Patronul Alibaba – cel mai bogat chinez, după cea mai mare listare la bursă din istorie

Cinci dintre cei mai bogaţi zece chinezi se ocupă cu afaceri în mediul online, iar fondatorul grupului de comerţ electronic Alibaba, Jack Ma, a devenit cel mai bogat om din ţară, imediat după ce şi-a listat compania la bursa de la New York, scrie Financial Times. A fost cea mai mare listare din istorie – de 25 de miliarde de dolari. Alibaba realizează 80% din totalul vânzărilor online din China și efectuează mai multe tranzacții decât realizează împreună Amazon și eBay.

Ascensiunea companiilor chineze din domeniul tehnologiei a făcut ca trei patroni să intre în primii cei mai bogaţi zece oameni din China. Este vorba de Jack Ma, de Lei Jun (fondatorul producătorului de smartphone Xiaomi) si Richard Liu (fondatorul siteului de comerţ online JD.com). Ei se adaugă altor doi miliardari, prezenţi deja în Top 10: Robin Li (cofondatorul grupului Baidu) şi Pony Ma (fondatorul Tencent, rivala grupului Alibaba).

Financial Times mai scrie că Jack Ma, cel mai bogat chinez, s-a născut în anul dragonului, considerat cel mai puternic semn al zodiacului chinezesc. De altfel, nu mai puţin de cinci miliardari din Top 10 sunt dragoni. Următoarea zodie cu noroc la bani este şarpele, potrivit topului menţionat.

Domeniul IT este cel mai înfloritror în China şi a depăşit clar afacerile tradiţionale. Spre exemplul, patru din cei şase magnaţi din domeniul imobiliarelor care se aflau între cei mai bogaţi zece chinezi nu au mai reuşit să se menţină în top în acest an.

În acest moment, în China sunt 354 de miliardari in dolari, cu 39 mai mulţi decât in 2013, în condiţiile în care în urmă cu zece ani în China erau doar trei miliardari. Averea totală a celor 1.271 de magnaţi chinezi din Hurun Report Rich List este de 1.400 de miliarde de dolari, echivalentul PIB-ului Spaniei sau al Coreei de Sud.

Un semnal al internaţionalizării afacerilor din China este şi faptul că patru dintre cei mai bogaţi zece chinezi vorbesc fluent limba engleză. Jack Ma, spre exemplu, şi-a început cariera ca profesor de limba engleză.

Un alt fenomen demn de semnalat este dinamismul topului celor mai bogaţi chinezi; în ultimii patru ani, cinci dintre cei zece afacerişti au fost nou intraţi în top. Totodată, dintre cei 1.271 de magnaţi chinezi contabilizaţi anul acesta, 819 au reusit să-şi sporească averea în 2014, în ciuda reducerii creşterii economice în China.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.