. Atât PP-DD, cât și UNPR au rămas și ele cu datorii, Partidul Poporului cu 7.743 de lei, iar UNPR cu 2.961 de lei. De aceste debite se dezic întru totul cei de la PMP.

Țigăneală la PNL Bacău

Dacă la Botoșani liberalii fug de plata restanțelor la chirii, la Bacău au ajuns să se târguiască mai ceva ca la piață pentru sediul central. Sediul PNL Bacău din zona centrală a devenit aprig motiv de dispută între primarul orașului, Cosmin Necula, și liderii liberali. Pentru spațiul respectiv, care aparține municipalității, PNL achită o chirie de 821 lei pe lună, sumă modică pentru zona ultracentrală în care se află. De asemenea, conducerea orașului avea în plan transformarea clădirii în sediu de creșă sau grădiniță, mai ales că există 370 de cereri neonorate pentru creșe și alte 3.500 de cereri pentru locuințe sociale. În replică, liberalii au invocat faptul că își plătesc la zi datoriile și au un contract perfect valabil, conform legilor partidelor politice.

Pomana colosală de care beneficiază formațiunile

Partidele politice au beneficiat în prima decadă a lunii iulie de subvenţii de la stat în valoare totală de 2.255.274,97 lei, conform Autorităţii Electorale Permanente. PSD a primit luna aceasta 1.233.625,94 lei, valoare rezultată în urma respectării algoritmului de calcul prevăzut de normele metodologice de aplicare a Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Și liberalii au primit o grămadă de bani de la bugetul statului, dar continuă să se vaite că au datorii istorice, de parcă nu ei le-au făcut. PNL a beneficiat în luna iulie de o subvenţie de 605.413, 95 lei, Uniunea Salvaţi România (USR) de 173.646,13 lei, Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) de 144.219,18 lei, iar Partidul Mişcarea Populară (PMP) de 95.498,35 lei. Cu toate că mai are organizații și destul de mulți consilieri locali sau chiar și primari, acordarea subvenţiei lunare de la bugetul de stat Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), în valoare de 2.871,42 lei, în prima decadă a lunii iulie s-a suspendat prin decizia preşedintelui AEP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.