Pași numărați „pas cu pas“

Cercetătorii americani au realizat un studiu la nivel mondial în care au măsurat gradul de sedentarism al oamenilor. Echipa s-a folosit de smartphone-urile persoanelor pentru a vedea cât de activi sunt cu adevărat, notează BBC.

Studenți și profesori de la Universitatea din Stanford au analizat numărul de pași efectuat de oameni din toată lumea, pe parcursul a 68 milioane de zile, iar numărul mediu de pași zilnici a fost de 4.961. În Hong Kong s-a înregistrat o medie de 6.880 pe zi, în timp ce Indonezia a ocupat ultimul loc în clasament, cu doar 3.513.

„Ducem știința la un alt nivel“

Echipa a descoperit detalii interesante care ar putea ajuta la combaterea obezității la nivel global. Majoritatea smartphone-urilor au un accelerometru încorporat care poate înregistra pași, iar membrii echipei au folosit date anonime de la peste 700.000 de persoane care au utilizat aplicația Argus, ce monitorizează activitatea fizică zilnică.

Scott Delp, profesor de bioinginerie și unul dintre cercetători, a declarat: „Studiul este de 1.000 de ori mai amplu decât oricare altul privind mișcarea umană. Au fost realizate studii fascinante pe domeniul sănătății, însă cel întocmit de noi oferă date din mai multe țări, multe alte subiecte și urmărește în mod constant activitatea oamenilor. Aceasta ne deschide calea către noi moduri de a duce știința la alt nivel“.

Constatările au fost publicate în revista Nature, iar autorii studiului susțin că rezultatele oferă date importante pentru îmbunătățirea sănătații oamenilor.

Numărul mediu de pași dintr-o țară nu pare să aibă legătură cu nivelul de obezitate din țara respectivă. Principalul reper al cercetătorilor a fost inegalitatea activității fizice. „Spre exemplu, Suedia a avut unul dintre cele mai mici decalaje dintre persoanele active și cele sedentare, însă are și una dintre cele mai scăzute rate de obezitate“ , susține Tim Althoff.

Statele Unite ale Americii și Mexic au ambele grafice similare, dar SUA au o inegalitate mai mare în ceea ce privește mișcarea fizică și gradul de obezitate.

Cercetătorii au fost surprinși de faptul că lipsa de egalitate în materie de activități a fost în mare măsură determinată de diferențele dintre bărbați și femei.

Combaterea obezității

În țări precum Japonia, cu rată scăzută a obezității, bărbații și femeile sunt la fel de activi. Însă în țările cu o inegalitate ridicată între activitate fizică și sedentarism, precum SUA și Arabia Saudită, femeile sunt mult mai leneșe. Jure Leskovec, membru al echipei de cercetare, a declarat: „Când nivelul de inegalitate este mai mare, activitatea femeilor este mai redusă decât cea a bărbaților, astfel că legăturile negative cu obezitatea pot afecta mai mult femeile“.

Echipa de la Stanford spune că descoperirile ajută la explicarea tiparelor globale de obezitate și oferă noi idei de abordare a acesui fenomen. Datele colectate din aplicația de pe smartphone-uri au arătat că în orașe precum New York și San Francisco oamenii merg mult pe jos, în timp ce în Houston și Memphis sunt mult mai sedentari.

Potrivit estimărilor făcute în 2016 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sedentarismul ocupă locul al patrulea într-un top al factorilor de risc de deces la nivel mondial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.