Pe urmele dacilor în Marea Britanie

Înainte de sosirea zilelor toride de vară şi de începerea vacanţei, Institutul Cultural Român din Londra a găzduit, în prima zi a lunii iulie, un dialog despre amprentele civilizaţiei romane în Marea Britanie. Evenimentul a fost prilejuit de lansarea cărţii Journey to Britannia – from the Heart of Rome to Hadrian’s Wall, AD 130, semnată de scriitoarea şi cercetătoarea britanică Bronwen Riley, o veche prietenă a României şi autoarea volumului Transylvania (Frances Lincoln, 2008).

În debutul serii au susţinut intervenţii Richard Milbank – editorul şi autoarea, care a mulţumit publicului pentru prezenţa în număr atât de mare. Evenimentul a continuat cu o conversaţie pe marginea cărţii între autoare şi interlocutorul său – Tim Richardson, critic de peisagistică, printre temele abordate de cei doi fiind şi câteva trimiteri la istoria spaţiului românesc, şi anume la prezenţa dacilor pe teritoriul Britaniei, descoperirile arheologice demonstrând faptul că legiunile recrutate în Dacia au contribuit la construcţia zidului lui Hadrian. Lansarea, organizată în colaborare cu editura britanică Head of Zeus, s-a bucurat de un real succes, entuziasmul celor prezenţi manifestându-se prin numărul mare de autografe oferite de autoare.

Journey to Britannia – from the Heart of Rome to Hadrian’s Wall, AD 130 este o evocare a unei călătorii de la Roma până la zidul lui Hadrian. Până în 125 î.Ch, Britannia era de mult sub influenţa Imperiului Roman, fiind puse bazele celor mai importante oraşe, iar construcţia zidului comandat de împăratul Hadrian pe frontiera scoţiană a imperiului era aproape de final. Autoarea dedică un capitol fiecărei etape a acestei călătorii epice, descriind locurile vizitate, precum şi oamenii şi obiectele văzute. Cartea dezvăluie colţul britanic al civilizaţiei romane într-un mod impresionant şi cu o precizie nemaiîntâlnită. Printre temele abordate în carte, autoarea vorbeşte despre prezenţa dacilor în Marea Britanie, susţinând că Dacia şi Britannia sunt provincii similare în mai multe privinţe, cu precădere prin faptul că ambele erau locuri conflictuale, la periferia imperiului, aflate sub ameninţarea forţelor barbare.

Bronwen Riley este captivată de România de mai bine de zece ani. A locuit o vreme alături de ţăranii transilvăneni din îndepărtatele sate ale Apusenilor, studiind tradiţii şi obiceiuri locale. Entuziasmată de lumea lor patriarhală, a organizat vizite culturale în această zonă, pentru a o face cunoscută, şi a publicat volumul Transylvania împreună cu fotograful Dan Dinescu. Este absolventă de studii clasice la Universitatea Oxford şi s-a specializat în arta post-bizantină din România la prestigiosul Institut Courtauld din Londra. A colaborat cu o serie de reviste şi ziare britanice, iar în momentul de faţă este editor al ghidurilor publicate de English Heritage, organizaţia naţională engleză pentru patrimoniu.

Tim Richardson este un istoric şi critic independent care activează în domeniul grădinăritului şi peisagisticii. Colaborează cu diverse ziare şi reviste, printre care The Daily Telegraph, Financial Times şi Country Life, şi este autorul a nouă cărţi pe teme de grădinărit şi peisagistică. De asemenea, este membru în consiliul de administraţie al Garden History Society şi membru al comisiei consultative a National Trust.

Lansarea cărţii publicate de editura Head of Zeus este o continuare a proiectelor de colaborare a ICR Londra cu diferite edituri britanice, în vederea promovării unor scrieri cu tematică românească, precum şi a unor autori români sau de origine română. În egală măsură, evenimentul a marcat interesul pentru o perspectivă britanică asupra unei perioade fascinante din istorie – influenţa Imperiului Roman în Marea Britanie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.