Patapievici şi Şuteu dezinformează şi manipulează din greu

Fosta Putere şi/sau clientela ei politică apelează la o nouă strategie: dezinformări şi manipulări în presa străină. De regulă, cei în cauză beneficiază şi de sprijinul (dezinteresat oare?) al unor ziarişti care văd totul prin „ochelari” portocalii.

Ziarist american: Guvernul României blochează schimburile culturale externe

Pe blogul „ArtsBeat”, arondat publicaţiei „New York Times” (deci nu în paginile ziarului cum susţine EVZ), a apărut următorul titlu: „Noul mandat al Institutului Cultural Român atrage proteste în Europa şi SUA”. De la autor, care se numeşte Larry Rohter (el se ocupă în general de muzică pop şi filme), aflăm câteva lucruri „interesante” spuse în nume propriu.

Respectivul ziarist îşi permite să dezinformeze din greu. Cititorii din SUA sunt informaţi despre faptul că noul guvern se opune schimburilor şi deschiderii culturale ale României.

– „În ultimii cinci ani, ICR a devenit o forţă importantă în schimburile culturale globale, promovând scriitori, artişti şi în special mişcarea cinematografică salutată de critici drept «Noul Val»’ românesc;

– noul guvern de coaliţie, care a preluat recent puterea în România, a ordonat o încetare a acestei focalizări internaţionale, în contextul în care îşi întăreşte controlul politic asupra institutului, un demers care a declanşat proteste în rândul unor grupuri de artă din toată Europa şi SUA”.

Guvernul Ponta = Guvernul Orban

Urmează acuzarea Senatului de partizanat politic: – „Senatul este marcat de partizanat, Noul său mandat este de a direcţiona activităţile sale spre comunitatea românească din diaspora” -, după care se inventeză diverse pericole privind încetarea unor colaborări cu instituţii culturale din SUA: „Drept rezultat, colaborări cu instituţii americane de artă – printre care Lincoln Center, co-sponsorul unui festival anual de film românesc, şi edituri specializate în traduceri de literatură – ar putea fi în pericol”. În final, Rohter pune cireaşa pe tort, guvernul României fiind comparat cu guvernul naţionalist al Ungariei care a înăsprit controlul asupra culturii: „Noua situaţie din România seamănă cu cea din Ungaria, unde un guvern de dreapta naţionalist a înăsprit, de asemenea, controlul asupra culturii şi libertăţii de exprimare. România diferă, însă, privind cel puţin un aspect important: noul guvern este o coaliţie între partide ale stângii şi centrului-dreapta şi este condus de premierul Victor Ponta din Partidul Social Democrat (PSD), care este asociat cu Ion Iliescu, un fost aparatcik comunist în vârstă de 82 de ani”.

Dezinformări şi manipulări „marca” Patapievici

Autorul, lăsând la o parte principiile deontologice, nu „ascultă” decât vocile dintr-o singură tabără. Şi iată ce ne spune Larry Rohter că i-a declarat Horia-Roman Patapievici. „Întrebat de ce a operat guvernul această schimbare, Patapievici a sugerat că politica electorală joacă un rol. La fel ca SUA, România are programate alegeri în luna noiembrie şi având în vedere că diaspora românească are dreptul să voteze, focalizarea pe dorinţele ei culturale în detrimentul publicului internaţional şi al expatriaţilor români globalizaţi mai tineri «este în mod transparent o măsură electorală, pentru a atrage voturile lor», a spus Patapievici. Preşedintele ICR a mai spus că grupurile naţionaliste din Senatul român obiectează faţă de gusturile şi abordarea sa «cosmopolită». El a precizat că atunci când a fost invitat, săptămâna trecută, la Comisia de cultură din Senat pentru a prezenta situaţia activităţii ICR, a fost întâmpinat cu întrebări ostile de genul: «De ce nu vorbiţi despre valorile naţionale. De ce aveţi atitudini anti-româneşti?»”.

Totul, de la cap la coadă – din spusele lui Patapievici – intră în categoria tehnicilor de manipulare. Dar, atenţie, Patapievici spune că a fost săptămâna trecută la Comisia de cultură a Senatului, şi reproduce şi două întrebări ostile care i-ar fi fost spuse. În spaţiul public din România această informaţie nu a circulat. Contactat telefonic, senatorul Georgică Severin, membru în Comisia de cultură, ne-a făcut următoarele precizări: „Domnul Patapievici nu a fost săptămâna trecută la Comisia de cultură a Senatului. Şi nu a fost nici în ultimele săptămâni şi luni. Personal nu am lipsit de la niciuna din acţiunile comisiei în acest an, deci ştiu cine a fost, sau nu. Dacă nu greşesc, domnia sa a fost prezent la comisie anul trecut când s-a dezbătut bugetul ICR. Domnul Patapievici a fost invitat la o întâlnire cu liderii grupurilor parlamentare PSD şi PNL, pentru o discuţie lămuritoare referitoare la trecerea ICR în subordinea Senatului, dar această întâlnire nu a avut loc”. Orice comentariu în plus faţă de afirmaţiile lui Patapievici este inutil, pentru că declaraţiile sale spun totul despre el.

Co-patroana svasticii şi poneiului roz trage „sirena lui Roaită”

Autorul articolului mai preia şi o declaraţie a „celebrei” Corina Şuteu (devenită cunoscută pentru că a co-patronat alături de Patapievici manifestarea în care a fost expusă – până când s-au sesizat comunităţile evreieşti şi autorităţile locale – o svastică pe un exponat), directoarea biroului ICR din New York. Ce a declarat Şuteu: „Mai întâi de toate, se va reveni la atitudini arhaice, cu un control politic complet. Senatul poate spune, «Nu-mi place acest tip de artă, trebuie să prezinţi asta în schimb»”. Iată, deci, un slujbaş al statului român dezinformează la greu şi care ştie şi ce „va spune” Senatul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.