PDL modifică legea referendumului

O modificare a legii referendumului se află pe ultima sută de metri în Camera Deputaţilor. Dacă va fi adoptată, o eventuală demitere a lui Traian Băsescu devine misiune imposibilă.

9 milioane de voturi pentru demiterea preşedintelui

Trei deputaţi PDL, Mircea Toader, Daniel Buda şi Gabriel Andronache, au înregistrat la Senat o propunere legislativă de modificare a art. 10 din Legea 3/2000 privind organizarea referendumului. Articolul 10 este articolul care se referă la demiterea preşedintelui României. În legea aflată în vigoare, preşedintele este demis cu voturile majorităţii cetăţenilor participanţi la scrutin. Adică minim 4,5 milioane, deoarece condiţia de valabilitate a referendumului constă în participarea la urne a jumătate plus unu din cetăţenii cu drept de vot, adică minimum circa 9 milioane (corpul electoral din România are în jur de 18 milioane de alegători – n.a.).

În varianta modificată de PDL, „demiterea preşedintelui este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale”. Concret, pentru „concedierea” preşedintelui vor fi necesare circa 9 milioane de voturi. O misiune aproape imposibilă realizarea celor 9 milioane de voturi, pentru că acest lucru presupune o participare la urne a cel puţin 60-65% din electorat, ceea ce nu se întâmplă la un referendum. Practic, se revine la varianta legii din 2000. Varianta actuală a fost modificată în 2007, după doi ani de lupte la baionetă între PSD şi PRM (cu susţinerea tacită a PNL) de o parte şi PD de cealaltă parte. Autorii modificării din 2007 au venit cu următorul argument: „Pentru ca referendumul de interes national să treacă, este necesară majoritatea simplă, iar pentru demiterea preşedintelui, care este tot o problemă de interes naţional, este necesară majoritatea calificată”. Cei din PD au ţipat atunci ca din gură de şarpe că este o lege făcută special pentru demiterea lui Traian Băsescu. Acum, ei sunt cei care fac o lege care îl apără pe Traian Băsescu.

Eroare sau omisiune intenţionată?

Proiectul PDL a trecut pe 9 mai de Senat prin adoptare tacită. Cum în ultima lună Coaliţia aflată la guvernare nu a avut majoritate la Senat, a tras de timp, a provocat căderi de cvorum până s-a împlinit data adoptării tacite. Acum legea este la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi va intra în plen la mijlocul lunii iunie. Surprinzător, pe fişa matricolă a legii de pe site-ul Camerei Deputaţilor lipseşte menţiunea caracterului legii: ordinar sau organic. Legea referendumului este lege organică, dar fie suntem în faţa unei erori de redactare, fie a unei omisiuni intenţionate, pentru cazul în care la votul final Puterea nu va avea 167 de deputaţi în sală. O amânare până la toamnă a modificării legii este riscantă pentru PDL, din cauză că nu se ştie dacă Puterea va mai avea majoritate.

Evident, se impune următoarea întrebare: în cazul în care USL câştigă confortabil alegerile din 2012, ar putea remodifica legea? Răspunsul îl dăm noi: legea se poate modifica din nou, dar va dura foarte mult până să fie oficializată, deoarece va „beneficia” de toate obstrucţiile legale: contestare la Curtea Constituţională, urmată de retrimitere spre reexaminare de către Traian Băsescu. Toate acestea vor dura cel puţin câteva luni bune, aici intrând şi procesul legislativ propriu-zis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.