PE aprobă 3,571 milioane de euro pentru foştii angajaţi de la Câmpia Turzii

Parlamentul European (PE) a aprobat miercuri ajutorul acordat muncitorilor disponibilizați de la combinatul Mechel Câmpia Turzii pentru a-și găsi noi locuri de muncă. Finanțarea din Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) va completa eforturile naționale, intrând în vigoare după adoptarea de către Consiliul de miniștri al UE, potrivit unui comunicat de presă al PE, citat de AGERPRES.

„Închiderea combinatului de sârmă de la Câmpia Turzii aproape că a triplat numărul de șomeri din regiune”, a spus raportorul Siegfried Mureșan (PPE/PMP). „De aceea, cred că acești bani vin ca o gură de aer pentru cei de acolo. Uniunea Europeană oferă acestor oameni o șansă la un trai decent”, a adăugat el.

Autoritățile române au cerut ajutor prin FEAG pentru 1.000 de lucrători disponibilizați de producătorul de oțel Mechel Câmpia Turzii și de furnizorul său.

Cererea pentru produsele lor a scăzut mai ales ca urmare a importurilor din China. Cele 3,571 milioane de euro vor fi utilizate, printre altele, pentru plata reconversiei profesionale, finanțarea unor noi afaceri și consultanță pentru găsirea unui nou job. Data probabilă la care Consiliul de miniștri al UE va vota asupra ajutorului acordat României este 25 septembrie.

Raportul a fost votat cu 614 voturi pentru, 71 împotrivă și 16 abțineri.

Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) a fost creat pentru a oferi ajutor suplimentar lucrătorilor disponibilizați ca urmare a unor schimbări majore structurale de configurare a afacerilor determinate de globalizare sau de criza financiară și pentru a-i asista în găsirea de noi locuri de muncă. Între 2014 și 2020, fondul are la dispoziție 150 milioane de euro anual.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.