Paşi de tango şi rock alternativ la Opera Naţională Bucureşti

Spectacolul coupé de dans contemporan “Tango. Radio and Juliet”, pe muzica unor compozitori precum Astor Piazzolla, Goran Bregovic, René Dupéré, Michel Portal, Jean-Marc Zelwer, Hugo Diaz, Gardel Le Pera sau pe cea a trupei britanice de rock alternativ “Radiohead”, are loc miercuri, 19 martie, la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti. Regia şi scenografia spectacolului sunt semnate de Edward Clug, artist de origine română, director artistic al Companiei de Balet a Teatrului Naţional din Maribor (Slovenia).

“Tangoul, ca gen de dans, s-a născut pe stradă. Dorinţa mea este să-l readuc pe «străzile» copilăriei noastre, pe străzile viselor, inimilor şi dorinţelor noastre”, mărturisea Edward Clug.

Balerinul Dawid Trzensimiech de la “Royal Opera House Covent Garden” s-a alăturat în luna martie Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti, condusă de coregraful şi balerinul de talie internaţională Johan Kobborg.

Finalist la Concursul “Prix de Lausanne” şi laureat al primei ediţii a “Concursului Internaţional de Balet şi Coregrafie” de la Beijing (2011), artistul de origine poloneză Dawid Trzensimiech, prim-balerin al Operei Naţionale Bucureşti, poate fi urmărit miercuri, 19 martie, ora 19.00, pentru prima oară pe scena teatrului, în spectacolul de dans contemporan “Tango. Radio şi Juliet”, în coregrafia lui Edward Clug.

“Compania de Balet a Operei Naţionale Bucureşti reprezintă o nouă etapă a carierei mele. Am decis să mă alătur acestui teatru datorită varietăţii de titluri din repertoriul clasic şi modern, în care nu am avut încă ocazia să evoluez. De asemenea, Directorul Artistic al Companiei de Balet, Johan Kobborg, cu care am avut şansa să lucrez în urmă cu câţiva ani, este o adevărată sursă de inspiraţie pentru mine şi aştept cu entuziasm să pregătim următoarele debuturi”, a declarat prim-balerinul Dawid Trzensimiech.

Dawid Trzensimiech

Dawid Trzensimiech a studiat la “Şcoala Naţională de Balet” din Bytom. De-a lungul timpului a câştigat numeroase premii, fiind laureat al Concursului Naţional de Dans din Gdansk în 2003 şi 2005 şi al Concursului Internaţional de Dans de la Rieti, Italia. A fost, de asemenea, finalist la Concursul “Prix de Lausanne” în 2006 şi a câştigat o medalie la prima ediţie a Concursului Internaţional de Balet şi Coregrafie de la Beijing, China, 2011. S-a pregătit la “Şcoala Regală de Balet” din Londra în urma primirii unei burse din partea organizatorilor “Prix de Lausanne”. Dawid Trzensimiech a devenit membru al “Baletului Regal” în anul 2008, unde, în 2012, a devenit solist. A creat roluri în coregrafia unor creatori precum Wayne McGregor, Christopher Wheeldon, Liam Scarlett, Alexei Osipovich Ratmansky, David Dawson.

În repertoriul său se înscriu: Prinţul din “Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia: Peter Wright; James din “La Sylphide” de Herman Severin Løvenskiold, coregrafia: Johan Kobborg; Lenski din “Oneghin” de Kurt-Heinz Stolze, coregrafia: John Cranko; Benvolio din “Romeo şi Julieta” de Serghei Prokofiev, coregrafia: Kenneth MacMillan; Florestan din “Frumoasa din pădurea adormită” de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia clasică adaptată de Anthony Dowell, Frederick Ashton, Christopher Wheeldon; Pas de troix din “Bijuterii” (colaj muzical), coregrafia: George Balanchine; Solist în “Polyphonia”, muzica: György Ligeti, coregrafia: Christopher Wheeldon; Solist în “Chroma” de Joby Talbot şi Jack White III, coregrafia: Wayne McGregor; Solist în “Infra”, muzica: Max Richter, coregrafia: Wayne McGregor; Solist în “Scène de ballet”, muzica: Igor Stravinski, coregrafia: Frederick Ashton; Solist în „Gloria” de Francis Poulenc, coregrafia: Kenneth MacMillan; Solist în „Requiem”, coregrafia: Kenneth MacMillan; Solist în „Giselle” de Adolphe Charles Adam, adaptarea coregrafică: Peter Wright; Solist în „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia clasică adaptată de Frederick Ashton şi David Bintley; Solist în „Voluntaries” de Francis Poulenc, coregrafia: Glen Tetley; Solist în „Danse á grandevitesse”, coregrafia: Christopher Wheeldon; Solist în „Rhapsody”, muzica: Serghei Rahmaninov, coregrafia: Frederick Ashton.

Dawid Trzensimiech va debuta în “Radio şi Juliet”, cea de-a doua parte a spectacolului, despre care regizorul şi coregraful spectacolulului Edward Clug, artist de origine română, director artistic al Companiei de Balet a Teatrului Naţional din Maribor (Slovenia) declara în 2010:

„«Radio and Juliet» reprezintă o cotitură în cariera mea şi în evoluţia companiei de la Maribor. Acest spectacol, într-un fel exploziv şi expansiv, ne-a scos din Slovenia. Este un fel de trade mark pentru noi şi pentru mine ca artist. Dacă după «Tango» am avut acea perioadă de căutare, cu «Radio and Juliet» am simţit că am ajuns undeva, că am găsit în sfârşit ceea ce căutam. Mi s-a părut că am urmat o direcţie naturală, pe care în continuare o dezvolt, vorbesc despre stil. De fiecare dată mă reîntorc la «Radio and Juliet» ca la un punct de referinţă”, mărturisea Edward Clug.

Dawid Trzensimiech, portret

Rolul principal Juliet va fi interpretat de prim-balerina Bianca Fota, o artistă cu un vast repertoriu, din care amintim rolurile principale din “Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski, “Don Quijote” de Ludwig Minkus, “Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, “Giselle” şi “Corsarul” de Adolphe Ch. Adam.

Ovidiu Matei Iancu, revenit recent de la Compania de Balet din Tulsa –SUA, şi Marina Minoiu, finalistă a uneia dintre cele mai importante competiţii din lume “Youth American Grand Prix”, vor debuta în “Tango Blind”, respectiv “Tango Fatal”.

Balerinul Ovidiu Matei Iancu este absolvent al Liceului „Floria Capsali” din Bucureşti (2002), iar în anii 2001 şi 2002 a fost bursier al “English National Ballet School” din Londra.

Timp de un an şi jumătate, din 2012 până la sfârşitul anului 2013, Ovidiu Matei Iancu a fost prim-solist al Baletului din Tulsa (Oklahoma, Statele Unite ale Americii), dansând în spectacole semnate de coregrafi precum Eduart Liang, Jorma Elo, Wayne McGregor, Marcelo Angelini, Ben Stevenson, Val Caniparoli, Paul Taylor, Christopher Weldon.

De-a lungul timpului a fost invitat să danseze la Opera Naţională din Belgrad (Serbia), Opera Naţională din Novi Sad (Serbia), teatrele de operă din Slovacia şi Bulgaria. A fost de asemenea invitat în gale de prestigiu precum „Les Etoiles du XXI- Siecle”, care s-a desfăşurat la “Théâtre Champs Elyssés” din Paris şi a mai dansat la Veneţia, Bergamo, apoi cu “Orlando Ballet” şi “Norman Ballet” din Statele Unite ale Americii şi în Dubai, la “Madinat Theater”.

Tango Radio and Juliet

Pasajul solistic “Tango Blind” a fost prezentat la cea de-a XVIII-a ediţie a Concursului Internaţional de Balet de la Varna (Bulgaria, 1998), unde a câştigat “Premiul pentru cea mai bună creaţie coregrafică din ultimii 5 ani”. De asemenea, a primit “Premiul Special” pentru cea mai bună coregrafie la Concursul Internaţional de Dans de la Nagoya (Japonia, 1999), Premiul pentru cel mai bun spectacol al Uniunii Artiştilor Dansului din Slovenia (1999) şi Premiul “Leul de Aur” la “Festivalul de Teatru de Cameră” de la Umag (Croaţia, 2006).

Finalistă la “Youth American Grand Prix” în anul 2007, balerina Marina Minoiu a întreprins stagii de perfecţionare la “The Royal Ballet Covent Garden summer school”, “American Ballet Theater Summer Intensive Course”, cu maestrul Gilbert Meyer, cu maestrul Sergiu Ştefanski, la “International Ballet Summer Workshop” din Hagen (Germania) etc. Marina Minoiu a avut colaborări cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanţa şi “Ballet Classique” din Paris.

Decoruri: Marko Japelj. Costume: Leo Kulas.

Muzica “Tango”: Astor Piazzolla, Goran Bragovic, René Dupéré, Michel Portal, Jean – Marc Zelwer, Hugo Diaz, Gardel – Le Pera.

Muzica “Radio and Juliet”: Radiohead.

Din distribuţie mai fac parte Adina Tudor şi David Mannara în “Blind Tango”, Marina Minoiu şi Robert Enache în “Tango Fatal”, Diana Tudor şi Andrei Dolcoş, în “Tango Timid”.

Bărbaţii: Virgil Ciocoiu, Raul Oprea, Shohei Horiuchi, Cristian Preda, David Mannara, Lucas Campbell.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.