PDL nu mai contestă arborarea drapelului Ţinutului Secuiesc

Există unele voci din USL care susţin că „războiul” din PDL nu reprezintă altceva decât o făcătură care să ocupe agenda media. Un eveniment petrecut luni a fost deja speculat de unii politicieni din USL.

Ce declara duminică oficial Cezar Preda…

Duminică, 17 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă la PDL (deci într-un cadru oficial), Cezar Preda făcea următoarele declaraţii: „Vom cere Parlamentului României să elaboreze o declaraţie de presă, prin care să aibă o poziţie oficială în opoziţie cu poziţia Parlamentului ungar (…) Noi mâine (luni 18 februarie – n.a.), la Biroul Permanent Naţional, vom face un draft de propunere, pe care îl vom înainta Parlamentului şi, în consens, toate partidele politice, va trebui să ieşim cu o declaraţie de presă, o declaraţie comună, adresată Parlamentului ungar (…) A fost, din punctul meu de vedere, picătura care a umplut paharul poziţia Parlamentului ungar şi, ca răspuns, Parlamentul României trebuie să aibă o dezbatere de urgenţă şi să poziţioneze la modul în care România, prin Parlamentul său, vede rezolvarea acestei probleme”.

…şi ce a declarat Vasile Blaga, luni

Luni, 18 februarie, după şedinţa BPN al PDL, preşedintele partidului, Vasile Blaga a făcut următoarele precizări pe subiectul scandalului declanşat de arborarea drapelului Ţinutului Secuiesc în ţară şi pe Parlamentul de la Budapesta: „Am avut ieri intenţia de a avea o abordare echilibrată a acestei teme, care risca să inflameze opinia publică şi astăzi s-a şi întâmplat. Am văzut intervenţii nelalocul lor ale lui Puiu Haşotti şi Adrian Năstase, de aceea nu mai iniţiem nicio astfel de abordare, pentru că iată unde se ajunge. Vrei să faci un lucru bun şi mulţi doresc să ducă această temă într-o dezbatere naţionalistă, care nu face bine nici României şi nici Ungariei”.

Cine a decis răsucirea cu 180 de grade?

După cum se vede, conducerea PDL, pe parcursul a 24 de ore, s-a răsucit cu 180 de grade. Argumentele răsucirii, declaraţiile lui Puiu Haşotti şi Adrian Năstase (apropo, de când contează pentru PDL declaraţiile de acum ale fostului premier PSD?), sunt mai mult decât subţiri. Iată de fapt ce a declarat liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti: „Trebuie să dăm dovadă de calm, trebuie să dăm dovadă de înţelepciune, dar în acelaşi timp trebuie să le spunem cât se poate de elegant, de civilizat, de colegial, parlamentarilor maghiari că în situaţia în care vor continua cu gesturi ofensatorii la adresa instituţiilor fundamentale ale României şi ale poporului român vom fi nevoiţi să luăm şi noi atitudine. Atitudine înseamnă anumite rezerve în legătură cu relaţiile între cele două Parlamente, atitudini rezervate faţă de existenţa sau inexistenţa grupurilor de prietenie … Dar înainte de a avea Parlamentul o reacţie, va trebui ca preşedintele Traian Băsescu să aibă o reacţie faţă de amicul său Viktor Orban, premierul maghiar, care se află – în umbra, poate – în fruntea acestor atitudini”.

Ce este de reproşat acestei declaraţii ale senatorului PNL? Nimic. Este una moderată, de bun-simţ, elegantă şi care nu conţine nici 1% vreun element de escaladare a naţionalismului prost înţeles. Deci argumentul „declaraţie nelalocul ei, Haşotti” cade din start. Repetăm, nu ştim şi nu contează ce a declarat Adrian Năstase.

Şi atunci, de ce s-a răsucit PDL, mai ales că duminică Cezar Preda critica reacţia MAE – „Bâlbele din zona MAE, reacţiile întârziate ne-au condus la o noua escaladare a acestui conflict, iar în ceea ce priveste luarile de pozitie ale autoritatilor statului român responsabile cu aplicarea legii, fiecare dintre noi a vazut ca ele au fost slabe şi fără continut”. Deci duminică pentru PDL reacţia MAE a fost una slabă, iar luni, o declaraţie a moderată şi elegantă a unui oficial PNL escalada naţionalismul. Suntem şi în faţa unei contradicţii în termeni şi teme.

Mai mult, dacă Parlamentul adopta o luare de poziţie, PDL s-ar fi putut chiar lăuda cu paternitatea ideii, ţinând cont de faptul că ei au ieşit în presă cu ideea, o idee mult mai bună decât a lui Valeriu Zgonea, care a propus arborarea pe Casa Poporului a tuturor steagurilor judeţelor din România.

Voci din USL susţin că solicitarea lui Haşotti a deranjat prin faptul că a cerut (normal) o reacţie din partea lui Traian Băsescu. Adică exact ceea ce nu doreşte – a şi refuzat oficial acest lucru – şi de care fuge ca de dracu’ preşedintele României. De ce nu doreşte, s-a scris: Băsescu are obligaţii faţă de autorităţile de la Budapesta pentru că acestea au intervenit decisiv şi au determinat etnicii maghiari din România să participe la referendumul din 29 iulie. Aceleaşi voci din USL merg mai departe: Traian Băsescu a dat „la loc comanda” pe acest subiect conducerii PDL. Care s-a executat în cadrul şedinţei BPN.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.