Partidul lui Macovei, atac la Iohannis

Partidul M10 al europarlamentarului Monica Macovei îl critică pe președintele Klaus Iohannis după ce șeful statului a promulgat legea alegerilor parlamentare, susținând într-un comunicat că „Iohannis și cartelul PSD-PNL sfidează diaspora și electoratul reformist”.

„Președintele Iohannis a promulgat legea alegerilor parlamentare, care sfidează diaspora si nu aduce niciun progres real pentru electoratul care vrea reforma clasei politice. Singurul scop al legii este să protejeze partidele mari și corupte, în principal PSD si PNL. Pragul electoral a crescut pentru aliante (8-10%), iar numărul aleșilor de diaspora a rămas același, sfidător de mic. S-a revenit la votul pe listă. Nu se tine cont de referendumul prin care poporul a decis instituirea unui parlament unicameral cu 300 de deputați, așa că vom avea 466 de aleși, în continuare prea mult pentru o țară cu populația României”, afirmă partidul lui Macovei.

În opinia formațiunii politice, la acestea se adaugă, „abandonarea subiectului votului la distanță (prin corespondență și electronic)”.

Criticile partidului lui Macovei la Iohannis vin la scurt timp după atacul lui Traian Băsescu. Fostul președinte s-a declarat la rândul său nemulțumit de promulgarea legii alegerilor parlamentare, afirmând că „preşedintele Iohannis a abdicat fără să fie rege”.

„Promulgând fără să obiecteze Legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, Preşedintele Iohannis şi-a abandonat cea mai importantă prerogativă, aceea de a-i reprezenta şi de a lucra pentru cei care l-au ales. Mare decepţie când am constatat că legea nu este atacată la Curtea Constituţională şi iată de ce: – Număr de parlamentari conform noii legi: 466; – Număr de parlamentari conform referendumului din 2009: 300. Dacă Parlamentul nu a binevoit să respecte votul exprimat de români într-un referendum validat, Preşedintele României avea obligaţia constituţională să acţioneze în favoarea propriului popor”, a scris Băsescu pe Facebook.

Băsescu, și cu legea alegerilor parlamentare, și cu Codul Fiscal

Tot marți, Traian Băsescu a lansat un atac la adresa președintelui Iohannis pe tema Codului Fiscal.

„Înainte de a respinge acest cod, președintele trebui să cheme Guvernul pentru consultări”, a spus Băsescu, care a precizat totodată că „avem șansa, pe această teorie a creșterii economice prin consum, să ajungem la situația din 2009-2010”.

Băsescu a afirmat totodată, legat de salariile demnitarilor, că „dacă asta îl salvează pe domnul Iohannis de corupție, dați-i repede salariu mare”.

Ponta, doar cu Codul Fiscal

Un atac la adresa lui Iohannis a venit marți și de la Victor Ponta, tot pe tema Codului Fiscal. Premierul l-a atacat din nou pe președintele Iohannis după ce șeful statului a promulgat luni Codul de Procedură Fiscală, Ponta spunând că „avem căruţa, nu avem caii, dar poate aşa se lucrează nemţeşte”.

Ce prevede legea alegerilor parlamentare

Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, care prevede revenirea la votul pe lista de partid, proiect agreat și de PSD și de PNL.

Proiectul de lege privind alegerile parlamentare prevede că alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma să fie 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor, 134 de senatori şi doar 6 parlamentari de diaspora (2 senatori şi 4 deputaţi, menţinându-se numărul actual al celor care îi reprezintă pe românii din străinătate).


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.