PDL în faza de masacru!

Cinic şi puţin sadic să fii şi tot te pufneşte rîsul cînd vezi ce se întîmplă cu PDL-ul. A ajuns să semene cu un hoţ beat, descoperit într-o reuniune publică şi scos în şuturi pe intrarea principală. A scăpat înlăuntru din greşeală şi este alungat cu oroare. Şi în fiecare zi o încasează. Mai face cîte o jumbo-prostie,mai bîlbîie căte o lege, e prins cu şi altă mînărie sau e trădat de un alt funcţionar fidel. Din pivniţele guvernării ies duhorile afacerilor necurate şi se aud mărturisirile îngrozite ale maziliţilor. Ai impresia că primii oameni din armata eliberării au pătruns în subsolurile regimului, că pe coridoarele palatelor se înîlnesc cu funcţionari îngroziţi şi că şi evadarările parlamentarilor iau forma unor evenimente organizate în bătaie de joc. Să crape PDL-ul numai cîte puţin, cîte o linguriţă pe zi şi cîte un hîrdău pe săptămînă! Parte dintr-o asemenea prăbuşire lentă, spectaculoasă, chinuitoare pare şi această moţiune de cenzură intitulată ”Opriţi guvernul şantajabil!”.

E primul asalt politic în parlament împotriva unei încropeli mai ridicole decît guvernul Boc. Guvernul Ungureanu seamnă cu o adunătură vînată cu sadism de un măcelar politic nemilos, entuziast, dar cam lipsit de profesionalism. Asta ca să nu zic amator. USL-ul hăcuieşte zilnic un regim care este dispus să îndure orice ca să termine înfulecarea prăzii. Ştie că alta nu mai pupă. Şi pentru a-şi umfla burta suportă orice. Ocări, şuturi, ameinţări, bîte pe spinare, chiar şi expuneri penale.

La ce foloseşte moţiunea de mai sus, după ce atîtea altele au fost respinse cu dispreţ? E ca o piatră în cap aruncată de doi adolescenţi pişicheri, cărora cei mari nu le pot răspunde. Oricum ar riposta, USL-ul ar pierde şi mai rău.

În ciuda situaţiei hazlii care provoacă şi momente de milă, această moţiune se poate termina mai prost decît al nu ştiu cîtelea bobîrnac dat puterii. Succesul moţiunii ar duce USL-ul într-o postură mai complicată decît ar părea la prima vedere. Ar trebui să gestioneze o situaţie pentru care nu este pregătită. Nici nu ştiu în ce măsură ar fi convenabilă. Ar prelua responsabilitatea şi ar lăsa loc pentru ca PDL-ul să dispară în ceaţă cu ”performanţele” sale cu tot. Şi din abureala nelămuririi să iasă cu o faţă nouă de domnişoară dormită în spuma laptelui. Din ce am aflat pînă astăzi, planul USL în caz de succes al moţiunii este unul extrem de modest. Dovada vine în primul rînd de la subţirimea proiectelor cu care iese la bătaie. În al doilea rînd, în afară de cele două voci (Antonescu şi Ponta), ceilalţi penelişti ai opoziţiei sunt încă departe de ce ar presupune discursul unui politician redutabil. Trăncăneala lor ne arată cam care le sînt planurile de viitor. Ba uneori chiar şi cei doi lideri mai trag cîte una pe lîngă!

Singurul avantaj al unei căderi a guvernului Ungureanu ar veni de la pumnul peste bot încasat de serviciile secrete. Ar scăpa din gheară măcar în parte organizarea alegerilor locale şi parlamentare. România cotropită de ochiul şi timpanul lui Traian Băsescu ar scăpa de presiunea nebună de acum. Subordonaţii preşedintelui ar fi obligaţi să facă un pas înpoi şi să lase loc societăţii civile şi lumii politice să participe la organizarea unor alegeri ceva mai curate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.