Patronul Astra, Dan Adamescu: Decizia ASF este o lovitură de tip mafiot

Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, a declarat marţi că deschiderea procedurii de redresare financiară la Astra Asigurări este o lovitură „de tip mafiot” din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară, o decizie „incalificabilă”, care va genera un şoc internaţional uriaş.

„Astra este perla industriei de asigurări, nu numai din România, ci şi din estul Europei. Astra este mândria mea. Ceea ce s-a întâmplat azi la ASF, care a decis deschiderea procedurii de redresare financiară, este incalificabil. Astra are 4,6 milioane de clienţi. Să ieşi cu cinismul pe care l-au arătat Ruşanu şi Moldoveanu, cei doi artizani ai acestei lovituri de tip mafiot, (…) este incredibil”, a declarat Adamescu într-o conferinţă de presă.

El a precizat că va ataca în instanță decizia ASF pe care o consideră șocantă și iresponsabilă.

„După legislația română, sunt anumiți pași care trebuie făcuți în astfel de cazuri. După discuțiile avute cu ASF, trebuia să ne solicite majorarea capitalului, așa prevede norma ASF. Dar ASF a sărit peste propria normă. Suntem șocați de acest act al ASF care este incredibil, nu s-a mai întâmplat nicăieri în lume, ca regulatorul să ia o decizie fără să urmeze pașii prevăzuți de lege. Nu știu ce urmări va avea acest act, însă este șocant și iresponsabil. Regulatorul trebuie să acționeze foarte decent, confidențial, pentru că acesta este specificul pieței, dar ei au aruncat o bombă. Nici ei nu își dau seama de impactul acestei decizii. Cât de mare este paguba, nimeni nu știe și nici nu o poate calcula”, a spus Dan Adamescu, citat de Agerpres.

El a precizat că dacă clienții și partenerii nu mai au încredere în companie, Astra moare.

Adamescu susține că „toată această teroare” a început în toamna anului trecut, când Astra a cumpărat Axa România, filiala celui mare mare asigurător din lume. „Axa ne-a invitat pe noi, pe VIG, cel mai mare asigurător din Austria, și Aegon, cea mai mare firmă de profil din Olanda, să cumpărăm, și am câștigat noi. A fost o lovitură de prestigiu extraordinară pentru Astra și pentru țară”, susține Dan Adamescu.

El a precizat că în urma preluării AXA, capitalul Astra ar fi crescut cu 35 de milioane de euro. „ASF nu a aprobat nici acum contractul de preluare a AXA. Această preluare ar fi rezolvat toate problemele Astra, dar nu s-a vrut asta”, a mai spus Adamescu.

În ceea ce privește protecția asiguraților, el a precizat că aceștia nu sunt supuși niciunui risc. „ASF are un fond de asigurare, dacă nu ajunge, toți jucătorii trebuie să acopere aceste sume, iar în final statul plătește. Asiguratul nu are niciun risc’, a subliniat Adamescu.

El a mai spus că Astra a depus un plan de măsuri, în decembrie 2013, care presupunea majorarea capitalului cu 140 de milioane de lei, însă acesta nu a fost discutat nici măcar la nivelul ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, marți, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la compania Astra, cea mai mare societate de asigurări de pe piața românească, a anunțat președintele ASF, Dan Radu Rușanu, într-o conferință de presă.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.