PE: Republica Moldova are dreptul de a solicita aderarea la Uniunea Europeană

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care se prevede dreptul Republicii Moldova de a solicita intrarea în Uniunea Europeană. Rezoluţia „reaminteşte faptul că acordurile de asociere cu Ucraina şi cu alte ţări din Parteneriatul Estic nu constituie obiectivul final al relaţiilor acestora cu UE”.

Potrivit rezoluției, citată de Mediafax, „în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană, Georgia, Moldova şi Ucraina – la fel ca orice alt stat european – au perspective europene şi pot cere să devină membre ale Uniunii, cu condiţia să adere la principiile democraţiei, să respecte libertăţile fundamentale, drepturile omului şi drepturile minorităţilor şi să garanteze statul de drept”.

Europarlamentarii invită Consiliul să semneze acordurile de asociere şi acordurile de liber schimb aprofundat şi cuprinzător dintre UE şi Republica Moldova şi Georgia, exprimându-şi, în acelaşi timp, aprobarea în legătură cu propunerea de decizie a Consiliului privind aplicarea provizorie a Acordurilor de Asociere UE-Moldova şi UE-Georgia imediat după semnarea acestora.

Totodată, PE îndeamnă Secretarul General al Consiliului Uniunii Europene să reducă procedurile de notificare ulterioare semnării acordurilor de asociere, astfel încât aplicarea provizorie a acestora să aibă loc cât mai curând posibil după semnare. În cazul îndeplinirii tuturor cerinţelor şi al semnării ulterioare a acordurilor de asociere, eurodeputaţii cer să fie ratificate în întregime, în cel mai scurt timp posibil, acordurile cu cele două ţări, înainte de finalul actualului mandat al Comisiei. În plus, ei solicită să se aloce R. Moldova şi Georgiei asistenţa financiară suplimentară necesară.

În ceea ce priveşte instabilitatea din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, membrii PE consideră că cererea din 18 martie a Tiraspolului de a deveni parte a Rusiei reprezintă „un pas periculos şi iresponsabil”, reafirmându-şi sprijinul deplin pentru integritatea teritorială a R. Moldova. În acest sens, PE invită toate părţile să reia urgent dialogul, în cadrul formatului 5+2.

Aceste declaraţii politice ale Parlamentului European au fost introduse în rezoluţia referitoare la presiunea exercitată de Rusia asupra ţărilor din Parteneriatul Estic. „Este încă un pas spre perspectiva europeană a ţării noastre, ceea ce înseamnă că Republica Moldova merge ferm pe calea de a deveni candidată la aderare. Ţara noastră este pregătită să ceară acest drept”, a declarat premierul moldovean, Iurie Leancă, după adoptarea acestui text.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.