Păzea! Vine Garda Civilă

Mai multi parlamentari PSD au depus o propunere legislativă privind înființarea unei Gărzi Civile și realizarea serviciului militar pe bază de voluntariat.

Potrivit proiectului, Garda Civilă se înființează și funcționează la nivel local în subordinea primarului și este coordonată la nivel județean de prefect. Garda Civilă va interveni în caz de situații de urgență precum inundații, incendii, alunecări de teren, cutremure și ori de câte ori situația o impune, conform propunerii. Acesta este compusă din voluntari ce desfășoară stagiul de pregătire militară și civilă.

O dată la 5 ani, se efectuează un stagiu de pregătire de 2 zile – o zi de instruire militară și o zi de pregătire teoretică civilă. Pot să se înscrie și foste cadre militare, sau de poliție, aflate în rezervă, precum și alte persoane care au efectuat o pregătire militară de-a lungul vieții și sunt trecute în rezervă, se mai menționează în proiect.

Prin voluntariat militar, parlamentarii care susțin acest proiect înțeleg desfășurarea unui stagiu de pregătire militară, voluntar, de către persoanele fizice cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani la data începerii stagiului.

„Scopul programului este ca prin acest stagiu de voluntariat militar să se asigure atât pregătirea militară, pentru a avea cadre militare pregătite, cât și încurajarea voluntariatului în Romania și crearea de locuri de muncă conexe, MApN fiind nevoit azi sa angajeze de multe ori ofițeri sau subofiteri fără nicio pregătire militara prealabilă”, explică expunerea de motive.

Vezi proiectul de lege, INTEGRAL

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.