„PDL a luat, USL a dat!”

Acest slogan îi înspăimântă, pur şi simplu, pe liderii PDL după ce s-au trezit peste noapte în opoziţie, de unde nu mai pot controla apropiatele alegeri locale şi nu prea depărtatele alegeri generale. În consecinţă, toate armele mediatice sunt îndreptate către Guvernul abia format, astfel încât efectele sloganului să fie estompate cât mai mult posibil.

În acest sens, Andreea Pora şi Robert Turcescu au devenit în aceste zile adevăraţi comici vestiţi ai micului ecran! În condiţii normale, faptul că aceşti gazetari critică Puterea ar trece ca un lucru normal, chiar obligatoriu, numai că demersul împricinaţilor citaţi n-are nici o legătură cu teoria presei. Ei rămân şi acum ceea ce au fost până ieri: nişte ţuţeri ai PDL! Şi asta pentru că toată strădania lor se înscrie vizibil în proiectul PDL pe care l-am descris mai sus, prin care se încearcă acreditarea ideii că dacă partidul prezidenţial ar fi rămas la putere, mierea ar fi fost mai dulce, iar laptele mai gustos!

Faptul că nominalizările miniştrilor din guvernul Ponta sunt, în continuare, discutabile alimentează, desigur, speculaţiile celebrilor ţuţeri, dar ei rămân în aceeaşi zonă a partizanatului politic, căci nu aceeaşi atitudine au avut-o faţă de guvernele pedeliste de până acum, în care figurau Igaş, Udrea, Ridzi, sau faţă de „matematiciana” Roberta Anastase! Sigur că toate informaţiile legate de biografiile miniştrilor trebuie să fie discutate cu maximă exigenţă (am făcut-o şi noi aici), numai că înlăturarea unor nume compromise nu acreditează ideea că USL ar fi varianta proastă a guvernării în viitoarea perioadă, faţă de „minunata” guvernare PDL!

Pe fond, cu toate scandalurile generate de alcătuirea noului guvern, obiectivele anunţate de executiv la discutarea moţiunii de cenzură deja au fost demarate: anularea HG-ului privind UMF Târgu Mureş, restituirea sumelor reţinute ilegal de la pensionari, revenirea treptată la salariile tăiate de Boc şi rediscutarea privatizărilor dubioase de la Cuprumin şi Roşia Montană.

Sigur că te pufneşte râsul când îi auzi pe ţuţeri strigând: „de ce nu daţi toţi banii imediat pensionarilor?”, „de ce nu măriţi imediat salariile cu 16%, ci doar cu 8%?”, „dar dacă unii mor înainte de a-şi reprimi toate drepturile?” etc. Mai ales că aceste întrebări vin la pachet cu sugestia că, dacă Ungureanu nu ar fi fost dat jos, pensiile şi salariile ar fi explodat, pur şi simplu! Nici cea mai mică undă de jenă nu străbate din vocea ţuţerilor, care uită că Boc a tăiat salariile încă din 2010 şi că pensionarilor le-au fost diminuate veniturile acum 18 luni! Sumele acestea au devenit atât de mari încât nimeni nu le poate da înapoi într-o zi. E ca şi cum toţi depunătorii unei bănci ar solicita retragerea simultană a banilor, lucru imposibil de făcut oriunde în lume!

Oamenii însă au priceput că acest nou guvern are ca obiectiv revenirea la drepturile tăiate otova de acel guvern iresponsabil şi că nu mai este nevoie să facă interminabile cozi pe la judecătorie pentru a aştepta ani de zile o decizie care să-i repună în drepturi. Şi mai ştiu ceva: că dacă s-ar fi gândit mai bine în 2009, când l-au readus pe Boc la guvernare, şi în 2007 sau 2010, când l-au ajutat pe Traian Băsescu să rămână la Cotroceni, astăzi poate că n-ar mai fi fost nevoie să-şi ceară înapoi drepturile tăiate!

Faptul că PDL le-a tăiat oamenilor banii, iar USL îi dă înapoi va conta enorm în viitoarele alegeri, cu toate eforturile ţuţerilor care încă nu s-au acomodat cu ideea că ai lor nu mai sunt la butoanele Puterii. Dar poate că şi-au făcut provizii suficiente pentru a supravieţui sărăciei din opoziţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.