Paula și Ovi s-au calificat în finală

România la a 12-a finală consecutivă a Eurovision. Cine a ieşit din semifinala a II-a. O piesă din 2014 printre cele mai bune din ultimii 10 ani la Eurovision. Controverse pe internet.

„Miracle” merge în finală

Piesa „Miracle” interpretată de duo-ul Paula Seling & Ovi s-a calificat în finala Eurovision de la Copenhaga. Chiar dacă „Miracle” este o piesă cu două clase sub „Playing With Fire” care le-a adus celor doi şi României „bronzul” în 2010, totuşi interpretarea foarte bună a ridicat nivelul piesei.
Vineri seara va fi momentul decisiv (adevărata finală): repetiţia cu costume, în fapt un spectacol în toată regula cu sala arhiplină se transmite pe circuit închis la televiziunile naţionale ale ţărilor participante, iar juriile profesioniste vor da notele. În finala „publică” de sâmbătă seara se va da doar televotingul. De altfel, se pare că Paula şi Ovi la repetiţia cu costume de miercuri seara (când juriile naţionale profesioniste) au evoluat excelent, pentru că joi seara, amândoi au intrat greu în piesă, timp de 20 de secunde la început. Spre deosebire de alte participări româneşti la Eurovision show-ul a fost unul bine conceput şi este foarte bine că „în spate” nu mai apar dansatori necalificaţi.

Piesele calificate în finală

Elveţia: Sebalter – Hunter of Stars
Slovenia: Tinkara Kovač – Round and round
Polonia: Donatan & Cleo – My Słowianie – We Are Slavic
România: Paula Seling & Ovi – Miracle
Norvegia: Carl Espen – Silent Storm
Grecia: Freaky Fortune feat. RiskyKidd – Rise Up
Malta: Firelight – Coming Home
Belarus: Teo – Cheesecake
Finlanda: Softengine – Something Better
Austria: Conchita Wurst – Rise Like A Phoenix

La ora actuală nu se ştie care este ordinea celor 10 piese calificate. Punctele obţinute nu se dau publicităţii decât după încheierea finalei, pentru a nu se influenţa votul final. Au ratat calificarea piesele reprezentând Israel, Georgia, Lituania, Irlanda şi Macedonia.

O semifinală modestă

Din punct de vedere valoric, semifinala a II-a a fost modestă. Vreo şase piese nici măcar nu aveau ce cauta la un astfel de concurs, trei dintre ele calificându-se în finală – piesele Norvegiei, Sloveniei şi Greciei. „Rise Up”, piesa Greciei, după ce că a avut un intro de marş funebru, a utilizat timp de două minute la partea instrumentală un ritm preluat 100% de la un hit disco indian de acum 5 sau 6 ani. „Silent Storm” (Furtună tăcută) piesa Norvegiei este pur şi simplu un somnifer, iar Tinkara Kovač ne-a adus aminte că de la Nusa Derenda, Slovenia nu a mai produs niciun nume pe scena muzicii pop. De piesă, nici nu mai are rost să comentăm.

Vom avea o nouă Dana Internaţional

Marea surpriză a serii de joi – în special pentru pudibonzi – a fost piesa „Rise Like A Phoenix” interpretată de transexualul austriac Conchita Wurst. Numai cine nu se pricepe la muzică nu poate aprecia piesa. Din 1968, de la „Tausend fenster” interpretată de Karel Gott, Austria nu a mai avut o piesă aşa de bună la Eurovision.

De fapt „Rise Like A Phoenix” este una din cele mai bune piese văzute (auzite) la Eurovision în ultimii 10 ani şi cu siguranţă va ajunge un hit în top-urile europene.
Indiscutabil este cea mai bună din toate cele 26 de piese din finală. Nu se ştie însă dacă va şi cea mai notată/votată. Este posibil ca prejudecăţile privind orientarea sexuală şi înfăţişarea să primeze în faţa valorii piesei şi interpretării (şi ea foarte bună). Ne referim în special la televotanţii din foste ţări comuniste. În luna decembrie 2013, o asociaţie a părinţilor din Rusia a cerut ministrului culturii să interzică difuzarea piesei pe postul naţional de televiziune. Evident, solicitarea a fost respinsă pentru că dacă ar fi fost acceptată, Rusia ar fi fost exclusă de la Eurovision. Dar chiar în noaptea de joi spre vineri pe forumul youtube s-a declanşat un adevărat „război” al opiniilor. Cei mai vehemenţi contestatari ai austriacului erau forumiştii polonezi şi ruşi. Râmâne de văzut rezultatul final. De menţionat că în 1998 Eurovisionul a fost câştigat tot de un transexual, Dana Internaţional (Israel) cu piesa „Diva”. Atunci, pe moment doar s-a bănuit, dar nu s-a ştiut despre ce este vorba. Ulterior s-a aflat că Dana Internaţional este transexual. Pe scena de la Eurovision a mai evoluat un grup de transexuali, este vorba de Sestre din Slovenia.
Dacă „Rise Like A Phoenix” va câştia Eurovision va fi a doua victorie a Austriei, după cea din 1966, când celebrul Udo Jurgens a ocupat locul 1 cu „Merci Cherie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.