Partidul lui Mircea Geoană e împotriva supravegherii prudenţiale

Infiintarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala este unul dintre cele mai mari atacuri la democratia Romaniei, incalca principiile constitutionale de separare a puterilor in stat si creeaza cadrul necesar pentru ca economia tarii noastre sa fie dictata intr-un mod militarizat de doar noua oameni ale caror decizii devin obligatorii pentru institutiile statului. Noua oameni care nu pot fi trasi la raspundere de nicio institutie democratica.

Prin infiintarea Comitetului se pune, de fapt, toata macroeconomia tarii in mana unui singur om, care conduce alti noua oameni. Acest singur om (care, intamplator sau nu, este guvernatorul BNR) poate sa spuna, dupa infiintarea Comitetului, ca in calitate de guvernator al BNR a fost obligat sa faca ceea ce a decis tot el, dar in calitate de presedinte al Comitetului. Nici presedintele Comitetului, nici ceilalti opt membri nu pot fi trasi la raspundere de nicio institutie ai carei membri au fost alesi democratic. Iar asta inseamna ca, daca din functiile pe care le ocupa in BNR, ASF sau Guvern se tem sa ia vreo decizie pentru ca ar putea fi trasi la raspundere, din functiile pe care le vor avea in Comitet pot sa isi dea singuri ordine si tot ei sa execute, fara sa fie vreodata intrebati in legatura cu ce au facut. Tot acest Comitet creeaza premisa ca Romania va fi condusa de guvernatorul Bancii Nationale, institutie care risca sa se indeparteze si mai mult de profilul apolitic al bancilor nationale din alte state.

Cinci dintre cei noua membri sunt primii cinci oameni din BNR. Celor cinci li se alatura primii doi oameni din ASF si alti doi membri ai Guvernului numiti de primul ministru. Acestia noua vor decide in legatura cu politica macroprudentiala, cu stabilitatea financiara, vor decide institutiile si structurile sistemului financiar. Nu exista niciun fel de democratie in acest Comitet, pornind de la modul de selectie a membrilor (toti numiti), pana la activitatea institutiei: BNR, ASF si Guvernul sunt obligate sa puna in aplicare orice decid cei noua. Si, mai ales, nu exista niciun fel de democratie nici la vot, pentru ca, in caz de egalitate, presedintele, adica Isarescu, este cel care decide ce si cum.

Pe langa incalcarea principiilor constitutionale de separare a puterilor, cel mai periculos pentru statul roman ramane faptul ca membrii acestui Comitet nu raspund in fata nimanui pentru deciziile pe care le vor lua, indiferent daca situatia economica a tarii este puternic afectata. Cu alte cuvinte raspunderea in fata Parlamentului nu exista. Adica cei noua vor fi mai presus de parlament, presedinte si premier.

Democratia trebuie consolidata in Romania. Cetatenii au nevoie de dovezi clare, ca le sunt respectate drepturile si pot contribui participativ la luarea deciziilor importante pentru tara. Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala ne va aduce in situatia in care vom avea o Romanie a carei economie este decisa de noua oameni si impusa ca in armata, in care Constitutia este incalcata, iar democratia devine pe zi ce trece mai nesigura. Nu putem permite asa ceva!

Radu Golban,

Vicepresedinte PSRO

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.