Patriarhul Daniel: Înălțarea Domnului la cer înseamnă înălțarea omului

Înălțarea Domnului la cer înseamnă înălțarea omului în lumina și sfințenia și iubirea veșnică a Preasfintei Treimi, le-a spus joi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, celor prezenți la Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală.

„Rostul Înălțării Domnului la Cer este trimiterea sau Pogorârea Duhului Sfânt. Dar de ce este trimis de către Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Fiul Duhul Sfânt în lume? Ca să ne sfințească și să ne înalțe pe noi oamenii la Cer în iubirea Preasfintei Treimi, în Lumina și Sfințenia lui Hristos cel Răstignit, Înviat și Înălțat întru slavă. Cu alte cuvinte, Înălțarea Domnului la Cer înseamnă Înălțarea Omului în Lumina și Sfințenia și Iubirea Veșnică a Preasfintei Treimi ca urmare a lucrării întrupării și jertfei și învierii lui Iisus Hristos în lume”, a afirmat patriarhul.

De ce s-a înălțat la cer Iisus Hristos

„De ce se înalță la cer? Se înalță la cer ca să nu mai fie în fața noastră, ci să fie în interiorul nostru prin Duhul Sfânt. În timp ce Iisus Mântuitorul era pe pământ, Duhul Sfânt era tainic prezent în Hristos. După Înălțarea Sa la cer și trimiterea Duhului Sfânt peste ucenici, Iisus este acum tainic prezent în Duhul Sfânt. (…) De aceea, prin Duhul Sfânt se sfințesc pâinea și vinul care devin trupul și sângele lui Hristos prin euharistie. (…) Înțelegem acum mai mult de ce nu există doar o legătură tainică între Crucea suferințelor și bucuria Învierii lui Hristos, ci și o legătură tainică între Înălțarea lui Hristos la Cer și pogorârea Duhului Sfânt ca pe noi oamenii să ne înalțe la Viața Veșnică spre slava Preasfintei Treimi și spre bucuria celor care cred în Hristos și împlinesc în viața lor voia lui”, a arătat PF Daniel.

Prăznuim pomenirea eroilor români din toate timpurile

„(…)după cum Hristos s-a Înălțat la Ceruri întru slavă numai după ce a trecut prin jertfa Crucii, tot așa și noi cinstim pe acei oameni care s-au jertfit din iubire pentru țară și popor cu credință puternică și au arătat că Iubirea este mai tare decât Moartea. De aceea îi cinstim noi pe Eroii Neamului”, a mai spus patriarhul Daniel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.