Patrulaterul Șugac-Șugac-Urâte-Chendereș și lumea interlopă

Articolul “Cariera dubioasă a comisarilor șefi Șugac” a avut un impact deosebit în rândul opiniei publice din Satu Mare și nu numai, precum și în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție.

În ziua apariției, articolul a figurat al patrulea pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române pe care sunt reproduse materialele de presă apărute în mass-media națională referitoare la activitatea poliției. Articolul a produs frisoane comisarilor șefi Luminița Șugac și Emilian Șugac.

Comisarul șef Luminița Șugac a fost trimisă în concediu de Serviciul Teritorial Oradea al DNA pentru a-și clarifica problemele personale și de familie. Și, cum o nenorocire nu vine niciodată singură, aceasta s-a plâns că are mari probleme, inclusiv de fumuri, cu fiica, singurul copil al cuplului Șugac, pe care a trebuit să o mute de la facultate din Cluj la Oradea, pentru a o avea în supraveghere mai strictă.

De la apariția articolului, comisarul șef Emilian Șugac are o față palidă și o mină posomorâtă stând singur cuc ore întregi în biroul său de adjunct al șefului IPJ Satu Mare. În această perioadă a fost văzut intrând și adăstând zilnic, câte o oră-două în biroul său, șeful SIPI Satu Mare, comisarul șef Lungu, care i-a promis că va afla sursa din care s-au scurs în presă informații despre cuplul polițienesc Șugac.

În loc să-și lungească urechile pentru a afla sursele noastre, ar fi normal și legal ca șeful SIPI Satu Mare să documenteze și să raporteze fărădelegile cuplului Șugac. Începând cu ocuparea frauduloasă de către comisarul șef Emilian Șugac a funcției de șef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Satu Mare și cu avansarea dubioasă a soției sale la gradul de comisar în 2009, pentru a obține aviz favorabil în vederea angajării sale ca ofițer de poliție judiciară în cadrul Serviciului Teritorial Oradea al DNA, și continuând cu relațiile apropiate ale soților Șugac cu polițiști dubioși și interlopi periculoși și cu foloasele necuvenite obținute de aceștia (mobilier de birou, centrală termică pentru locuință, haine de gală s.a.).

Articolul privind cariera dubioasă a soților Șugac l-a deranjat și pe actualul prefect al județului Satu Mare, Radu Bud. Conform unor surse din Poliție, la recomandarea și la insistența colonelului (r) Alexandru Molnar, fost șef al IPJ Satu Mare, care-i este unchi și pe care l-a uns șef al Corpului de control al Prefecturii în perioada 2005-2009, prefectul Bud trăgea sforile pentru numirea comisarului șef Emilian Șugac în funcția de șef al IPJ Satu Mare și a comisarului Dinu Urâte, un prieten apropiat al soților Șugac, în funcția de adjunct al șefului IPJ.

Astfel s-ar fi împlinit planul urzit de soții Șugac împreună cu colonelul Vasile Dragoș, șeful compartimentului de monitorizare și combatere a infracționalității economico- financiară din SRI Satu Mare, pentru acapararea conducerii poliției sătmărene. Așa cum am arătat în articolul anterior, prima etapă a planului s-a realizat prin înlaturarea chestorului Liviu Tăut din funcția de locțiitor al șefului IPJ, în urma instrumentării unui dosar penal de către comisarul șef Luminița Șugac, împreună cu procurorul Cristian Ardelean de la DNA Oradea, și ocuparea funcției vacantate taman de către soțul Emilian.

Unchiul Sandu Prefectul Bud și colonelul (r) Molnar au fost cei care au promovat-o pe Luminița Șugac în funcția de locțiitor al șefului IPJ Satu Mare, în perioada în care conduceau Prefectura județului. Și Luminița Șugac se află în relații de rudenie cu Alexandru Molnar, acesta fiindu-i tot unchi.

Poreclit “Unchiul Sandu”, Molnar a fost cel mai corupt șef de inspectorat din istoria Sătmarului. Este de notorietate că acesta a controlat afacerile cu alcool, valută, baruri și restaurante, terenuri și construcții, dobândind sau construind în jur de 10 imobile în municipiul Satu Mare. Cele mai importante sunt un hotel, un restaurant, o clădire de birouri, mai multe magazine și o parcare, toate situate în zona centrală.

Molnar nu a plătit până acum pentru actele sale de corupție și pentru îmbogățirea ilicită. Singura pedeapsă i-a fost administrată de un grup de valutiști pe care i-a jecmănit în perioada în care era șeful poliției sătmărene, care i-au mulțumit pentru protecție cu niște bâte de baseball în moalele capului, în urma cărora și-a pierdut memoria și a trebuit să stea mai multe luni în Spitalul Militar din Oradea, unde a reînvățat vorbirea și citirea ca la grădiniță.

Protecție pentru Moarți

Vă prezentăm în acest episod o informare a polițiștilor sătmăreni care luptă pentru dreptate și adevăr intitulată ”Aspecte deosebit de interesante ale colaborării dintre Șugac Emilian-Urâte Dinu Florin – Șugac Luminița și Chendereș Elena Ioana”.

Citiți și o să vă cruciți cum, alături de triunghiul Emilian Șugac – Dinu Urâte – Luminița Șugac, un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare și un procuror de la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, care au ajuns ulterior șefi la aceste unități de parchet, l-au protejat pe unul dintre cei mai periculoși infractori ai Sătmarului, Marcel Florea, zis “Moarți”, implicat de-a lungul anilor în infracțiuni grave de violență, furturi de mașini și contrabandă cu țigări și cu valută.

Cu 13 ani în urmă, la o anumită comandă, acest infractor a intenționat să incendieze autoturismul Opel Vectra deținut de directorul de atunci al ziarului Gazeta de Nord-Vest, care publicase mai multe articole referitoare la banda de hoți de mașini care opera în nord-vestul României, sub conducerea lui Tiberiu Blaga și Florea Marcel, și care era protejată de șefi din poliția locală și națională.

“În perioada în care Urâte a îndeplinit funcția de șef al Biroului Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Satu Mare, între acesta și Șugac Luminița, care ocupa funcția de adjunct al IPJ Satu Mare, s-a închegat o relație apropiată (cârcotașii spun că ar fi fost suspect de apropiată ! ), șefa apreciind întotdeauna implicarea totală “în muncă” a subordonatului ei.

În acest context se presupune că și între Urâte Dinu și soțul șefei, Emilian, relațiile profesionale și extraprofesionale au devenit apropiate, astfel că existau toate premisele pentru o colaborare strânsă pe termen lung cu tot ce putea presupune aceasta. În aceeași perioadă, pe fondul vizitelor frecvente pe care Urâte le bifa la Parchetul de pe lângă Judecătoria Stau Mare (pentru a “supune procurorii”, ceea ce a și reușit după cum avea să se laude mai târziu), între el și doamna procuror Chendereș Elena Ioana “s-a înfiripat” o relație de colaborare unică, în felul ei, ce avea să dea rezultate de senzație pe parcurs.

De altfel, despre doamna procuror existau date că are o aplecare aparte pentru polițiști, așa că nu trebuie să surprindă prea mult ușurința cu care Urâte i-a intrat în grații. Primul moment în care colaborarea dintre cei doi a dat roade s-a consumat în vara anului 2011, când doamna procuror a instrumentat o cauză penală care îl privea pe Amariei Viorel și în care, la rugămintea lui Urâte, a dispus disjungerea cauzei față de 4 persoane, inclusiv comisarul șef Boșca Vlad, șef al Serviciului Investigații Criminale Satu Mare și agent șef principal de poliție Jurj Felician, lucrător în cadrul S.I.C., pentru comiterea unor infracțiuni de corupție (ar fi primit foloase necuvenite la Amariei Viorel pentru a-l ajuta să înmatriculeze un autoturism marca Aston Martin declarat furat din Italia și găsit la Amariei, precum și pentru a o determina pe Rusu Ana, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, să dispună restituirea acestui autoturism către Amariei).

DNA s-a pronunțat în acest dosar abia în data de 5 iunie 2015, când a clasat cauza întrucât “fapta nu există”. Cel de-al doilea moment de “colaborare dusă la extrem” între Urâte și doamna Chendereș s-a consumat după prinderea în flagrant a lui Florea Petru Marcel, zis și Moarți, mai vechiul prieten și colaborator al lui Urâte, de către polițiștii de la S.I.C., în noaptea de 17/18 ianuarie 2011, în timp ce sustrăgea un utilaj, fiind însoțit de Ardelean Marinel. Urâte și-a folosit influența pentru a o determina pe doamna procuror să se sesizeze față de comisarul șef Boșca Vlad, șeful S.I.C. și față de Jurj Felician, lucrător în cadrul S.I.C., pentru comiterea infracțiunii de instigare la furt (pe motiv că l-ar fi determinat pe același Amariei Viorel să-i instige pe Florea Petru Marcel și pe Ardelean Marinel să fure acel utilaj !). Doamna s-a executat și a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, astfel că cercetările în dosarul privind furtul utlajului au bătut pasul pe loc, context deosebit de prielnic pentru Florea Petru Marcel care, după 15 zile de arest preventiv, a fost pus sub control judiciar.

De menționat este faptul că în aceste 15 zile de arest preventiv au fost mai multe situații în care Florea a fost scos din Arestul IPJ Satu Mare de către Urâte și adus în biroul lui Șugac Emilian, unde se purtau discuții.

De asemenea, a fost prezentat și la DNA Oradea, la procurorul coleg de birou cu doamna Șugac Luminița, pentru a da declarații împotriva polițiștilor care l-au prins în flagrant. La data de 3 aprilie 2014 în dosarul privind așa-zisa instigare la furt s-a dispus clasarea cauzei, întrucât ”fapta nu există”.

Cauza privind furtul utilajului a fost restituită Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare. După ce doamna Chendereș a devenit prim-procuror, a repartizat dosarul unui alt procuror și, după încă doi ani (în total aproape 4 ani și jumătate de când fusese prins în flagrant !), în primăvara anului 2016, Florea Petru Marcel a fost trimis, în sfârșit!, în judecată, propunere avizată de doamna Chendereș!

Între timp Moarți a mai fost protagonistul unor “întâmplări penale”. Astfel, în primăvara anului 2014 Urâte a primit o informație că prietenul său, care și-a schimbat domeniul de activitate, trecând la traficul de țigări, se va afla într-un anumit loc, la o anumită dată și într-un anumit interval orar, cu multe țigări asupra sa. Nedorind să se implice personal, Urâte a pasat informația la structurile Poliției de Frontieră care au organizat un flagrant, care s-a lăsat cu împușcătrui și cu prinderea lui Florea. Dosarul a fost instrumentat de… doamna procuror Chendereș Elena Ioana, iar față de Florea Petru Marcel s-a dispus tot măsura controlului judiciar, măsură care îi interzicea să părărsească județul Satu Mare.

Urâte l-a desemnat pe vechiul său apropiat, Radvany Robert , să se ocupe de “Moarți”, care venea periodic la Poliție, pentru a semna condica de prezență, ocazii cu care, din când în când, își parca autoturismul pe trecerea de pietoni din fața sediului I.P.J. Satu Mare. Plictisit de atâta stat acasă și de de dat autografe la Poliție, Florea s-a gândit că nu i-ar strica o excursie în Municipiul Oradea așa că, după câteva pregătiri prealabile, în seara zilei de 26 aprilie 2014, însoțit de 3 tovarăși din Satu Mare și Carei, a făcut deplasarea în Oradea, cu autoturismul VW Passat cu nr. SM 17 CSO, proprietatea unuia dintre prietenii săi.

În cursul nopții autoturismul în cauză a fost oprit de un echipaj de poliție de la Poliția Municipiului Oradea iar la verificarea acestuia, în portbagaj au fost găsite bunuri și obiecte folosite în mod uzual la comiterea de furturi : levier, ciorap de damă, numere de înmatriculare de Franța și de România (provizorii), mănuși din material textil, foarfece, etc.

După verificarea identității ocupanților autoturismului agenții de poliție au constatat că Florea Petru Marcel figura cu măsura controlului judiciar, motiv pentru care au anunțat lucrătorii de investigații criminale de la S.I.C. Bihor. Aceștia au informat S.I.C. Satu Mare, conform procedurilor în vigoare, iar rezultatul a fost că la câteva zile după informare, în biroul lucrătorilor de la Biroul Supravegheri Judiciare a avut loc o ședință în 3, adică doamna Chendereș Elena Ioana, Urâte Dinu Florin și Florea Petru Marcel !

Ceilalți lucrători au fost trimiși la plimbare de către Urâte, pentru a nu fi deranjați. Având în vedere gravitatea situației, respectiv încălcarea de către “Moarți” a măsurii controlului judiciar, se impunea schimbarea măsurii inițiale într-o măsură mai drastică sau prezentarea lui Florea la instanță, pentru a fi arestat, conform prevederilor legale.

Doamna Chendereș a apreciat că nu e nimic grav din partea prietenului lui Urâte și i-a schimbat măsura în obligare de a nu părărsi țara !!! Cu alte cuvinte, dacă îi mai vine cheful de furat pe undeva, să meargă liniștit, fără a mai fi deranjat de polițiști sau alți neaveniți ! O asemenea abordare ar putea foarte bine să intre în sfera penalului, însă doamna procuror a fost doar “atenționată” de către șefii de la Oradea ! În semn de recunoștință pentru ajutorul primit, Florea Petru Marcel și-a oferit serviciile lui Urâte, într-o “combinație” de-a lui cu bani falși, de care ar fi trebuit să se ocupe, după competență S.C.C.O. condus de Șugac Emilian, însă acesta i-a dat mână liberă prietenului său.

“Moarți” a acționat oarecum “acoperit” iar după constatarea infracțiunii și prinderea autorilor s-au întocmit acte execrabile, fapt care l-a iritat profund pe Mugurel Poinar, șeful Brigăzii C.C.O. Oradea, structură de care aparține S.C.C.O. Satu Mare! Acesta a afimat că nu înțelege “de ce s-a ocupat Urâte de asta că a făcut niște acte de toată jena !” În acest dosar s-a dat o disjungere față de autor necunoscut, poreclit “Moarți”, pentru că Urâte se făcea că nu știe cine este acest personaj, iar dosarul s-a trimis la S.I.C., unde revenise comisarul șef Boșca Vlad în funcția de șef. Acesta a refuzat să preia acel dosar, declinând competența la S.C.C.O Satu Mare.

Așadar, timp de mai bine de 4 ani, Florea Petru Marcel, un infractor de calibru și de notorietate, care și-a petrecut viața mai mult în pușcărie, a beneficiat din plin de clemența unui polițist și a unui procuror, pentru a-și desfășura nestingherit activitatea infracțională ! Întrebarea care se pune în mod firesc este “Ce le-a oferit protectorilor săi în schimbul acestor servicii ?” Poate că cineva autorizat va dori să afle răspunsul la această întrebare !” Eduard Ovidiu Ohanesian

P.S.: În episodul următor vom prezenta o sumedenie de fapte urâte ale polițisului Urâte, protejatul clanului Șugac, fapte care sunt consemnate în documente care ne-au parvenit de la Inspectoratul General al Poliției Române.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard O. Ohanesian 145 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.