Patronatul lui George Păunescu, lăsat în ofsaid

Reprezentanţii celor mai importante organizaţii patronale şi sindicale au semnat zilele trecute un acord naţional prin care se urmăreşte negocierea contractelor colective de muncă, depolitizarea funcționării CES, modificarea Legii privind Dialogul Social, a Codului Muncii precum şi îmbunătaţirea sistemului legislativ privind securitatea socială. Curios, dar patronatul lui George Constantin Păunescu, responsabil de tăierea salariilor bugetarilor nu a fost invitat la discuţii.

În contextul tuturor necazurilor datorate crizei economice mondiale confederaţiile patronale, CONPIROM (Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din Romania), PR (Confederatia Patronatul Român), UNPR (Uniunea Naţională a Patronatului Român) şi UGIR 1903 (Uniunea Generală a Industriaşilor din Romania UGIR 1903) au înființat la începutul lunii septembrie ” Uniunea Confederațiilor Patronale Independente din România– PATROROM ” , care îşi propunea o mai mare implicare a patronilor în viaţa socială a românilor atât din punct de vedere economic dar şi legislativ.

Drept urmare zilele trecute reprezentanţii Patrorom au semnat cu reprezentanţii celor mai mari organizaţii sindicale ( CNS „Cartel ALFA”; BNS; „FRĂŢIA”- CNSLR „FRĂŢIA”; CSDR şi CNS Meridian ) un acord naţional pentru ca România „să devină o ţară dezvoltată, pe măsura potenţialului său uman şi a resurselor de care dispune”.

Prin noul acord se doreşte „negocierea contractelor colective în toate unitățile unde există membri ai semnatarilor prezentului Acord Național; depolitizarea funcționării CES-ului național, în condițiile expirării mandatului actualului plen, prin înlocuirea în cadrul noii structuri a CES a reprezentanților Executivului cu reprezentanți ai societății civile și introducerea regulii consensului ca unic procedeu de desemnare a reprezentanților părtilor în CES; preluarea funcției de Președinte al CES de către reprezentantul nominalizat de partea sindicală, prin consensul confederațiilor sindicale reprezentative; nominalizarea reprezentanților Părții patronale în structurile tripartite naționale și internaționale în conformitate cu reprezentativitatea dobândită în condițiile legii a confederațiilor patronale naționale și în baza unicului indicator de măsură cert ce poate fi luat în considerație – numărul de contracte colective de ramură/sectoare negociate și semnate de fiecare dintre acestea în cursul anului anterior celui în care se iau deciziile de nominalizare”.

De asemenea se mai doreşte promovarea unui „set de propuneri referitoare la modificările legislative ce se impun, cu prioritate pentru modificarea Legii 62/ 2011 privind Dialogul Social; modificarea Legii nr.53/2003 privind Codul Muncii, republicată; îmbunătaţirea sistemului legislativ privind securitatea socială”.

Părțile mai doresc să înființeze un „Observator comun de monitorizare și evaluare a posibilităților reale de creștere a salariilor minim și mediu în unitățile proprii – având următoarele atribuții : urmărește evoluția crizei și a efectelor acesteia, precum și indicatorii economici naționali și la nivel de unitate, făcând prognoze pe termen scurt – de max. până la 3 luni, precum și evaluări asupra evoluției macroeconomice și la nivel de sector și de unitate”. Acesta va face propuneri concrete privind o strategie comună de creștere graduală a salariului minim pe economie cu min. 50% și a salariului mediu pe economie cu min. 35%.

Indiferent de modul de evoluție a creșterilor salariale, Observatorul comun va lua prioritar în considerație necesitatea ca la finele termenului de aplicare a majorărilor propuse, raportul „salariu minim/salariu mediu” să atingă o valoare egală sau mai mare de 50%.”

La discuţiile privind semnarea Acordului Naţional nu a fost invitat patronatul lui George Constantin Păunescu numit Alianţa Confederaţiilor Patronale din România. Acesta deţine în prezent prin Florin Costache, funcţia de preşedinte CES.  Florin Costache e un fost miliţian, turnător şi pârnăiaş, el fiind şi cel care a declarat că CES e de acord cu Traian Băsescu privind tăierea salariilor bugetariilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.