Patibularul Patapievici şi-a dat demisia. Cam târziu

Imediat ce Curtea Constituţională a anunţat că trecerea Institutului Cultural Român (ICR) din subordinea lui Traian Băsescu în subordinea Senatului este legală, directorul acestuia, Horia-Roman Patapievici, şi-a anunţat demisia, împreună cu întreaga conducere.

Un gest care, venind atât de târziu, spune multe despre acest patibular care nu a ratat nici măcar o ocazie de a jigni poporul român, cultura acestuia şi tot ce-l ţine în picioare în lumea aceasta bezmetică.

Supranumit Kacapievici, după ce a spus despre România că „radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur” („Politice”, ediţia 1996, pag. 34), iar despre români că ar avea „nişte feţe patibulare” (DEX: vrednic de spânzurat; demn de spânzurătoare), fostul director al ICR i-a făcut pe mulţi să se întrebe cum mai poate reprezenta o instituţie a statului român un individ care îşi jigneşte atât de crunt ţara! E de mirare că aceste întrebări nu şi le-a pus preşedintele Traian Băsescu, care a patronat până acum ICR-ul.

Despre Patapievici, cei de la „Ziarişti on-line” au publicat documente care arată din ce familie provine: „Dionis şi Odarca Patapievici, un cuplu informativ creat de NKVD la începutul anilor ’40 în Cernăuţi şi infiltrat apoi în Secţia Gestapo-ului din Viena, de unde, în 1947-1948, a avut loc marşrutizarea în România”!

În mod normal, la numirea într-o funcţie publică, cu atât mai mult în cea de demnitar, astfel de date ar fi trebuit să conteze tocmai pentru că din astfel funcţii o persoană nu se mai reprezintă pe sine, cu păreri personale sau metafore şugubeţe, ci reprezintă o ţară, un popor, pe care nu are dreptul să le jignească, ci este obligat să le apere.

În acest sens, demisia lui Patapievici din fruntea ICR va avea exact aceeaşi importanţă ca demiterea Anei Pauker din conducerea PCR, adică va trece ca o normalitate venită cam târziu!

Am scris deseori despre abuzurile celor de la ICR şi despre reţeaua de agenţi de influenţă pe care a creat-o, a finanţat-o şi a infiltrat-o în mediiile politice de pretutindeni pentru a fi folosită la momentul potrivit din interese de partid sau de grup, aşa încât nu vom relua aici acuzaţiile ce i se pot aduce lui Patapievici şi colegilor săi din conducere.

Însă această demisie nu trebuie să pună capăt situaţiei de la ICR. Va trebui ca organele abilitate ale statului să efectueze un audit care să spună opiniei publice cum s-au cheltuit banii publici şi dacă oportunitatea acestor cheltuieli ţine de interesul României sau are legătură, mai degrabă, cu stipendiile acordate în funcţie de alte interese. Presa este plină de acuzaţii la adresa lui Patapievici care arată că au fost clienţii ICR editorialiştii din presă care susţineau PDL-ul (Cărtărescu, Mihăieş etc.), ori regizori, pictori, fotografi, balerine şi cântăreţi care s-au plimbat pe bani publici doar pentru a justifica nişte acţiuni culturale menite să ascundă proiecte ce-i vizau pe apropiaţii lui Patapievici, precum Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, ale căror cărţi au fost traduse în cele mai exotice limbi ale pământului.

Una peste alta, demisia patibularului coprofag Horia-Roman Patapievici, venită după ce Curtea Constituţională l-a scos de sub sutana lui Traian Băsescu, este cât se poate de normală şi sperăm ca viitoarea conducere să acorde o mai mare importanţă adevăratului patrimoniu cultural al României, din care să nu mai fie excluşi, ca până acum, Cantemir, Eminescu, Blaga, Arghezi, Cioran sau Noica.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.