Digi 24: „Paşaport diplomatic”, în Fâșia Gaza și Israel

Echipa „Paşaport diplomatic”, de la Digi 24, prezentă în Fâșia Gaza și Israel, realizează, în exclusivitate, o ediție specială despre conflictul în faţa căruia diplomaţia pare lipsită de soluții, anunță televiziunea de știri într-un comunicat de presă.

Invitaţii lui Balazs Barabas în emisiunea care se difuzează sâmbătă de la 22.30 la Digi24 sunt reprezentanţi din ambele tabere combatante. Reprezentantul Hamas, Ahmad Yousef, fostul consilier al prim ministrului Ismail Haniyeh, a declarat în exclusivitate pentru „Paşaport diplomatic”.

„Israelienii nu au o viziune pentru pace. Ei doar trag de timp pentru a continua să construiască colonii pe teritoriile ocupate, pe pământurile care ar trebui să facă parte din statul palestinian. Când te uiţi pe hartă constaţi că nu mai există pământ pentru un stat palestinian, pentru că politica israeliană este continuă pentru construirea de colonii şi pentru agresiune. Mereu ei încearcă să îi îndepărteze pe palestinieni de pe pământul lor, pentru că acesta este proiectul lor de la început. Proiectul zionist a fost să se construiască pe pământul palestinian, au trebuit să evacueze tot teritoriul istoric palestinian ca să aducă tot mai mulţi evrei din toată lumea aici. Au vrut doar să înlocuiască oamenii, prin alungarea palestinienilor de pe teritoriul lor şi speră să plece în ţările vecine sau în altă parte. Aceasta este epurare etnică şi este ceea ce au suferit cei mai mulţi oameni din Europa în timpul primului război mondial. Acelaşi lucru se întâmplă acum. Aceasta este o crimă împotriva umanităţii, este o crimă de război.”

„Avem doar o întrebare simplă şi o cerere legitimă. Unde să se ducă palestinienii să îşi construiască propriul stat? Asta am vrut mereu, avem nevoie de puţină speranţă pentru copiii noştri, dar israelienii au ucis mereu această speranţă şi le-au spus palestinienilor că nu au nicio şansă. Prin construcţia de colonii, cam 200 de colonii israeliene pe teritoriul care trebuia să facă parte din viitorul stat palestinian. Sunt cam 1 milion de colonişti israelieni care locuiesc în Cisiordania şi în plus aduc iudaismul pe pământul sfânt al Ierusalimului. Încearcă întotdeauna să lase impresia că discută cu palestinienii.”
De cealaltă parte, ministrul Justiţiei din Israel, care are şi rolul de negociator şef pentru pace, doamna Tzipi Livni, a oferit explicaţii despre cel mai recent conflict, încă în derulare, între ţara ei şi Hamas.
„Am început această operaţiune deşi nu o doream, iar în cursul operaţiunii am acceptat toate propunerile şi ofertele de încetare a focului în timpul operaţiunii. Ne-am concentrat în cursul operaţiunii terestre pe necesitatea de a găsi şi a neutraliza tunelurile ofensive. Ţelul acestora este de a trece pe sub graniţa israeliană şi a ataca civilii şi militarii israelieni pe teritoriul israelian. Pe acest aspect trebuie să ne concentrăm iar această misiune a fost în mare parte îndeplinită.

Dar în cursul acestei operaţiuni ne-am confruntat cu problema unui stat democratic în faţa unei organizaţii teroriste, respectiv a unui război asimetric. Noi încercăm să evităm victimele civile, deşi ca în orice altă operaţiune, avem victime printre palestinieni, dar pe baza valorilor noastre şi nu numai, şi a legii internaţionale, încercăm să evităm victimele civile, dar pe de altă parte folosesc civilii pentru a ne împiedica să îi atacăm. Şi este uluitor pentru că militarii noştri au găsit o carte asupra unui terorist, în care aveau ordine de a folosi civilii pentru că ei ştiu că noi încercăm să evităm victimele civile, deci asta fac ei, folosesc civilii ca scut uman. Mai mult, când au victime civile, le folosesc să forţeze mâna Israelului pentru o opri operaţiunea, să forţeze comunitatea internaţională să ceară Israelului să oprească operaţiunea, pentru că sunt victime civile.”

Balazs Barabas, realizatorul emisiunii „Paşaport diplomatic”, vă invită sâmbătă de la 22.30, exclusiv la Digi24, să aflaţi detalii despre un conflict care a făcut deja prea multe victime.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.