Pe 29 iulie s-a cântat prima oară „Deşteaptă-te, române”

Puţină lume ştie că pe 29 iulie, cînd are loc referendumul pentru destituirea preşedintelui Traian Băsescu, se sărbătoreşte şi Ziua imnului naţional, întrucît exact în această zi, în anul 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, a fost cîntat pentru prima oară în cadru oficial cîntecul „Deşteaptă-te, române”, compus de Anton Pann, pe versurile lui Andrei Mureşanu.

Coincidenţa aceasta a fost subliniată şi la întîlnirea liderilor USL cu primarii din judeţele Olteniei de către preşedintele Consiliului judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

El le-a spus aleşilor locali că, pentru o mai bună mobilizare a oamenilor la vot, ar trebui să li se reamintească evenimentul petrecut la 29 iulie 1848, cînd a fost cinstită revoluţia din acel an, ca un arc peste timp, cînd poporul poate să-şi decidă singur soarta prin prezenţa la urne.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.