Patologia unui fost preşedinte

Viaţa politică de la noi a fost dominată de stele, în consecinţa sufocantă a fostului regim totalitar reformat doar pe hârtie. Stelele profesionale ale lui Traian Băsescu s-au dovedit mult mai performante decât ale altora, fiind dublate de ale unui navigator autentic. Ajuns personaj de anvergură, cu averile ţării sub stilourile de lux pe care le adoră în mod inexplicabil, Traian Băsescu continuă prin a uimi şi a da speranţe. El se află din nou în poziţia de combatant pentru reforme, aplicând în serie proceduri specifice de spălare a creierelor. Două mandate de preşedinte n-au produs nicio schimbare în bine a personalităţii sale, ceea ce este dramatic. Nou şef de partid, aspirant la obţinerea unui post de prim-ministru, omul acesta a depăşit ceea ce se poate numi caricatura politică cu valoare de capodoperă. Nu este zi în care el să nu fie prezent non-stop pe toate ecranele cu aroganţa omului care ştie totul despre toată lumea, de parcă asta ar fi problema României. Profilul său evoluează grăbit spre ceea ce este în fapt, compromiţând aliaţi de toate felurile, oameni politici şi chiar întregul său electorat. Un om de complexitatea sa nu avea ce căuta în sfera puterii statale, la un asemenea nivel, prin nota de veritabil farseur securist a comportamentului său public pe care o afişează. Când vorbim de societate civilă, subiect la care s-a aliniat într-o contradicţie şocantă, Traian Băsescu se află total în afara acesteia, scandalos compromiţând-o prin intruziunea derapajelor sale.

Omul care a condus România două mandate lasă în urmă o societate profund dezechilibrată, cu o corupţie modernizată şi multe aere ale imposturii constituite într-o suficienţă degradantă. Dacă două mandate au fost un evident exces, reluarea luptei electorale de către Traian Băsescu pune în dificultate chiar instituţiile statului, însăşi democraţia. Atmosfera din jurul fostului preşedinte al României este una mai mult decât compromiţătoare, cel puţin în raport cu programul său politic. Nu întâmplator majoritatea colaboratorilor săi, suspect rămaşi în funcţii, au ajuns ţintele sale preferate. Mercenariatul pe care l-a instituit pare să fie preluat de alţii iar liderul fondator ştie ce îl poate aştepta de la calitatea cruciaţilor săi. N-ar fi prima victimă a propriilor sale legi şi modalităţi de abordare a lucrurilor. Traian Băsescu este şi va fi, până la urmă, torpilat de propria sa condiţie de comandant cu atribuţii militare ajuns într-o poziţie la vârful democraţiei, inacceptabilă vieţii politice decât în aceeaşi perspectivă cu virtuţile unei dictaturi militare. Evoluţia sa spre discursul politic nu poate fi negată de nimeni, însă dualismul său marcat de interese, probabil extrem de grave, reprezintă o fatalitate de netrecut. Deşi a reuşit prin structură şi exerciţiu de serviciu să se ridice deasupra sistemului, înainte şi după 1989, situându-se în elita acestuia, tocmai aici se vede incapacitatea dobândită de reformator. Oferind şi altora, fără legătură cu corupţia directă, din imensa pradă, a reuşit un blocaj astăzi generalizat, cu nimic mai prejos decât cel securisto-inerţial al guvernării lui Adrian Năstase.

Traian Băsescu are alte motive serioase în lupta sa pentru dobândirea unei noi poziţii publice, acestea neavând absolut nicio legătură cu democraţia. El se află într-o adevărată cursă de compromitere totală a celor două mandate, exemplificând, dacă mai era nevoie, toate prognozele negative de atunci, inducând o stare de perplexitate cu aparenţe de succes electoral. Traian Basescu este întruchiparea vie a urgenţei de modificare a statutului funcţionarului public, inclusiv a celui privind funcţia de preşedinte al statului, prin care imunitatea să fie declarată una dintre cele mai mari ilegalităţi din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1329 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.