Pe aripile muzicii

L’italiano vero Toto Cutugno va concerta la Sala Palatului

Toto Cutugno are un repertoriu de peste 400 de piese şi peste 150 de milioane de discuri vândute la nivel mondial. Este singurul cantautor care a obţinut marele premiu al Festivalului de la Sanremo şi singurul cântăreţ italian care a câştigat concursul Eurovision, în 1990.

Toto Cutugno, cunoscutul interpret al melodiilor L’Italiano vero, Serenata, Insieme, Come ieri, come oggi, come sempre, Buonanotte, Emozioni, Le mamme, Azzurra malinconia, Innamorati, va concerta, pe 27 februarie, din nou, la Sala Palatului din Capitală, într-un show unic, alături de Orchestra Simfonică Bucureşti, care va oferi evenimentului un plus de valoare, exuberanţă şi energie.

Artistul italian a cântat pentru prima oară în România în 1993, la Festivalul Cerbul de Aur. De atunci şi până în prezent a revenit pentru mai multe concerte, foarte apreciate de publicul român, şi ca invitat de onoare la diverse emisiuni de televiziune.

Într-un duet cu Annalisa Minetti

„Sunt foarte legat emoţional de această ţară. Am lucrat alături de mulţi români cu care am colaborat foarte bine. În România mă simt ca acasă. La 72 de ani trăiesc cu senzaţia că sunt un om tânăr, deşi am părul cărunt. Văd la televizor nişte oameni depăşiţi puţin de 60 de ani care arată şi se comportă de parcă ar fi de vârsta părinţilor mei… Eu am încă un spirit tânăr. Sunt un puştan de 70 de ani. Mă simt binecuvântat de Dumnezeu şi îi voi mulţumi câte zile voi mai avea”, mărturisea el într-un interviu.

De origine sicilian, înfiinţează în 1969 un grup intitulat Toto & i Rockers. În 1970, cu piesa Questo fragile amore, compusă de el, obţine un adevărat succes. Alături de formaţia Albatros compune Africa, cu care se lansează pe plan internaţional. Melodia lui era pe buzele tuturor şi în varianta franceză cântată de Joe Dassin: L’été indien, discul fiind vândut în peste 2 milioane de exemplare.

În 1976, compune pentru Adriano Celentano melodia Soli, care rămâne mult timp în topul vânzărilor. Continuă să compună pentru alţi interpreţi italieni, dar şi internaţionali precum Joe Dassin, Johnny Holiday, Claude François, Hervè Vilard, Michel Sardou, Mirelle Mathieu, Dalida, Sheila, pentru Miguel Bosè, Luis Rodriguez, Luis Miguel, Christian Castro…

Împreună cu Belen Rodriguez

În 1980, imprimă albumul Voglio l’anima. A participat ca solist la 15 ediţii ale Festivalului de la Sanremo, prima dată în 1976, cu formaţia lui de atunci, Albatros, dar Marele Premiu l-a obţinut în 1980 cu Solo noi. Tot în 1980, este învingătorul Festivalului de la Tokyo cu Innamorati, melodie compusă, de asemenea, de el, interpretată de Miguel Bosè.

Tot în 1980, în colaborare cu Cristiano Minellono şi Claudia Mori, compune un alt hit pentru Adriano Celentano, Il tempo se ne va. În acelaşi an îi apare cel de al treilea album, La mia musica.

În 1983, la Sanremo, cu Sono italiano vero, ocupă prima poziţie, vânzând milioane de discuri. În aceeaşi vară, alte melodii de succes: Un’estate con te şi Serenata.

În 1986 revine la Sanremo cu un alt hit, Azzurra malinconia. În ’87, compune Figli, Io amo, pentru Fausto Leali, Il sognatore pentru Peppino Di Capri şi Canzone d’amore pentru Ricchi e Poveri. Un alt hit: Voglio andare a vivere in campagna.
În 1988, compune Emozioni, Per noi, Le mamme, melodii fredonate de mai toţi italienii şi nu numai.

În 1991, conduce alături de Raffaella Carrà şi Fabrizio Frizzi transmisiunea televizivă de la RAI, La vela d’oro. Un alt succes, în 1994, Se mi ami.

În 2002 cucereşte Franţa cu melodia Il treno va, iar în 2005, alături de Annalisa Minetti, cu Come noi nessuno al mondo. Urmează lungi turnee în Europa.

Alături de Corul Armatei Roşii

Din cauza programului epuizant, când nu era pe scenă la un concert şi nu compunea, îşi găsea drum într-un studio de televiziune, din cauza multor nopţi nedormite, în 2007 descoperă că are un cancer cu metastaze. Lupta cu boala nu a fost uşoară. A avut parte de multe luni de chimioterapie, iar după doi ani boala a recidivat, a ajuns din nou la o altă operaţie. ”Aş vrea ca boala mea să fie ca un semnal de alarmă şi să le fiu de folos şi altor oameni prevenindu-i să-şi facă investigaţii regulat. Dacă nu era prietenul meu Al Bano, pe care îi iubesc ca pe un frate, să insiste să merg la doctor la un control, azi n-aş mai fi fost”.

I-a stat alături timp de 45 de ani, soţia sa, Carla. ”Întotdeauna am spus: dragostea este coloana vertebrală a vieţii, dacă nu, te clatini la prima bătaie a vântului”.

Toto a revenit plin de entuziasm pe scenă şi cântă cu aceeaşi bucurie ca în tinereţe. ”Lasciate mi cantare/ Perche ne sono fiero/ Sono un italiano/ Un italiano vero”.

În 2008, cunoscutul realizator de emisiune Pippo Baudo i-a oferit posibilitatea de a se întoarce la Festivalul de la Sanremo cu piesa Un falco chiuso in gabbia.

În 2010, din nou la Sanremo, acompaniat de Belén Rodríguez, cucereşte aplauzele publicului cu melodia Aeroplani.

Să ne aducem aminte atunci când a cântat în duet alături de Ray Charles versiunea anglo-americană a melodiei Gli Amori. Ce succes fantastic!

În 2013, alături de Corul Armatei Roşii, cucereşte din nou scenele europene. Ruşii au cântat perfect în limba italiană Nel blu dipinto di blu, ca un omagiu adus lui Domenico Modugno.

Aceeaşi fotografie a lui Toto Cutugno în fiecare zi

Din 20 august 2014, Toto Cutugno şi-a deschis un Jurnal în care îşi notează gândurile în fiecare zi. În fiecare zi, îi apare aceeaşi fotografie.

”În această lume guvernată de superficialitate, spune el, afişez un surâs al băiatului obişnuit care sâmbătă seara merge cu logodnica la cinema, ceea ce reprezintă un fel de rădăcini în această lume globalizată”.

S-a pus întrebarea De ce? De ce prin acest subiect îşi atrage fanii?

Aceştia au replicat: ”Îmi place Toto Cutugno pentru că este un punct de referinţă în vieţile noastre prin orgoliul şi mândria de a fi italian. O fotografie ternă care nu îmbătrâneşte. Fanii ştiu că după prânz, în fiecare zi, atunci când apare fotografia maestrului, asta reprezintă o certitudine”. Toto Cutugno se ocupă în ultimii ani foarte mult de copii, pe care îi învaţă muzica, îi învaţă să meargă drept în viaţă.

Celebrul său hit L’italiano a fost cel mai bine vândut disc italian în perioada 1981 – 1986. Melodia, înregistrată în 1983, este cântată de peste 160 de interpreţi din întreaga lume, fiind printre cele mai fredonate cântece italiene din toate timpurile. Orchestra Simfonică Bucureşti abordează o paletă extrem de largă de genuri muzicale, de la muzica clasică până la operă. În trecut, grupul a colaborat cu artişti români celebri, precum soprana Angela Gheorghiu, Marcel Pavel, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Aurelian Temişan, Smiley, Elena Gheorghe etc.

Dirijorul Mădălin Voicu şi fiul său, pianistul Mădălin Voicu Jr., alături de Orchestra Naţională Radio!

Mădălin Voicu

În continuarea tradiţiei muzicale iniţiate de marele violonist Ion Voicu, fiul său, Mădălin Voicu – în ipostază de dirijor – şi nepotul său, Mădălin Voicu JHr. – la pian – vă invită la Sala Radio, la concertul pe care îl vor susţine vineri, 27 februarie, la ora 19.00, alături de Orchestra Naţională Radio.

Repertoriul serii va prilejui întâlnirea publicului cu trei compozitori: muzicianul italian din epoca barocului, Arcangelo Corelli, celebrul Mozart şi, în cea de-a doua parte a serii, Haydn – unul dintre cei mai prolifici compozitori ai clasicismului, considerat „părintele simfoniei”. Deşi nu este cel căruia îi revine efectiv „actul de naştere” al genului, l-a dezvoltat la un nivel nemaiîntâlnit până la vremea aceea şi a compus 104 simfonii!

Veţi asculta aşadar Sarabanda, Gigue şi Badinerie – o suită de trei dansuri de epocă, de Corelli, veţi aprecia unul dintre concertele mozartiene – Concertul nr. 23 în La major, pentru pian şi orchestră şi seara se va încheia cu Simfonia nr. 85, supranumită Regina de Haydn. Supratitlul este datorat, pe de o parte, faptului că era creaţia favorită a Mariei Antoanetta, regina Franţei la momentul respectiv, dar şi prezenţei, în partea a doua a lucrării, a unei romanţe franceze pe care o citează autorul.

Orchestra Naţională Radio. Foto Alexandru Dolea

Mădălin Voicu s-a apropiat de domeniul muzical iniţial prin studiul viorii, a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar ulterior s-a dedicat artei dirijorale, de-a lungul timpului fiind îndrumat de muzicieni de prestigiu precum Sergiu Celibidache, Carlo Zecchi, Corneliu Dumbrăveanu, Hans Swarowsky. Mădălin Voicu a fost dirijor al Filarmonicii „Oltenia” şi al Filarmonicii „Paul Constantinescu”, fiind totodată un invitat permanent al orchestrelor de profil din ţară, iar concertele susţinute în străinătate relevă aprecierea de care se bucură artistul şi peste hotare. A susţinut concerte alături de Orchestra de cameră „Bucureşti”, înfiinţată de către distinsul violonist Ion Voicu, iar din anul 2001 Mădălin Voicu este membru de onoare al Academiei Franceze de Ştiinţe, Arte şi Litere.

Pianistul Mădălin Voicu Jr. este absolvent al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii Spiru Haret şi a urmat apoi cursuri de măiestrie susţinute de Tatiana Nicolaevna şi Fausto Zadra la Universitatea Mozarteum din Salzburg. După debutul pe scena Sălii Radio, chiar la vârsta de 15 ani, Madălin Voicu jr. a susţinut concerte atât în ţară, cât şi în străinătate. Astfel a fost invitat al instituţiilor de profil din Bucureşti, Iaşi, Braşov, Ploieşti, Satu Mare şi Constanţa. Turneele în străinătate i-au oferit prilejul de a concerta în Italia, Franţa, Turcia şi Austria.

Trei ceasuri de… dragoste, cu Zoia Alecu &Rona Hartner

Rona Hartner

Marti, 24 februarie, de Dragobete, la Grand Music Cinema, vor fi Trei ceasuri… de dragoste, cu Zoia Alecu şi Rona Hartner. Pentru prima oară, Zoia şi Rona vor împărţi aceeaşi scenă, fiecare etalându-şi talentul. Artistele vor susţine un concert live şi, în premieră, vor cânta împreună o piesă din repertoriul Mariei Tănase.

De asemenea, vor schimba puţin rolurile. Şi anume: pentru o piesă, Zoia va fi Rona, iar Rona va fi Zoia. Va fi un show nemaipomenit, pe care nu trebuie să-l rataţi. După concert, pe ecranul cinematografului va rula pentru prima oara în România, filmul „Iubire persană”, în care joacă Rona Hartner.

Cu Trei ceasuri de… dragoste se deschide stagiunea proiectului Grand Music Cinema, care îşi propune să îmbine două arte frumoase: arta cântecului şi arta filmului.

Folkista Zoia Alecu

Dacă nu ştiaţi… Zoia Alecu are o voce cameleonică, a cântat în Sfinx, după care a revenit la cariera solo. Este o luptătoare, trăieşte doar pentru a cânta, scena este locul unde se simte cel mai bine. A reuşit să-şi lanseze trei albume de autor: „Cărări de maci, „Printre lupi”, „Vino aici”. „Este o luptă destul de aprigă, cântăcioşii-păcălici fiind din ce în ce mai numeroşi, însă dacă ştii să o susţii, să munceşti din greu – poate dublu faţă de alţi colegi de breaslă din alte genuri muzicale –, merită să cânţi folk, o muzică care hrăneşte sănătos sufletul” – mărturiseşte artista. Zoia Alecu ne-a câştigat cu harul pe care l-a primit de la Dumnezeu. Reuşeşte, prin muzica sa, să ne “purifice” sufletele, să le cureţe de toată zgura strânsă în viaţa de zi cu zi. “Merită să lupţi, constant şi continuu. Dacă nu te plafonezi şi eşti interesat mereu de noutăţile care apar în materie de sunet, de compoziţie, de poezie, atunci ai toate şansele…”, mai spune Zoia.

Daca nu ştiaţi… Rona Hartner este actriţă de film (are 32 de pelicule la activ, cu 7 premii internaţionale), actriţă de teatru, model (pentru branduri franţuzeşti de succes), dansatoare (invitată cu work shop-uri în toată lumea), pictoriţă (în curentul neoexpresionism), scenaristă, compozitoare şi interpretă a unor genuri muzicale foarte diferite (de la folclor la jazz şi de la gospel la electro), derulează cu succes în paralel mai multe proiecte, nu încetează să studieze (este încă studentă la Academie des Beaux Arts şi Academia de Jazz Bill Evans din Paris), este creştină practicantă (cu misiuni derulate în Africa, Noua Caledonie, Canada, Spania), vorbitoare fluent a cinci limbi străine şi mama unei fetiţe de 6 ani (Sumayla), dar şi a unei fete adoptate la distanţă, în Malaezia. Pentru entuziasmul cu care transcende frontierele de limbă, cultură, obiceiuri, mesajul pozitiv şi bogaţia stilistică pe care le exprimă, UNESCO i-a conferit un Paşaport de Cetăţean Universal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.