PDL contestă exact ceea ce au cerut judecătorii CCR actualilor guvernanţi

Deşi declarativ Traian Băsescu susţine că nu vrea să-şi recâştige funcţia la „masa verde”, PDL face tot posibilul ca referendumul să fie invalidat.

PDL contestă recomandarea CCR de asigurare a cvorumului de participare

PDL a depus joi trei contestaţii la CCR atacând toate cele trei proiecte de lege adoptate în sesiunile extraordinare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Prima contestaţie se referă la proiectul de armonizare a OUG 41/2012 cu decizia CCR în domeniul legislaţiei referendare. Ceea ce este interesant este faptul că PDL contestă introducerea amendamentului care prevede ca referendumul să se desfăşoare după programul 7.00 – 23.00. Dar introducerea acestui amendament reprezintă strict un răspuns la recomandarea din dispozitivul CCR adică la următoarea formulare:

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

În numele legii DECIDE: Constată că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Ei bine, prelungirea cu 4 ore a programului de votare a reprezentat tocmai respectarea formulării de mai sus, cea în care se cere expres asigurarea participării.

A doua contestaţie a PDL vizează proiectul de lege prin care Guvernul era împuternicit să emită un act normativ prin care să stabilească acelaşi orar pentru referendum. O lege de rezervă pentru situaţia în care prima lege ar fi fost atacată la CCR. Cei din PDL au atacat şi această lege.

Evident, nu este nimic neconstituţional în ceea ce a votat Parlamentul. Motivul pentru care PDL a atacat la CCR este unul simplu: speră ca judecătorii CCR să se pronunţe cu întârziere, astfel ca cele două legi (sau măcar una dintre ele) să nu intre în vigoare în timp util şi referendumul să se desfăşoare în intervalul 8.00 – 20.00, deci cu riscuri mari de nerealizare a cvorumului de participare.

Lege contestată pentru noi manipulări în străinătate

Cea de a treia lege atacată de PDL la CCR este proiectul de lege de aprobare – cu armonizarea legislativă cerută prin Decizia CCR nr. 727 din 9 iulie 2012 – a OUG 38/2012 privind organizarea şi funţionarea CCR. Aici, cei din PDL au atacat un amendament al USL care stipulează că sub jurisdicţia CCR nu intră hotărârile ce reglementează problemele interne ale Senatului, Camerei şi Parlamentului. Cei din PDL susţint că judecătorii CCR au competenţă asupra tuturor hotărârilor parlamentare. Din nou eroare (voită, acest aspect este clar). Iată ce se spune în motivarea Deciziei nr. 53, din 25 ianuarie 2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 90 din 3 februarie 2011. Iată ce spun judecătorii CCR: „Curtea constată că pot fi supuse controlului de constituţionalitate numai hotărârile Parlamentului, adoptate după conferirea noii competenţe, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale sau, după caz, organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor de rang constituţional”.

Iar în motivările din sesizările privind înlocuirile lui Vasile Blaga şi Roberta Anastase, CCR a subliniat că schimbarea preşedinţilor de Cameră nu afectează valori, reguli şi principii constituţionale.

Deci şi acest amendament al USL este conform cerinţelor CCR. Ca şi în cazul celorlalte două sesizări, CCR le va respinge, ca fiind neîntemeiate. În cazul acestei a treia lege, mobilul este altul: PDL va apela din nou la agenţii de influenţă din Occident, susţinâd că guvernanţii încearcă să restrângă din nou atribuţiile CCR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.