×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 03:48
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Miniștri și secretari de stat după mintea lui Dragnea
Pe mâinile cui a ajuns apărarea națională?
Gabriel Leș, de la amvon la conducerea armatei
Gabriel Leș, de la amvon la conducerea armatei

Șeful principalului partid de guvernământ, Liviu Dragnea, și șeful Guvernului, Sorin Grindeanu, s-au găsit recent, probabil în lipsa altor preocupări mai serioase, să se oțărască la șeful Marelui Stat Major General al Armatei Române, generalul Nicolae Ciucă, pe tema achiziționării unor rachete Patriot din Statele Unite ale Americii.

Cei doi lideri PSD s-au găsit să se lege tocmai de unul dintre puținii șefi de instituții importante care îndeplinesc criteriile de profesionalism și de experiență la standarde occidentale. Generalul Ciucă a absolvit Academia Militară în România și a urmat ulterior celebra academie militară americană West Point, considerată drept cea mai titrată din lume. Generalul Ciucă are și experiență în teatrele externe de luptă: a comandat primul corp expediționar românesc din Afganistan, iar ulterior a comandat unități de luptă în Irak. Cu doi ani în urmă i-am recomandat președintelui Klaus Iohannis, printr-o declarație politică, să numească și în fruntea serviciilor secrete sau a altor instituții de forță oameni de calibrul generalului Ciucă.

Căprarul de la Apărare

Președintele PSD, Liviu Dragnea, și prim-ministrul Sorin Grindeanu ar fi trebuit să se uite mai bine în curtea proprie, la oamenii pe care i-au promovat în domeniul apărării naționale. Ministrul și secretarii de stat de la Ministerul Apărării Naționale, precum și președintele Comisiei pentru apărare națională de la Camera Deputaților, cu toții promovați de PSD, nu au nici studii, nici experiență în materie. Actualmente avem cea mai habarnistă și slab relaționată echipă în domeniu din perioada postdecembristă. Președinte al importantei Comisii pentru apărare, siguranță națională și ordine publică de la Camera Deputaților a fost desemnat în decembrie 2016 deputatul Dorel Căprar, președintele PSD Arad, care a fost șofer și mecanic auto la o firmă privată, reușind doar după vârsta de 30 de ani să obțină o licență în drept și o licență în marketing la facultăți private, pe care le-a absolvit la fără frecvență ori de la distanță. Nu a profesat însă niciodată în domeniul dreptului sau al marketingului, derulând afaceri în domeniul iluminatului public până ce a devenit deputat, în 2012. În primul său mandat a fost membru al Comisiei de control al activității SIE. Singura sa tangență cu domeniul apărării este numele de Căprar sau ar putea fi considerată eventual practicarea într-o anumită perioadă a culturismului și judoului.

MApN, condus de veterinari

Niciunul din cei trei secretari de stat de la Ministerul Apărării Naționale nu are studii sau vreo specializare în domeniu. Secretarul de stat pentru înzestrare tehnică (șeful Departamentului pentru armamente), Florin Lazăr Vlădică, a absolvit Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, în specializarea medicină veterinară. Din CV-ul său extrem de sumar postat pe site-ul Ministerului Apărării lipsesc ani întregi, cert fiind că în ultima perioadă, respectiv din 2010 până în 2017, a lucrat la compania omului de afaceri Ovidiu Tender (condamnat definitiv la peste 12 ani de închisoare pentru fraude economico-financiare), fiind manager regional pe Africa de Vest al SC Prospecțiuni SA. Secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul, Nicolae Nasta, a precizat în CV-ul său că ar avea licență în drept, pe care a obținut-o la vârsta de 38 de ani, fără să menționeze ce universitate a absolvit și ce profesie juridică a practicat. Al treilea secretar de stat este Mircea Dușa, care a deținut portofoliul Apărării în guvernele conduse de Victor Ponta. Dușa are studii superioare echivalate ca științe economice, după ce a absolvit înainte de 1989 Academia PCR „Ștefan Gheorghiu“.

Florin Vlădică, Mircea Dușa, Nicolae Nasta, Dorel Căprar

Predica... drept strategie militară

Nici ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, nu a avut vreo pregătire sau experiență în domeniu. Membru de frunte al comunității penticostale din Satu Mare, în cadrul căreia tatăl său este predicator, Leș nici măcar nu și-a satisfăcut stagiul militar, fiind singurul ministru postdecembrist al Apărării care nu a făcut armata. Gabriel Leș este licențiat în economie la Universitatea de Vest din Timișoara, dar nu a practicat vreuna din principalele profesii în materie (economist, contabil ș.a.). Potrivit CV-ului, a fost angajat merceolog la firmele de familie (SC Tipo Leș și SC Expert Design) și a tipărit la editura proprie câteva cărți despre merceologie. A intrat de tânăr în PSD, unde a devenit omul de casă al fostului președinte al PSD Satu Mare Gheorghe Ciocan, care a deținut funcțiile de prefect, vicepreședinte și președinte al Consiliului Județean și deputat în Parlamentul României. Ciocan l-a promovat în funcțiile de viceprimar al municipiului Satu Mare, în perioada 2004-2008, și de subprefect al județului Satu Mare, în anul 2009, în timpul scurtei guvernări PSD – PDL.

Nu s-a remarcat în mod deosebit în funcțiile administrative, cum nu s-a remarcat nici ulterior, ca manager al firmelor de familie Tipo Leș și Expert Design. În anul 2013, după revenirea PSD la guvernare, a fost numit director la APIA Satu Mare, cu sprijinul vicepremierului și președintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea. Numirea lui Gabriel Leș în această funcție comportă mari discuții asupra legalității, intrând sub incidența penalului. Pentru a fi numit director la APIA Satu Mare trebuia să aibă calitatea de funcționar public, astfel că a fost angajat formal consilier principal la Primăria comunei Racșa (situată la peste 40 de kilometri de municipiul Satu Mare), în compartimentul financiar-contabil și achiziții publice. A fost angajat în această funcție de către primarul comunei Racșa, Toma Betea, care se afla în relații apropiate cu Liviu Dragnea, prin dispoziția nr. 81 din 6 noiembrie 2012. După trei luni, prin decizia directorului general al APIA nr. 203 din 21 februarie 2013, a fost detașat în funcția de director executiv la APIA Satu Mare. Anterior, directorul APIA Satu Mare, Viorel Pintea, fusese detașat abuziv la APIA Neamț, pentru a elibera postul. Detașarea lui Leș a fost nelegală, întrucât instituția detașării se putea aplica doar angajaților APIA, nicidecum nu putea fi detașat un angajat dintr-o instituție a administrației publice locale.

Leș calcă pe cadavre

Întrucât a contestat măsura detașării în justiție și a fost repus în funcție după patru luni, fostului director Viorel Pintea i-a fost fabricat un dosar penal pentru fapte de corupție, fiind arestat și trimis în judecată de Serviciul Teritorial Oradea al DNA. După arestarea lui Pintea, Leș a fost numit definitiv director la APIA Satu Mare în octombrie 2013, tot cu sprijinul lui Dragnea. În octombrie 2015, Gabriel Leș a fost numit, în mod surprinzător, secretar de stat în guvernul Victor Ponta, la Departamentul pentru înzestrare tehnică din Ministerul Apărării Naționale, deși nu îl recomanda nimic în acest sens.
Și în această funcție a fost promovat tot cu sprijinul lui Dragnea, care devenise președintele PSD. Tot în mod surprinzător, Leș a fost păstrat pe post și în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, instalat în noiembrie 2015. Conform unor recente dezvăluiri din presă, Leș era secretar de stat în toamna anului 2016, când a fost decisă controversata și costisitoarea achiziție de corvete de la un concern olandezo-german.

La alegerile parlamentare din decembrie 2016, Gabriel Leș a fost ales senator pe listele PSD, în Circumscripția electorală Satu Mare, iar după două săptămâni a fost desemnat ministru al Apărării Naționale în Guvernul Sorin Grindeanu, tot la recomandarea și cu sprijinul lui Dragnea. Care a decis ca audierea sa, înainte de votul de învestitură, să se facă cu ușile închise, ca și în cazul nominalizatei de la Ministerul Afacerilor Interne, Carmen Dan. A fost singurul precedent de acest gen în materie. Oare de ce? Răspunsul este simplu. Pentru că președintele PSD nu a dorit ca presa să surprindă lipsa de pregătire și de experiență în domeniile pentru care au fost nominalizați Gabriel Leș și Carmen Dan. Potrivit unor recente dezvăluiri, după absolvirea studiilor liceale, Carmen Dan a fost secretară la o școală generală din Videle și a obținut o licență în drept, în jurul vârstei de 30 de ani, la contestata Universitate Ecologică din România.

După obținerea acestei licențe, a fost angajată consilier juridic la Consiliul Județean Teleorman, condus de Liviu Dragnea, care a promovat-o ulterior subprefect și apoi prefect al județului Teleorman. Sub aspectul studiilor juridice, ministrul Carmen Dan a avut un parcurs asemănător cu al fostului ministru PDL de la Interne Traian Igaș, care a fost prezentat la superlativ de fostul președinte Traian Băsescu, după nominalizare, ca fiind „un jurist tânăr și bine pregătit“. În scurt timp am aflat că ex-ministrul Igaș a obținut licența în drept în jurul vârstei de 40 de ani, la o facultate privată, pe care a urmat-o la fără frecvență și a absolvit-o cu modesta medie generală de 6,25.

Valer MarianPublicat Marţi, 09 mai 2017
44012
 | 27
 | 50
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Voinea Ion
+4
In anul 2000 cand am fost nevoit sa parasesc armata datorita puscariasului Babiuc ,pentru ca am refuzat sa semnez documentele de achizitie in afacerea AZUR(cumparare de tehnica de razboi electronic din Israel) am lasat un sistem de razboi electronic integrat, cu forte si mijloace in serviciul de lupta permanent,dotat cu o retea moderna de calculatoare si condus 24 de ore din 24 de un organ S.O.C.R.E(Serviciul Operativ de Conducere a Razboiului Electronic).Datorita acestor ministri incompetenti si a unor generali hrapareti acest sistem a fost distrus aproape in totalitate nu numai prin luarea retelei de calculatoare ci si prin desfiintarea majoritatii unitatilor de razboi electronic.Vom mai fi noi in stare sa ne batem cu o armata moderna?Fiti blestemati domnilor fosti ministri si generali sa nu aveti liniste nici in mormant. Col(r)ing.Voinea Ion fost sef al Sectiei Razboi Electronic din Statul Major General
Publicat Joi, 11 mai 2017
+Răspunde
Gabriel
+2
Daca cineva se chinuia sa distruga armata tarii numind in functii oameni incompetenti nu ar fi reusit atat de bine precum a facut-o PSD la aparare. Niste semidocti si neicanimeni care au luat diplomede studii superioare dupa 35 de ani, unele fiind platite si care nu au avut de a face cu sistemul de parare au ajuns sa conduca generali si militari care au participat la actiuni externe de razboi. Ne mai miram ca armata noastra este foarte slaba si la dotare, si la antrenamente. Ce decizii legate de aparare pot lua acesti parveniti in politica de parare? Cred ca Putin se tavaleste pe jos de ras cand vede ce capacitate de aparare avem si ce oameni conduc armata romana. Si nu numai el. La prima salva de tun acesti indivizi se vor ascunde.
Publicat Joi, 11 mai 2017
+Răspunde
NENEA BRANCOVEANU
+1
GLOBALIZAREA SE VA IMPLEMENTA SI PUTEREA SE VA CENTRALIZA PE PLAN MONDIAL SI NATIONAL PENTRU A SE ASIGURA O CONCORDANTA REALA INTRE EVOLUTIA PROGRESULUI IN TOATE DOMENIILE SI TRANSFORMARILE SOCIO POLITICE INTERNATIONALE. ....ATENTIE....!!!!! DACA ROMANII SI ROMANIA VOR CONTINUA MAHALAGISMELE , URA SI DEZBINAREA NOASTRA, VOM CONTINUA SA NE TARAM IN COADA NATIUNILOR, VOM PIERDE SI BRUMA DE CREDIBILITATE DOBANDITE CU SACRIFICII SI EFORTURI URIASE......TAVALUGUL TRANSFORMARILOR OMENIRII NU SE VA IMPIEDICA DE HOPURILE MARUNTE CREATE DE ROMANI SAU DE ALTII CARE NU VOR INTELEGE MERSUL ISTORIEI....!!!! NU MAI ESTE TIMP DE PARLAMENTARI, NU MAI ESTE TIMP SA INTRODUCEM UN PROIECT DE LEGE PRIMAVARA IN PARLAMENT SI SA IESE VOTATA TOAMNA DUPA DISCUTII INTERMINABILE.... !!!! TRAIM IN ERA INTERNETULUI, IN ERA VITEZEI I TREBUIE SA NE ADAPTAM. LIDERII MINDIALI SUNT OBLIGATI SA CONDUCA LUMEA , SA ASIGUREA LINISTEA SI PACEA MONDIALA SI NU SE VOR IMPIEDICA "DE MARUNTISURI",,,!!! ATENTIE FRATILOR !!!!! DUMNEZE ITI DA ...DAR NU ITI TOARNA SI IN GURA....!!!?? SANSA PE CARE ROMANIA O ARE ESTE POATE PRINTRE ULTIMELE TRENURI IN CARE SA SE URCE...!!!
Publicat Miercuri, 10 mai 2017
+Răspunde
MORAR IOAN
+5
NU VA MAI MIRATI ,IN ROMANIA NOASTRA TOATE SINT DE A INTOARSEALA DE MULTI ANI NU MAI ESTE OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT.
Publicat Miercuri, 10 mai 2017
+Răspunde
magura
+2
repetentului dragnea ii plac doar obedientii, blondele, lingaii -cine-l contrazice si concureaza, out
Publicat Miercuri, 10 mai 2017
+Răspunde
PATRIOTUL
+14
CIUCA este la fel de incompetent. Prin teatrele de operatii nu a fost tocmai un comandant patriot si regulamentar. Cautati misiunea din Angola si mai ales aflati de ce a fost "ales" de americani sa se mai scoleasca un pic (formal!) pe la ei si sa fie ulterior sustinut la conducerea armatei romane. El vrea rachete PATRIOT cu care Romania nu are ce face ca nu sunt pentru apararea Romaniei (tactic, adica antiaerian contra unor avioane, elicoptere sau rachete tactice) ci sunt contra vectorilor nucleari intercontinentali (ICBM)sau ca raza mare de actiune, cu focoase multiple si conduse prin sateliti geostationari. Nu-l proslaviti prea mult ca la inteligenta si pregatire este ca civilii prezentati in articol. Este bine ca prezentanti INCOMPETENTA si legatura cu partidele si grupurile de interese. Cautati si gastile de generali in rezerva care capuseaza achizitiile armatei si falimenteaza industria nationala de aparare, de stat si privata, atat cat a mai ramas.
Publicat Miercuri, 10 mai 2017
+Răspunde
TSIPTER
+7
,,,,,,cata iresponsabilitate... cata inconstienta,,cata indolenta,,,fata de prima instutie---PORT DRAPELUL---TARII---cei care trebuie sa apare integritatea ,,independenta,,si suveranitatea noastra...,,,dupa stagiu militar desfintat,,, armata a fost destructurata,, APOI,, T ECHIPATA ,,,FOARTE PROST PLATITA,,,,TEHNICA LA NIVELUL ANULUI,,,1989,,, VESTITII,, BASESCU ,,,, BOC,,, --in epoca lor de glorie--NE-AU ,,ETICHETATCA ca NESIMTITI,, ofiterii sub ofiterii si rezervisti i nu-i vor ierta niciodata pe acesti doi satrapani astazi nepriceperea,,, dezinteresul, fata de fortele armate, veterani si rezervisti stau la aceeas masa cu ,,cu ,,EXCELENTELE LOR ,,, JOHANIS`,,,SI DRAGNEA,,,!!!,,,,,,,CAND VOM FI ATACATI LA FRONTIERE -- JOHANIS IN CALITATE DE COMANDAT SUPREM ,, VA ORDONA O ADUNARE DE PROTEST IN PIATA VICTORIEI
Publicat Miercuri, 10 mai 2017
+Răspunde
Wolf Edmond
+5
Ar trebui să ne bucurăm că avem astfel de personaje pacifiste în fruntea armatei pentru că în cazul unei declarații de război din partea vecinilor ordinul venit de la distinsele personaje va fi să ne predăm fără luptă. Deci, nu vom avea victime. Sistemele „Patriot”, Aegis și fiarele vechi zburătoare botezate pompos „F-16” le avem doar pentru a fi în măsură să predăm ceva adversarului ca să ne lase în pace. Cum am rămas fără flotă... De altfel, de ce ar dori cineva să cucerească România? Ce-a mai rămas de luat?
Publicat Miercuri, 10 mai 2017
+Răspunde
alegator
+6
ipocrizia si incompetenta nu ucid, doar coruptia?? preotul ilie sarbu a absolvit economia l m eminescu si s-a ascuns la curtea de conturi asteptand sa-l pensioneze pe vacaroiu sa-i ia locul?de dosarul cu padurile doar hrebe mai aminteste?bonda de la prOtectia datelor, absolventa de baneasa, este cercetata penal de cand era sefa la restituirile ANRP, andreea lambru , lansata de liberalul -unpr stroe se preocupa ca secretar de stat cu rezervele minerale de stat??liliana lui minca, oprea, ontanu, ca-o plsceau generalii in putere, e la protectia consumatorului, dupa colindul a 4-5 partide, voiculescu-loteria cu 11 mii euro lunar, etc.pana cand mai continua prostitutia, incompetenta, cu blonde, striperi, dansatoare la bara pe criterii de saltele, lovele si carnerul de partid?ati vazut vreun academician, profesor universitar, magistrat, medic, arhitect, jurist recompensat pt profesionalism, principii, prestanta, patriotism??bbravo, dragnea, baga tot teleormanul , plus ceva don voluntari cu 10-12 clase, acoperiti, descoperite, informatori cat mai sus pan la razvan si vidra!!nu degeaba spuneai tu ca te pricepi sa calci pe cap de la ponta si ivan, la petru filip, coca si cordos, fa ca PSD SA DISPARA CHIAR SI PRIN IMPLOZIE SI ILEGAL LA CEREREREA CELOR CE ”REZIST” INFRUNTE CU [POLITICIANUL MUZICANT=CHIRILA!FA-TI DATORIA PANA LA CAPAT!BASESCU STIE!TRINOMUL STIE!
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+2
M I S A STERS COMENTARIUL ASA CA O SA SCRIU PE SCURT !!!!!!!GRINDEANU LASA L PE DRAGNEA CONDAMNATUL CA TE TRAGE DUPA EL !!!!!!LUATI MANA DE PE ARMATA SI POLITIE !!!!!NU ARE CE SA CAUTE POLITICA IN MULTE DOMENII DAR MAI ALES IN APARARE POLITIE SERVICII ETC ETC SANATATE SI INVATAMANT !!!!!!!! CREDETI CA SUA NU STIU CINE SUNT SECRETARII DE STAT SI CE PREGATIRE AU????????? AMERICANII SUNT VETERANI DE RAZBOI NU VB CU EDITATI POLITICI !!!!!CREDETI CA VETERINARU STIE VRE O COMPONENTA A RACHETELOR PATRIOT !!!!!SAU CE RAZA DE ACTIUNE REALA AU !!!!!! PACAT DE TARA ASTA SI DOMNULE PRIM MINISTRU VEDETI DESPARTITIVA DE DRAGNEA CA V A TRAGE DUPA EL SAU V A CUPRINS PUTEREA ,BETIA PUTERII !!!!!!!! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !!!!!
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Gabi Firea, la oglindă
Publicat acum 8 ore şi 56 minute
Un atentat la sănătatea localnicilor
Publicat acum 12 ore şi 33 minute
Clauză
Publicat acum 20 ore şi 34 minute
Trump, discurs ieftin, stupid
Publicat acum 12 ore şi 23 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 8 ore şi 5 minute