Patriarhul României: Sfinții îngeri reflectă slavă lui Dumnezeu și o vestesc oamenilor

În ziua prăznuirii Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al puterilor cerești netrupești, Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București.

Au slujit alături Părintele Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învățătură, PF Daniel a vorbit despre importanța acestei sărbători, praznit închinat în fiecare an pe 8 noiembrie Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Patriarhul Daniel a explicat de ce a fost fixată această zi de prăznuire pe data de 8 noiembrie

“(…) luna noiembrie este a treia lună din calendarul bisericesc și a noua lună de la Buna Vestire a Nașterii Mântuitorului. În aceasta a noua lună se prăznuiesc în mod deosebit cele nouă cete de îngeri. De asemenea, ziua a opta simbolizează veșnicia deoarece sfinții arhangheli și toate puterile cerești netrupești sunt binevestitoare și slujitoare ale lui Dumnezeu celui veșnic, a spus Patriarhul.

PF Patriarh Daniel a explicat că îngerii sunt duhuri slujitoare ale lui Dumnezeu care vestesc oamenilor slava Sa.

“Toți îngerii sunt plini de lumină, toate puterile cerești netrupești sunt pline de lumină, dar această lumină vine din slava lui Dumnezeu”, a spus Patriarhul celor prezenţi în Catedrala Patriarhală.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt consideraţi patronii spirituali ai Jandarmeriei şi sunt celebraţi împreună cu toţi îngerii şi arhanghelii. Arhanghel” înseamnă „mai mare peste îngeri” sau „cel dintâi dintre îngeri”, iar Mihail şi Gavriil sunt cei mai cunoscuţi dintre arhangheli.

Sfântul Arhanghel Mihail este înfățișat în iconografia ortodoxă purtând sabia dreptății în mână, iar Arhanghelul Gavriil, ca binevestitor al bucuriei şi apar pe două dintre uşile Sfântului Altar. Ca semn al bunei vestiri Arhanghelul Gavriil poartă în mână crini, iar Arhanghel Mihail sabia de foc, semn al pazei ce i-a fost rânduită la poarta Edenului.

Potrivit tradiţiei Sf. Arhanghel Mihail a pus capăt revoltei îngerilor care s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, fiind alungaţi din cer. Sf. Arhanghel Mihail ar fi spus: „Să luăm aminte! … ..la ce au pătimit cei ce erau împreună cu noi zidiţi şi cum se împărtăşeau cu noi din dumnezeiasca lumină. Să luăm aminte cum, îndată, din lumină s-au prefăcut în întuneric pentru mândria lor şi din înălţime au fost aruncaţi jos, în adînc.”

Sf. Arhanghel Mihail este unul dintre cei care i-au vestit lui Lot pierirea Sodomei şi Gomorei, i s-a arătat lui Iacov când fugea de mânia fratelui său Isav şi a vrăjitorului Valaam. Tot el este cel care l-a întărit pe Iosua, fiul lui Navi, înainte de începerea cuceririi Canaanului.

Sf. Arhanghel Gavriil este binevestitorul Naşterii Domnului şi a Sf. Ioan Botezătorul. El i-a tâlcuit prorocului Daniel Viziunile, a vestit naşterea Fecioarei Maria, hrănind -o pe Aceasta în Sfânta Sfintelor, şi a rostogolit piatra de la uşa mormântului Mântuitorului stând deasupra ei.

Potrivit tradiţiei populare, Arhanghelii asistă la Judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard patimile omeneşti şi purifică, prin post, conştiinţele.

În multe zone ale ţării, în sâmbăta dinaintea sărbătoririi se fac praznice pentru sufletul morţilor, „Moşii de Arhangheli”, şi se aprind lumânări atât ventru morţi, cât şi pentru cei vii, „lumină de veci” în lumea de dincolo.

La mulţi ani tuturor celor care poartă numele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.