×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum un minut
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:41
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Patriotismul chel și tichia de mărgăritar cu focoase
Ioan Viştea
Ioan Viştea

Părînd că este resemnat și vindecat de ambiția „guvernului meu“, pasiv și dezinteresat de politica internă, indiferent și rece dacă guvernul PSD - ALDE își va rupe ori nu gîtul, mulțumit peste poate de prestația minunatei DNA în frunte cu procurorul său general în postură de kapo, care îi va face pîrtie către al doilea mandat, Klaus Iohannis mizează doar pe ofensiva diplomatică lansată de ceva timp. Atît de tare și-a luat rolul în serios, de multe ori chiar peste prerogativele fișei postului, încît este pe cale să disponibilizeze cu totul funcția de ministru al Afacerilor Externe, să șteargă din nomenclatorul guvernamental postul cu pricina și să-l vacanteze sine die.

Ai zice că preumblarea prin lume a președintelui, devenit peste noapte un temerar și asiduu globe-trotter, este o afacere personală menită să „privatizeze“ diplomația, o demonstrație de forță menită să descurajeze tentativa oricărui viitor contracandidat la alegerile prezidențiale.

Luîndu-și pe umeri toată greutatea formală a politicii externe, cam asta vedem pe agenda domniei sale: vizită la licuriciul cel mare și mai multe vizite la licuricii mai mici europeni, încă buimaci de pe urma șocului „Brexit“, încă indeciși în pornirea reformei Uniunii, încă rămași doar vorbăreți în pustiu. Și?… și mai ce?…
Și tocmai cînd ziceam că nimic semnificativ nu s-a întîmplat pe urma vizitelor sale, nimic care să dea substanță și rezolvare problemelor Schengen și MCV, de pildă, nimic care să justifice costul deplasărilor, consumul de kerosen și pregătirile fastuoase cu care ambasadorii s-au simțit datori să-și primească președintele, tocmai atunci o știre din surse oficiale americane zgîlțîie mîndria și patriotismul celor, nu puțini, care mai suferă de boala naivității: ne dotăm cu sisteme de apărare americane!

Pentru că, în urma vizitei „epocale, istorice, planetare“ în SUA, președintele Iohannis n-a binevoit să vină în fața Parlamentului pentru a da socoteală firească de rezultatele plimbării transatlantice și să ne facă părtași ai discuțiilor și hotărîrilor convenite, știrea, venită pe alte canale decît gura președintelui, explică multe. Explică inclusiv obsesia pentru cei 2% din PIB destinați apărării, care, iată, capătă miez și concretețe.
Mă și miram de unde atîta băgat în seamă, de unde atîta curtoazie și atîția ochi dulci din partea noului „number one“ mondial, Donald Trump, arătate unui președinte est-european, anodin, neremarcat și nerecomandat de nimic altceva decît de întîmplarea de-a ocupa cea mai înaltă demnitate a unei țări căreia Dumnezeu și destinul istoric i-au hărăzit poziția geografică ca fiind, în egală măsură, binecuvîntare și mare vulnerabilitate!

Era de așteptat ca după vizita în Arabia Saudită, soldată cu un fabulos contract comercial în valoare de 400 miliarde de dolari, viziunea antreprenorială a lui Trump să ne arate un președinte în căutare de „vaci de muls“. Pe una din ele, chiar dacă e cam stearpă, a găsit-o: e România, care va achiziționa de la americani, cu fudulia săracului, sisteme de rachete „Patriot“ capabile să descurajeze, măcar teoretic, retorica revanșardă și belicoasă a Rusiei, pentru că, în fapt, sistemul e învechit, capabil de mari rateuri și, odată pus în operă, s-ar putea dovedi o mare și costisitoare „țeapă“. De unde și întrebarea: merită să scoatem din buzunarele românilor, și așa destul de găurite, totalul sumei de aproape 4 miliarde de dolari?

Răspunsul este, categoric, „Nu!“, și nu doar pentru că, în eventualitatea unei confruntări reale, în raportul de forțe, se va dovedi că utilitatea lor este mult sub cea a valorii psihologice.

Nu, pentru că rachetele, oricît de „patriotice“ ar fi, nu vor aduce lumină în sutele de localități ale țării care, în plin secol XXI, nu știu ce-i acela curentul electric și „lampa lui Ilici“.

Nu, pentru că rachetele nu vor putea eradica sau micșora, măcar, starea de sărăcie extremă a unei mari pături sociale, care afectează nivelul de trai și credibilitatea binefacerilor democrației.

Nu, pentru că rachetele nu vor putea îndrepta erorile judiciare din instanțe, nici abuzurile și nedreptățile sistemului judiciar, el însuși corupt și discreționar.

Nu, pentru că rachetele nu vor putea alina în veci suferințele copiilor din orfelinate, supraviețuind din mila străinilor, nici trauma celor 150.000 de copii lăsați de izbeliște de părinți plecați în căutarea unei vieți mai bune.

Nu, pentru că rachetele nu vor face infrastructura rutieră și feroviară să arate mult diferit decît cele de la începutul secolului XX, nu vor reda dascălilor și școlii demnitatea aproape pierdută și nici nu vor readuce miile de cadre medicale înapoi în spitale.

Nu, pentru că rachetele nu vor putea vreodată să restituie societății românești, în ansamblul ei, simțul onoarei și al răspunderii, devoțiunea, compasiunea și solidaritatea, decît dacă ar exploda, poate, în cerul lașităților, trădărilor și abandonului moral care ne macină etosul.

Nu, pentru că rachetele, cu tot trinitrotoluenul lor, nu vor putea să facă ceea ce adevărați diplomați, cu inteligență, cu tact, cu răbdare, cu devotament și înarmați cu un pumn de cuvinte, ar putea să facă.
Achiziționarea și instalarea sistemului „Patriot“ nu vor face decît să sporească sentimentul patriotard de automulțumire și de mîndrie tîmpă a unora, direct proporțional cu pericolele.

Patriotismului chel, găunos, cel pe care îl vedem adesea bătîndu-se cu pumnul sau cărămida în pieptu-i de aramă coclită, numai o tichie de mărgăritar cu focoase îi mai lipsea!

Ioan VişteaPublicat Luni, 17 iulie 2017
2122
 | 20
 | 27
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
f.b.
0
"Imperialist american/Sa-ti cada bomba in ocean/Dar si pacea bomba are/Si inca una foarte mare" (prin 1950...)
Publicat Joi, 20 iulie 2017
+Răspunde
mihai
0
Pentru Suciu: E corect ce spuneţi, dar toate cele înşirate s-au făcut DUPĂ ce au plecat ruşii. Eu despre asta vorbeam...
Publicat Joi, 20 iulie 2017
+Răspunde
Mihai
-4
Ce bine era sub ruși, așa-i, bade Ioane? Ehe, alte vremuri...
Publicat Miercuri, 19 iulie 2017
+Răspunde
Suciu @ Mihai
+2
Dar nici total rau n-a fost. Tara era plina de analfabeti. S-a facut alfabetizare. Oamenii traiau in bordeie sub pamant . S-au facut blocurile comuniste cu apa curenta, baie si incalzire centrala. S-a facut electrificare, s-au facut spitale, scoli, metrou, cai ferate, santiere navale si flote, Hidrocentrale, termocentrale, centrale nucleare (tot alea sunt si acum). S-au asigurat locuri de munca pentru toti cei capabili sa munceasca. S-a industrializat tara. Multe s-au facut, cu sacrificii, pentru ca sa aiba mai tarziu altii ce fura. Au fost insa si multe rele, mai ales in privinta libertatii de miscare si a libertatii presei. Daca am fi avut politica Iugoslaviei, ar fi fost mult mai bine, oamenii ar fi circulat si ar fi invatat de la altii, ar fi comparat si nu s-ar fi lasat prostiti. Desi chiar si iugoslavii au platit scump liberarea pe care au avut-o.
Publicat Joi, 20 iulie 2017
+Răspunde
Trienge
+4
Asta e tributul pe care trebuie sa-l platim ... Gata cu Stambulul ! Ce , cu fregata, aia pe care albionii o casau , nu e tot o forma de tribut ?!
Publicat Miercuri, 19 iulie 2017
+Răspunde
ROMAN @ Alcibiade
+1
Aveti dreptate , internetul a dat voce multor idioti , iar pe dvs. , domnule Alcibiade , dupa ce ca ati taiat cozile cainilor in Atena , ati mutilat statuile si ati dezertat la spartani ca sa puteti publica in " Romania Mare" , va gadila la mansarda sa le taiati si frunza la caini pe internet , nu v-au ajuns cozile . Ciocu-mic si joc de glezne dupa kazaciok , cum li plase la gaspadinii din Tiraspolea ......!
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
ROMAN
-6
In fata carui Parlament sa vina Presedintele Romaniei " sa dea socoteala fireasca " ? Sefa DNA nu se prezinta , Presedintele Romaniei procedeaza in acelasi mod ( si bine fac ) ! Dumneavoastra , v-ati intrebat de ce ? Cu o majoritate in Parlament si un Guvern de hoti , mincinosi si incompetenti vreti sa se ploconeasca cineva in fata lor ? Realizati grotescul situatiei sau puneti caruta inaintea boilor ? Articolul este tendendios , marcat si patruns de " profesionalismul chel , gaunos " specific oficinilor de partid din anii 50 , e a nu stiu cata oara cand nu reusesc de loc sa va inteleg . De ce nu scrieti despre necesitatea primenirii Parlamentului , de ce se intampla la CCR , de ce sunt implicati procurori brazilieni in anchete vizand personalitati politice din tara , ce are de impartit Dragnea cu Soros , cand trebuie sa se prezinte Tariceanu la DNA ...? De ce pastrati tacerea despre asemenea subiecte si fierbeti de manie proletara ca Presedintele nu da explicatii unor diletanti ajunsi in Parlament pe liste fara sa fie votati de popor ? Domnule Vistea , cu tot respectul , cititorii asteapta de la dumneavoastra echidistanta si informare corecta , nu verdicte si lovituri cu ciocanelul de la masa jurnalismului ! Nu e o problema ca nu-mi publicati postarea , n-ar fi prima oara , e bine sa stiti ca cititorii sunt atenti si deloc dispusi sa aplaude derapaje jurnalistice in mod repetat !
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
alcibiade @ ROMAN
+6
''internetul a dat voce multor idioti'' iar dvs. domnule Roman, adeveriti din plin acest citat !
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Malagamba @ Alcibiade @ ROMAN
+2
Sunt unii care habar nu au cu ce pseudonim semneaza dar le banuiesti apucaturile prin ceea ce le debiteaza bostanul putrezit . Bre , Alcibica , ti-ai ales un nick care te umple de ridicol , bietul Vadim avea subtilitatile lui , tu nu reusesti decat sa te faci de ras . Punct .
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+8
Felicitari, Ioan Vistea !
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Jder
+2
Cum arata LUMEA cu acordul yankeilor actuali _? Mi-a atras atentia perspectiva unui artist plastic bulgar Tsvetkov ( the Mapping Stereotypes) ....F interesant !
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Anjelika,sultana UE autoincoronata
+8
La ce se inarmeaza intreaga Europa, inclusiv Ro, daca tancurile si elicopterele nu pot opri milioanele de araboi si turc i care iau cu asalt continentul ?
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
iancu de la Hunedoara
+7
Adevar , graita-i, romanule! Dar ce grotul e roman? El gandeste impotriva poporului care, gresit, l-a facut presedinte!
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Firea, călcată de bicicliști
Publicat acum 22 ore şi 58 minute
Tarom, captivă grupurilor de interese
Publicat acum 10 ore şi 30 minute
Băsescu trage cu cartușul în Iohannis
Publicat acum 7 ore şi 49 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 10 ore şi un minut
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 38 minute