Pe firul artei contemporane, din Krasnoiarsk la Bucureşti

Alexandra Semenova, doctor în filosofie, conduce departamentul curatorial al Muzeului de Artă Contemporană din Krasnoiarsk. Absolventă a Departamentului de Artă şi Cultură al Universităţii Federale Siberiene în 2006, Alexandra Semenova s-a remarcat atât prin proiectele curatoriate, cât şi prin activitatea publicistică. În 2010 a fost distinsă cu premiul pentru critică de artă acordat de Fundaţia Mihail Prohorov. Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Krasnoiarsk, organizată pentru prima oară în 1995, este cea mai veche manifestare de profil din Rusia.

Institutul Cultural Român, Anaid Art Gallery şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti organizează în lunile octombrie – noiembrie, în cadrul programului „Russian – European Curatorial Exchange” 2011, derulat de reţeaua EUNIC, rezidenţa curatoarei Alexandra Semenova în România. Rezidenţa îi oferă curatoarei din Rusia prilejul de a se întâlni cu artişti români şi de a se familiariza cu specificul artelor vizuale contemporane din ţara noastră. Alexandra Semenova susţine, pe durata rezidenţei, o serie de prezentări şi va organiza o expoziţie cu lucrările unor tineri artişti ruşi.

Marti, 8 noiembrie, de la ora 19.30, la Anaid Art Gallery, curatoarea Alexandra Semenova va susţine o prezentare cu tema „International Krasnoyarsk Museum Biennale of Contemporary Art”. Pornind de la Bienala Internaţională de Artă Contemporana din oraşul siberian, manifestare pe care o coordonează, Alexandra Semenova va vorbi despre situaţia artei contemporane din Rusia, interacţiunea dintre tendinţele locale şi cele globale în lumea artei contemporane şi despre relaţia dintre graniţele geografice şi evoluţiile artistice actuale. Printre temele abordate vor figura şi modurile în care un artist contemporan îşi poate transpune în realitate ideile originale, surprinzătoare şi, uneori, costisitoare. Curatoarea va oferi, de asemenea, detalii despre modul în care artiştii români pot participa la Bienala de la Krasnoiarsk şi despre ce i-ar putea motiva în acest demers.

În peisajul artelor din Rusia de astăzi exista, conform descrierii oferite de Ana Semenova, şi situaţii paradoxale: „Arta contemporană din Rusia se dezvoltă, în prezent, destul de bine: preşedintele se întâlneşte cu artişti, curatori, critici de artă şi directori ai instituţiilor de artă contemporană; curatori străini faimoşi sunt invitaţi să organizeze evenimente de artă contemporană la Moscova şi în restul Rusiei; există fundaţii care sprijină şi finanţează evenimente de artă contemporană. Uneori, lucrurile arată straniu: grupuri artistice (precum «Voina» – Război) pot fi întemniţate şi, în acelaşi timp, primesc un premiu de stat pentru artă contemporană (…)”.

Alexandra Semenova la Bienala de la Krasnoiarsk

În intervalul 14-25 noiembrie, Alexandra Semenova va prezenta la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, în cadrul cursurilor de muzeografie, Muzeul de Artă Contemporană din Krasnoiarsk şi modul în care acesta s-a transformat din muzeu dedicat cultului lui Lenin într-o instituţie care susţine arta contemporană.

Joi, 24 noiembrie 2011, de la ora 19.30, la „Anaid Art Gallery” va avea loc vernisajul expoziţiei pregătite de Alexandra Semenova în cadrul rezidenţei sale în România: „Siberia – The Place To Hide Away”.

În cadrul programului EUNIC „Russian – European Curatorial Exchange” 2011, în paralel cu rezidenţa din România, se desfăşoară rezidenţe curatoriale în Austria, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Suedia. Proiectele aflate acum în desfăşurare vor fi reunite într-o expoziţie la Moscova, în 2012.

Prin programul „Russian – European Curatorial Eexchange” 2011, EUNIC îşi propune să susţină tânăra generaţie de curatori implicată în dezvoltarea şi modernizarea centrelor expoziţionale, bienalelor şi instituţiilor artistice din Rusia. Alături de dimensiunea formativă, programul prilejuieşte contacte ale curatorilor şi instituţiilor de profil din Rusia cu potenţiali parteneri din ţările Uniunii Europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.