Pelerinaj într-un tablou al morții

Povestea „cadavrului din mlaștină“, cum a fost denumit de presa internațională, începe în decembrie 2015. Pensionarul a fost găsit mort în mlaștina Saddleworth din Oldham, Anglia, fără niciun act de identitate asupra lui, relatează BBC.com.

Detectivii din Manchester au încercat timp de șase săptămâni să îl identifice pe omul care călătorise aproximativ 300 de kilometri până la locul în care și-a dat ultima suflare. Deși polițiștii nu aveau nici cea mai vagă idee cine este, au lansat o ipoteză cel puțin surprinzătoare. El ar fi avut legătură cu un accident aviatic petrecut în 1949, în aceeași zonă, atunci când o aeronavă a companiei British European Airways s-a prăbușit,
curmând viața a 24 de oameni, printre care și membri ai familiei pensionarului misterios.

Potrivit declarațiilor oferite în anul 2016 de polițiștii implicați în acest caz, omul se afla într-un fel de pelerinaj: „Este cu siguranță o pistă pe care trebuie să o urmăm. Omul misterios are în jur de 70 de ani și credem că are legătură cu accidentul petrecut acum mai bine de 67 de ani“, a spus un reprezentant al poliției din Oldham pentru The Telegraph. „Am redeschis dosarul accidentului și am examinat fiecare nume al persoanelor care au supraviețuit sau care au murit“, a povestit sergentul John Coleman pentru The Sun. Detectivii au încercat să afle dacă pensionarul a încercat să se sinucidă, a murit în urma unei căderi accidentale sau din cauze naturale. Probele video preluate de la camerele de supraveghere din aeroport și din gară au arătat că și-a început excursia la stația de metrou Ealing Broadway și a luat trenul de la Euston până la Manchester. El a mers 24 de km până la Greenfield, unde a întrebat un localnic care este cel mai scurt drum către mlaștina din Saddleworth. Localnicul i-ar fi spus omului că este o nebunie să se aventureze noaptea pe deal, în condiții de ceață și ploaie.
Martorii au povestit că l-au văzut cățărându-se pe deal, îmbrăcat necorespunzător pentru acea perioadă a anului. Cadavrul a fost găsit de polițiști a doua zi. Omul nu avea portofel, mobil sau vreun act de identitate asupra lui.

Iubita din tinerețe, personaj-cheie în identificare

O „piesă“ importantă a rezolvării acestui puzzle este Maureen Toogood. Ea a avut o relație amoroasă cu acest bărbat în anii ‚60. Din păcate, nu au ajuns în fața altarului, iar Maureen s-a căsătorit cu altcineva, însă au rămas buni prieteni. Timp de 40 de ani, cei doi s-au vizitat în mod regulat, iar ea îl ajuta la grădinărit și la treburile casnice. În anul 2006, omul a dispărut fără urmă din viața lui Maureen, dar în ziua în care a fost sunată de poliție, „cadavrul din mlaștină“ a primit, într-un final, un nume: David Lytton.

Pe numele său complet David Keith Lautenberg, Lytton s-a născut în Finchley, Londra. Provenea din familia de evrei Lautenberg, iar în 1986 și-a schimbat numele în Lytton. Pe 6 octombrie 2006, David a părăsit Londra și s-a mutat în Pakistan. Plecarea s-a dovedit ulterior nu una făcută la întâmplare, ci un plan bine pus la punct. Anii pe care i-a petrecut în Pakistan au fost destul de liniștiți. El a locuit cu chirie într-un cartier mărginaș, iar uneori, câțiva vecini binevoitori îi aduceau mâncare la ușă.

Pe 10 decembrie 2015, David a urcat în avion și a aterizat în Londra în aceeași zi. A luat masa împreună cu un prieten pe care nu îl mai văzuse de 35 de ani și apoi a mers să se cazeze la un hotel din Ealin. Deși a făcut rezervare pentru cinci nopți, nu a stat decât una. Legătura dintre șederea în Pakistan și cauza morții i-a șocat pe toți cei implicați în acest caz. David a murit din cauza intoxicării cu stricnină, substanță interzisă încă din 2006 în Europa, pe care el și-a procurat-o din Pakistan. Atunci când a fost descoperit, asupra lui s-a găsit un recipient ce conținea otrava care i-a pus capăt zilelor.

Pentru detectivul John Coleman, cazul „cadavrul din mlaștină“ a fost unul dintre cele mai grele din întreaga carieră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.